LEGENDE: Börje Salming døde etter ALS-sykdom. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN
LEGENDE: Börje Salming døde etter ALS-sykdom. Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Börje Salming er død

Den svenske ishockeylegenden ble 71 år gammel.

Det bekrefter hans tidligere klubb Toronto Maple Leafs. Klubben skriver at de sørger over tapet av det de kaller en pioner og et ikon innen sporten.

– Han var med på å åpne døren for europeere i NHL og definerte seg selv gjennom sitt spill på isen og gjennom sine bidrag til samfunnet, sier Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan i en uttalelse.

Tidligere Vålerenga-profil, Erik Follestad, mener Salming er en av de største ishockeyspillerne gjennom tidene.

– Det er først og fremst veldig trist. Han var en pioner for europeisk og spesielt svensk hockey i NHL. Det er en forferdelig sykdom, og det har gått veldig fort, sier Follestad til TV 2.

– Han var akkurat i Toronto og fikk sin hyllest. Det er en av de aller største gjennom tidene. Det er trist, og for tidlig. Det er skummelt å se hva en sånn sykdom kan gjøre på kort tid med friske mennesker, fortsetter Follestad.

SYK: Börje Salming fikk ALS i sommer. Foto: BRUCE BENNETT
SYK: Börje Salming fikk ALS i sommer. Foto: BRUCE BENNETT

– Börje begynte i Maple Leafs for 50 år siden og vil for alltid være en del av hockeyfamilien vår. Vi sender våre dypeste kondolanser til hans kone Pia, barna Teresa, Anders, Rasmus, Bianca, Lisa og Sara samt bror Stig, står det videre i uttalelsen.

Salming ble diagnostisert med nervesykdommen ALS i sommer.

– Jeg har fått en beskjed som har rystet livet til meg og familien min. På et øyeblikk ble alt forandret, sa han i en uttalelse, ifølge Aftonbladet.

Mer innhold fra TV 2