ARRESTERT: Fotballspilleren Voria Ghafouri skal være arrestert for «propaganda» mot det iranske regimet. Foto: - / AFP / NTB
ARRESTERT: Fotballspilleren Voria Ghafouri skal være arrestert for «propaganda» mot det iranske regimet. Foto: - / AFP / NTB
Medier:

Iransk fotballspiller arrestert for «propaganda»

Den iranske fotballspilleren Voria Ghafouri skal være arrestert for «propaganda» mot det iranske regimet, ifølge flere medier.

Det melder det internasjonale nyhetsbyrået AFP på Twitter.

Iranske myndigheter anklager 35-åringen Voria Ghafouri for å ha «skadet omdømmet til landslaget og spredd propaganda mot staten», ifølge nyhetsbyrået Fars.

Også TV-kanalen Iran International opplyser at 35-åringen er pågrepet.

Ghafouri er ikke en del av landslagstroppen til Iran under VM i Qatar, men har spilt 28 kamper for landslaget tidligere. Han ble angivelig arrestert etter trening med klubblaget Foolad Khuzestan.

Fordømte ledelsen

Ifølge kanalen har Ghafouri åpenhjertig støttet demonstranter, spesielt folk i Kurdistan. 35-åringen er selv en del av den kurdiske minoriteten i Iran.

Ghafouri både kritiserte og fordømte regjeringen i Iran tidligere i år, ifølge Iran International: Han var blant annet motstander av forbudet mot kvinnelige tilskuere på fotballkamper, som nå er opphevet.

Han har også ytret kritikk om Irans utenrikspolitiske diskurs.

Som følge av uttalelsene fikk han ikke fornyet kontrakten sin med hans daværende klubblag Esteghlal FC.

Iran-protest sensurert i hjemlandet

Irans landslagsspillere vekte oppsikt i sin VM-kamp mot England, da de valgte å være tyst under egen nasjonalsang.

Den lydløse demonstrasjonen skal vært som følge av misnøye med hvordan iranske myndigheter behandler demonstranter i hjemlandet.

Fra tribunen ble det også hørt piping og buing under den iranske nasjonalsangen.

Ifølge det engelske nettstedet The Athletic valgte iransk TV å sensurere protesten fra VM-spillerne.

Beordrer internasjonal gransking

FNs menneskerettighetsråd har besluttet å iverksette en internasjonal etterforskning av maktbruken mot fredelige demonstranter i Iran.

Rådets 47 medlemsland var torsdag samlet til et ekstraordinært møte for å diskutere Iran. Et flertall av medlemmene stemte for et forslag om å starte gransking.

FNs menneskerettighetsråd har besluttet å iverksette en internasjonal etterforskning av maktbruken mot fredelige demonstranter i Iran.

Rådets 47 medlemsland var torsdag samlet til et ekstraordinært møte for å diskutere menneskerettighetenes kår i Iran.

25 medlemsland stemte for et forslag om å starte gransking. 6 stemte imot, mens 16 land avsto fra å stemme. Vedtaket betyr at det skal opprettes en internasjonal kommisjon som skal granske alle menneskerettsbrudd knyttes til iranske sikkerhetsstyrkers håndtering av de pågående protestene.

«Menneskerettskrise

– Jeg ber myndighetene om å umiddelbart stanse bruken av vold og trakassering mot fredelige demonstranter, sa FNs høykommissær for menneskerettigheter, Volker Turk, da han åpnet møtet i Genève.

– Den unødvendige og uforholdsmessige maktbruken må ta slutt, sa Turk og advarte om at Iran står midt i en «fullskala menneskerettskrise».

Rundt 14.000 personer, inkludert barn, har så langt blitt arrestert i løpet av høstens protestbølge i Iran, opplyste han videre.

Protester fra Iran

Iran tok kraftig til motmæle under møtet og sa at de vestlige land manglet moralsk troverdighet.

– USA og europeiske land som tok initiativ til dette møtet, har verken moralsk troverdighet til å belære andre land om menneskerettigheter eller innkalle til noen spesialsesjon om Iran, sa representanten for visepresidenten for kvinner og familiepolitikk i Iran, Khadijeh Karimi, under møtet.

Tyskland og Island tok initiativ til møtet etter to måneder med demonstrasjoner mot det iranske regimet.

I over to måneder har det over hele Iran vært en bølge av demonstrasjoner mot presteregimet i kjølvannet av at en ung kvinne døde i moralpolitiets varetekt. Myndighetene har svart på protestene på en svært brutal måte, og så langt har 416 mennesker blitt drept, ifølge aktivistgruppa Iran Human Rights.