Innrømmer: – Var en katastrofe

NOVE MESTO (TV 2): I desember var Sturla Holm Lægreid på gråten og beklaget i beste sendetid. Lørdag overrasket 26-åringen med VM-gull.

– Jeg tror jeg er mannen som har det best i Nove Mesto akkurat nå, jeg koser meg, sier gullvinner Lægreid til TV 2.

– Det er stort, det kommer til å gå opp for meg etter hvert. Å bli verdensmester på sprint er det ikke mange som får oppleve.  Det smakte utrolig godt, fortsetter 26-åringen.

Den ferske VM-vinneren trodde ikke han var sterk nok til å ta gullet.

– Jeg hørte at det var mulig å slå Johannes og tenkte: «Sturla, nå har du tidenes største mulighet». Da gravde jeg så dypt jeg kunne grave, sier Lægreid.

SMÅ MARGINER: Sturla Holm Lægreid kommer seg over mål, drøye tre sekunder raskere enn Johannes Thingnes Bø. Foto: Michael Allen / TV 2
SMÅ MARGINER: Sturla Holm Lægreid kommer seg over mål, drøye tre sekunder raskere enn Johannes Thingnes Bø. Foto: Michael Allen / TV 2

Genialt grep før start

Det ble nemlig litt av en thriller på lørdagens sprint, med sekundstrid mellom Lægreid og Johannes Thingnes Bø. Sistnevntes ene bom ble kostbar.

– Det var en ordentlig skuffelse da Sturla kom i mål. Jeg er veldig fornøyd med løpet mitt, da må jeg gi en hyllest til Sturla som slår meg, sier Thingnes Bø til TV 2.

Lægreid tok gullet, 3,5 sekunder foran Thingnes Bø, mens Vetle Sjåstad Christiansen sikret trippelt norsk.

– Han skyter null og er offensiv, men han klarer å holde unna mot den største kongen. Lægreid tar sjansen og går løpet med nye sko og ny binding. Da er du modig og helt rå, sier TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen.

Lægreid og Endre Strømsheim startet en ny skirevolusjon da de valgte å gå sprinten med den nye «superbindingen».

De to er de eneste på det norske laget som har riktig kombinasjon av Rottefella/Madshus. Dette er første gang de går med det i konkurranse.

Valget med bindingen viste seg å være genialt.

– Vi fikk bindingen en periode før VM og gikk mye på den. Da jeg byttet tilbake til vanlig binding kjentes det dårlig ut, da var det bare én mulighet, smiler Lægreid.

– Det er ganske modig at de tør å prøve dette for første gang i en konkurranse som VM. Samtidig tyder dette på at dette bindingssystemet er noe som er verdt å satse på, sier TV 2s skiskytingsekspert Tiril Eckhoff.

Fullstendig knust i desember

VM-gullet fullfører litt av en snuoperasjon for Lægreid, som avfyrte et vådeskudd på utøverhotellet i desember, og var fullstendig knust.

– Da det skjedde, var det en katastrofe, kan man si. Det tok litt tid før jeg fikk dommen, og jeg hadde det hengende over meg i januar, sier 26-åringen.

– Jeg har klart å finne tilbake til meg selv og hatt fokus på å gjøre ting riktig i skirenn. Alle de fartsdumpene på veien har bare vært styrkeprøver. Dette var utrolig deilig, sier han.

Lægreid mener han har blitt en bedre person og skiskytter etter hendelsen.

– Alt det blir ubetydelig når jeg kan stå her med en gullmedalje rundt halsen. Det er nesten som jeg ikke vil at veien skulle vært annerledes.  

ETTERLENGTET: Sturla Holm Lægreid med sin første seier for sesongen. Foto: Michael Allen / TV 2
ETTERLENGTET: Sturla Holm Lægreid med sin første seier for sesongen. Foto: Michael Allen / TV 2

Lørdagens sprint i Nove Mesto startet langt fra perfekt med norske øyne, og fikk TV 2s eksperter bekymret.

Thingnes Bø, Tarjei Bø og Johannes Dale-Skjevdal var ikke til å kjenne igjen, og måtte alle ut i strafferunde på den første liggende skytingen.

– Jeg tror ikke Siegfried Mazet (trener) er fornøyd med det han ser på standplass, sa TV 2s skiskytingsekspert Tiril Eckhoff.

Likevel ble det altså en norsk jubeldag til slutt. Norge står nå med ett gull, to sølv og én bronse.

– Det er deilig, bronsemedaljen er gull verdt for meg i dag. Det er uten tvil det beste løpet jeg har gjort på det føret her, sier Sjåstad Christiansen til TV 2 etter bronsen.

Søndag er det jaktstart som står på programmet. Kvinnene starter 14.30, før Lægreid og co. får startskudd 17.05. Rennene ser du på NRK, før TV 2 tar over tirsdag.

TRIPPELT NORSK: Sturla Holm Lægreid, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen feirer medaljene i Nove Mesto. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN
TRIPPELT NORSK: Sturla Holm Lægreid, Johannes Thingnes Bø og Vetle Sjåstad Christiansen feirer medaljene i Nove Mesto. Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Sjekk de siste sportsklippene