Sikret EM-plass: – En lettelse at det er i boks

De norske håndballgutta er klare for EM i Tyskland i 2024.

KLARE: Magnus Gullerud og Norge er klare for EM i 2024. Foto: Nikola Krstic
KLARE: Magnus Gullerud og Norge er klare for EM i 2024. Foto: Nikola Krstic

Slovakia-Norge 23-33 (12-17)

De norske håndballgutta er i gang med siste kvalifiseringsrunde til EM i Tyskland i 2024. Seier mot enten Slovakia onsdag eller Finland søndag ville sikret EM-billetten.

Se Norge-Finland søndag fra kl. 17.45 på TV 2 Direkte og Play

– Det viktigste er at de vinner gruppa. Da blir du seedet og kan unngå å havne i gruppe med topp europeisk motstand i gruppespillet i EM, sa TV 2s håndballekspert Bent Svele i forkant av kvalifiseringskampen.

Og med seier mot Slovakia kvalifiserte Norge seg til den store håndballfesten i januar 2024.

– Det er som bestilt. Vi kommer hit og gjør jobben. Vi har fin kontroll over hele kampen og styrer skuta helt til slutt, sa Sander Sagosen til TV 2 etter kampslutt.

Forrige gang lagene møttes var i høst. Da vant Norge med 12 mål på hjemmebane.

– Vi skal ikke ta det for gitt og det er en lettelse at det er i boks. Jeg er fornøyd med gjennomføringen av matchen. Litt rotete førsteomgang, men en bunnsolid andreomgang, sa landslagssjef Jonas Wille til TV 2 etter kampen.

STORSPILTE: Alexandre Blonz scoret seks mål da Norge vant over Slovakia onsdag kveld. Foto: Nikola Krstic
STORSPILTE: Alexandre Blonz scoret seks mål da Norge vant over Slovakia onsdag kveld. Foto: Nikola Krstic

I skadefraværet av Sebastian Barthold fikk Alexandre Blonz æren av å starte målfesten for de norske håndballgutta.

Det stod raskt 6-2 til Norge, men en utvisning på Sander Sagosen ga hjemmenasjonen muligheten til å kappe innpå. Og drøye kvarteret inn i førsteomgang ledet de norske håndballgutta 10-8.

Men Magnus Abelvik Rød økte ledelsen og sendte Norge til pause med en femmålsledelse.

– Det skal være forskjell på Norge og Slovakia selv på bortebane. De leder komfortabelt med fem mål til pause, men uttellinga er for dårlig. Målvakten til Slovakia har plukket litt for mye, sa Svele i pausen.

FORNØYD: Jonas Wille og de norske håndballgutta er klare for EM i 2024. Foto: Nikola Krstic
FORNØYD: Jonas Wille og de norske håndballgutta er klare for EM i 2024. Foto: Nikola Krstic

Selv i en periode der landslagsgutta er inne i siste innspurt av sesongen i klubblag, lå de ikke på latsiden. De første ti minuttene i andreomgang skrudde de opp tempoet.

Gøran Johannessen kontret inn sitt andre mål for kvelden i sin landskamp nummer 100 og sendte Norge opp i en nimålsledelse.

– Vi kunne gått til pause med en større ledelse, men vi brenner litt for mye. Så drar vi ifra etter pause, sa Gøran Johannessen etter kampen. Johannessen fylte også år onsdag.

Og Thomas Solstad kunne øke ledelsen ytterligere da Bjerringbro-Silkeborg-spilleren satte inn sitt fjerde.

De norske håndballgutta kontrollerte inn seieren og kunne juble for EM-billett. Nå gjenstår kun en seier mot Finland på søndag for å sikre gruppeseier.

– Det er sykt deilig. Vi går for seier i Gjøvik også. Målet vårt var å kvalifisere oss. Dette laget er selvfølgelig mer enn godt nok til å kjempe i et EM, slo Johannessen fast.

– Vi skal sikre førsteplassen på søndag. Vi spiller på norsk jord og skal vise de som møter opp god håndball. Og skal vi nå langt i et EM, må vi sikre oss best mulig seeding. Da må vi være påskrudde fra start, sa Sagosen.