Refset «forferdelig» dømming – men så angret han seg

Norge tok sin andre strake seier i VM, men var svært frustrerte underveis. Etterpå angret Sebastian Barthold på oppførselen sin.

OPPGITT: Sebastian Barthold skjønte lite av utvisningen, men korrigerte seg selv etter kampen. Foto: Stian Lysberg Solum
OPPGITT: Sebastian Barthold skjønte lite av utvisningen, men korrigerte seg selv etter kampen. Foto: Stian Lysberg Solum

Norge - Argentina 32-21 (16-12)

Som i åpningskampen mot Nord-Makedonia var håndballherrene store favoritter mot Argentina, og ingenting annen enn storseier var forventet.

Det ble aldri noen topprestasjon, men sifrene ble likevel fine. Norge vant 32-21.

I Krakow var det dommerteamet som stjal oppmerksomheten. Spesielt i 1. omgang la pipeblåserne seg på en linje som frustrerte begge lag.

Drammen-trener Kristian Kjelling, som er ekspertkommentator for Viaplay under VM, reagerte sterkt på dommerne.

– Dommerne er i ferd med å spille ut en forferdelig rolle, sa han oppgitt.

FRUSTRASJON: Sander Sagosen var ikke imponert over dømmingen. Foto: Stian Lysberg Solum
FRUSTRASJON: Sander Sagosen var ikke imponert over dømmingen. Foto: Stian Lysberg Solum

Selvkritisk

TV-bildene fanget opp en oppgitt Sander Sagosen og Sebastian Barthold som fikk utvisning på det de mente var altfor tynt grunnlag.

Men etter kampen roet Sagosen seg.

– Det er følelser, og man er jo ikke fornøyde med utvisninger. Dommerens oppgave er å gjøre så godt de kan. Det er jo litt av gamet å være på dem og si ifra, sier Sagosen.

– Det er egentlig ikke noe vi skal bruke energi på. De la en litt annerledes linje enn det vi kanskje har vært vant med de siste kampene vi har spilt, og i løpet av seks minutter er det avgjørelser som man ikke alltid er enig i. Men der skal vi være flinkere å legge det vekk og fokusere på det vi kan gjøre noe med, sier Sebastian Barthold.

Barthold nærmest angret på oppførsel sin etter kampen.

– Det er noe som irriterer meg i etterkant, at jeg brukte energi på det, for det skal vi helst ikke gjøre. Vi skal fokusere på oss selv og det vi kan gjøre noe med. Det følte jeg vi gjorde stort sett hele kampen, så får vi spille etter de reglene dommerne dømmer.

– Det er mye følelser?

– Det er det det er i håndball. Engasjement og følelser, og spesielt med flagget på brystet er det ekstra spesielt. I et VM har man lyst til å prestere og å vinne hele veien, og da skal man ikke henge seg opp i smådetaljer men fokusere på veien videre.

TV 2s håndballekspert Bent Svele stusset også over dommerstanden, men var ikke like krass som Kjelling.

– De legger seg på en tøff linje som blir vanskelig å følge opp. Det er aldri noe godt tegn når begge lag er frustrert. Det er det verste for spillerne når de aldri vet hvilken linje de skal legge seg på.

– Blir lekestue

Dommerne måtte irettesette den norske benken som sa tydelig uttrykte hva de mente. Det kunne se ut som argentinerne filmet til seg frikast og utvisninger.

– Noen ganger blir vi overrasket over linja, men det er alltid vanskelig å se. Kanskje bildene viser at de hadde rett, sier landslagssjef Jonas Wille til Viaplay.

Til syvende og sist betydde dømmingen ingenting for kamputfallet. Etter en litt haltende 1. omgang ble det bedring etter pausen.

– Pausen blir brukt på en bra måte. Da blir det mer fart på det. Argentina blir slitne, og etter time-outen tidlig i 2. omgang blir det lekestue, sier Bent Svele.

– Vi startet litt for sprikende, men etter et kvarter fikk vi god kontroll og roet stressnivået. Da var det full kontroll, sier Wille.

Sagosen syns det var utfordrerne å møte et lag de ikke kjenner veldig godt til.

– Argentina spiller en uortodoks håndball som er uvant for oss, sier Sander Sagosen.

FORNØYD: Landslagssjef Jonas Wille. Foto: TOMASZ MARKOWSKI
FORNØYD: Landslagssjef Jonas Wille. Foto: TOMASZ MARKOWSKI

Jevn start igjen

Det var ingen kjempestart fra Norge i Krakow, og underdogen fra Latin-Amerika holdt stand lenge i 1. omgangen. På et tidspunkt var stillingen 10-9 til Norge, men i likhet med åpningskampen var det da Norge rykket ifra. Stillingen til pause var 16-12.

Da hadde Norge god kontroll, og leverte en bedre 2. omgang. Firemålsledelse til pause ble til en seiersmargin på elleve mål.

– Dette var forventet, for det er vanskelig å vite hvordan nivået til Norge egentlig er mot slike lag. Landslagssjef Jonas Wille benytter muligheten til å bruke spillere og kjenne litt på mesterskapet. Forhåpentligvis blir VM langt og tøft.

Lagene har bare møttes to ganger før, ifølge statistikken til håndballforbundet. Sist de møttes var i OL for to år siden. Da vant Norge med fire mål. Argentina kom på 11. plass i forrige VM, som var i Egypt i 2021.

Norge startet mesterskap med å slå Nord-Makedonia 39-27. Om to dager er det gruppefinale mot Nederland før mellomrunden venter.