Rapport knytter VM-dommere til kampfiksing

To av dommerparene i det pågående verdensmesterskapet i håndball knyttes til kampfiksing i en rapport fra analyseselskapet Sportradar, skriver dansk TV 2.

En rapport knytter åtte dommerpar til kampfiksing. Foto: Håkon Mosvold Larsen
En rapport knytter åtte dommerpar til kampfiksing. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Kanalen skriver at det er en hittil hemmeligholdt rapport som avdekker påstått kampfiksing i 2016 og 2017. I alt er det åtte dommerpar som mistenkes, der to av dem for tiden dømmer i håndball-VM for menn. Ifølge dansk TV 2 er det den kroatiske dommerduoen Matija Gubica og Boris Milosevic det gjelder.

Sportradar er anerkjent som et av de ledende analyseselskapene i verden og har blant annet Det europeiske fotballforbundet (Uefa) som en av sine «kunder». Sportradar har registrert 26 kamper mellom september 2016 og november 2017, som viser tydelige tegn på kampfiksing.

Det gjelder både kamper og mesterligaen og internasjonalt.

– Sportradar mistenker dommere i disse kampene for å ha interesse i å påvirke utfallet med det å oppdrive ulovlig fortjeneste, heter det i rapporten.

TV 2s håndballekspert, Bent Svele, er sjokkert over at ingen har tatt tak i dette tidligere.

– Det er rystende at dette dukker opp. Vi vet at det har vært skandaler tidligere, sier Svele.

Landslagssjef Jonas Wille ble spurt om saken i forkant av søndagens VM-oppgjør mot Argentina.

– Jeg har aldri opplevd eller hatt mistanke om kampfiksing. Det er litt overraskende om det fortsatt finnes. Men jeg vet ikke om det er noe i dette, det kan ikke jeg bedømme, sier han.

VET LITE OM SAKEN: Landslagssjef Jonas Wille. Foto: Kristin Grønning /TV 2
VET LITE OM SAKEN: Landslagssjef Jonas Wille. Foto: Kristin Grønning /TV 2

I 2009 ble et tysk dommerpar korrupsjonsmistenkt etter at tollere beslagla 50.000 dollar i kontanter da dommerne var på vei hjem fra europacupkamp i 2006.

– Håndball er en sport hvor det er flest avgjørelser hele tiden, og det er veldig mange avgjørelser som går på skjønn. Det er flere vurderinger som blir tatt i hvert angrep: skritt, brøyt, passivt, straffer, utvisninger, og så videre. Hvis noen vil være kjeltringer, så har de muligheten til å styre kamper, sier Svele.

TV 2 har vært i kontakt med dommersjef i IHF, Per Morten Sødal.

– Jeg har ingen kommentar, skriver Sødal i en SMS til TV 2 og henviser til IHFs uttalelser.

For Det internasjonale håndballforbundet (IHF) skriver i en epost til dansk TV 2 at de er klar over rapporten, men at de har full tiltro til dommerne.

– IHF har blitt informert om situasjonen, og vi er i tett dialog med Det europeiske håndballforbundet (EHF). IHF har full tiltro til våre dommere og vil følger nøye med på hva de gjør.

EHF har selv undersøkt kampene og har ikke kommet fram til at dommerparene skal utestenges.