THRILLER: Harald Reinkind og Norge kunne juble for en knepen seier. Foto: Stian Lysberg Solum
THRILLER: Harald Reinkind og Norge kunne juble for en knepen seier. Foto: Stian Lysberg Solum

Nederland-sjokk etter «forferdelig» omgang – så snudde Norge

Norge fikk det overraskende tøft i gruppefinalen mot Nederland, men fikk snudd til seier likevel etter en oppløftende 2. omgang.

Nederland - Norge 26-27 (17-13)

Etter to relativt enkle kamper var det en helt annen motstand håndball-herrene møtte i Nederland i en ren gruppespillsfinale.

Det ble tøffere enn ventet. Hollenderne kjørte tidvis over det norske forsvaret, som landslagssjef Jonas Wille ikke fant ut av før i pausen. Da fikk Norge skikk på forsvarsspillet og tok igjen ledelsen.

Det var en thriller nesten helt inn, men på slutten var Norge best og vant.

– Norge famlet i blinde etter en forferdelig omgang. Så fant Jonas Wille ut av forsvarsspillet. All ære for at de snur dette. Norge vinner en slitekamp, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Norge var allerede kvalifisert til mellomrunden som starter om to dager i Katowice i Polen. Der tar de med seg fire poeng og møter Serbia.

– Det er en deilig opplevelse når det ser svart ut. Jeg må si jeg er imponert over spillerne våre, sier Jonas Wille til TV 2.

– Det er en veldig fin trening for oss med tanke på at vi skal spille kamper hvor alt skal avgjøres i den kampen. Vi ønsker ikke utgangspunktet vi fikk, men jeg syns vi står godt i det og løser det fint i 2. omgang, sier Christian O'Sullivan til TV 2.

Norges kanskje beste spiller, Sander Sagosen, syns det ble en tung kamp.

– Det var slitsomt, anstrengende, og som Gøran sa det så fint: Det var som en 60 minutter lang beep-test der vi løp og løp, sier han.

Vil slippe Nederland-kopi

LITEN, MEN STOR: Norge slet med å få tak på Luc Steins. Foto: Stian Lysberg Solum
LITEN, MEN STOR: Norge slet med å få tak på Luc Steins. Foto: Stian Lysberg Solum

Nederland ledet kampen med fire mål. Spesielt 1.72 meter høye Luc Steins lagte trøbbel i 1. omgang.

– Vi hadde store problemer med å stoppe ham, erkjenner Wille.

– Han herjet med det norske forsvaret, og han gjør nesten som han vil. Luc Steins så nesten ut som han var fra en annen planet som gjør at vi sliter, sier Svele.

– Han er en liten jævel. Utrolig vanskelig å stoppe, men en kul og morsom håndballspiller. Han er så kjapp og bruker de kvalitetene de har, sier Magnus Abelvik Rød.

Landslagssjefen håper de ikke møter et lignende lag videre.

– Jeg tror ikke vi møter et lag som ligner på Holland, for guds skyld ikke. Men vi møter gode og annerledes lag, tropper som er bredere og bare internasjonale stjerner resten av veien. Så jeg gleder meg, sier Wille.

Tidlig underlegne

Som i de to foregående kampene mot vesentlig svakere Nord-Makedonia og Argentina startet det jevnt. Men denne gangen var det ikke Norge som rykket ifra utover i 1. omgang.

Underdogen fikk en solid luke som Norge aldri klarte å tette før pause. På det meste var stillingen 15-9. Jonas Wille tok time-out, og da ble det bedring resten av omgangen. Likevel 30 svake minutter.

– Norge henger ikke med defensivt. Jonas Wille prøver å bytte i forsvar, men det fungerte ikke. Nederland spilte en fin omgang, sier Bent Svele.

«Klikker» når han ikke blir intervjuet

Kortvokst magiker lagte trøbbel

På forhånd ble de norske advart mot 1.72 høye Luc Steins. Men han herjet likevel.

Wille gjorde tydelig noe i pausen som satte fart på håndball-herrene. Det tok rundt ti minutter og Norge var á jour igjen. Da ble det virkelig kamp.

Lagene fulgte hverandre tett, men i de siste minuttene var Norge best der det gjaldt. Dermed ble det seks av seks mulige poeng.

– De fant en konstellasjon som funket bedre. Samtidig hadde Nederland et lag med færre spiller som ble slitne, forklarer Svele snuoperasjonen.