Kontroversiell VAR-debut i norsk håndball: – Den er streng

I en vill semifinalethriller mellom Sola og Storhamar ble videodømming tatt i bruk for første gang. Sola møter Vipers i NM-finalen søndag.

Storhamar – Sola 26 - 29

Byåsen – Vipers 29 - 32

Det ble et jevnt og tett oppgjør i den første NM-semifinalen fredag, men Sola kapret den første finalebilletten etter tremålsseier.

Også mellom Byåsen og Vipers ble det jevnt. Byåsen sjokkerte Kristiansand-laget i første omgang og lå kun under med to mål til pause.

Vipers gikk opp i femmålsledelse i andre omgang, men fire minutter før slutt skilte kun ett mål lagene. Vipers holdt så vidt unna og tok den andre finalebilletten etter 32-29-seier.

– All honnør til Byåsen som spiller bra. Vi er fornøyd med seier, men slurver helt vanvittig og må stramme inn. Vi må kjempe i hver eneste kamp og dette er en god påminnelse om det, sier Vipers-trener Ole Gustav Gjekstad til TV 2.

Sola og Vipers møtes i NM-finalen. Den spilles søndag.

Finalen sendes på TV 2 Direkte og Play

– Jeg spiller forferdelig og jeg synes ikke vi presterer noe særlig bra i dag. Vi må opp flere hakk og jeg må opp hundre hakk, sier Vipers-keeper Kathrine Lunde.

IRRITERT: Vipers spilte langt fra sitt beste mot Byåsen. Det irriterte trener Ole Gustav Gjekstad. Foto: Christoffer Andersen / NTB
IRRITERT: Vipers spilte langt fra sitt beste mot Byåsen. Det irriterte trener Ole Gustav Gjekstad. Foto: Christoffer Andersen / NTB

Historisk øyeblikk

I NM-semifinalen mellom Storhamar og Sola oppsto et historisk øyeblikk. For første gang ble videodømming prøvd ut i norsk topphåndball.

En dytt fra Storhamars Mia Zschocke i forkant av Kristiane Knutsens 13-12-scoring for Sola gjorde at dommerne gikk bort til VAR-skjermen.

Etter en nøye titt ble Zschocke utvist. Feil, ifølge TV 2s kommentatorer.

– Det synes jeg er strengt. Den var veldig streng, etter å ha sett det, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

– Soleklar tominutter, men hadde man gjort mer med spilleren, så kanskje (utvisning), sier TV 2s kommentator Harald Bredeli.

Sola til finale: – Betyr så masse

Selve semifinalen ble også litt av et drama. Lagene fulgte hverandre tett som hagl, men til slutt var det Sola som kapret finalebillett med 29-26-seier.

– Det betyr så ekstremt mye. Jeg er så stolt. Jeg kjenner tårene kommer frem, sier Sola-trener Steffen Stegavik til TV 2.

Han er mektig imponert over jobben Sola-laget har lagt ned den siste sesongen.

– De drar på jobb eller skole først også kommer de på trening og er fullt konsentrert. Vi har vært flink til å tilrettelegge for å ikke trene for mye og slute oss ut, i hvert fall i denne perioden hvor vi har hatt kamp onsdag og søndag hele tiden. Vi har hatt en kontinuitet over det som er viktig for å ta steg hele veien, sier Sola-treneren.

Stegavik får full støtte av kona og Sola-spiller Camilla Herrem.

– Det er helt sykt å se den innstillingen de kommer med på banen i dag. De leverer glimrende, og vi følger vår plan fra A til Å. Det er fantastisk, sier Herrem.

Herrem fulgte spent med fra sidelinjen, siden hun venter barn.

– Jeg er ikke bra på benken, men det er bedre å være her enn å sitte å se på TV. Jeg må ta meg noen pauser og sitte og slappe av, men man blir så engasjert uansett. Man blir så stolt, sier Herrem.

TIL FINALE: Maja Magnussen og Sola er klar for NM-finale. Foto: Christoffer Andersen
TIL FINALE: Maja Magnussen og Sola er klar for NM-finale. Foto: Christoffer Andersen

– For at vi som litt mindre klubb skal få frem og beholde gode spillere, så må vi spille i Europa. Vi visste at vinner vi i dag, så er vi sikret en Europaliga-plass neste år.

Sabler egen spiller: – Juniorfeil

Dommer Christoffer Fjeldskår ga følgende beskjed til Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen etter utsvingingen:

– Vi er ikke tjent med å ha de situasjonene der. Der må hun bare la hun gå.

UTVIST: Her får Mia Zschocke marsjordre fra dommer Christoffer Fjeldskår. Foto: Christoffer Andersen
UTVIST: Her får Mia Zschocke marsjordre fra dommer Christoffer Fjeldskår. Foto: Christoffer Andersen

Det er Storhamar-treneren enig i.

– Det er jo ikke lov... Hun har ikke sjans gå på ball. En skikkelig juniorfeil, sier Gabrielsen i pauseintervjuet med TV 2.