Håndballgutta kan bli ofre for avtalt spill

Spekulasjonene om mulig avtalt spill mellom Danmark og Sverige i avslutningen i håndball-VM går høyt allerede. Svenske og danske medier trekker nå paralleller til fotball-EM i 2004 der lagene spilte 2-2.

Norge slo Sverige mandag, men onsdag kan Sverige og Danmark sende Norge ut av VM. Foto: Fredrik Sandberg/tt
Norge slo Sverige mandag, men onsdag kan Sverige og Danmark sende Norge ut av VM. Foto: Fredrik Sandberg/tt

Det resultatet var akkurat det begge lag trengte og sendte samtidig Italia ut. Hos italienerne går resultatet bare under betegnelsen «due-due (2-2)».

Med norsk seier eller uavgjort mot Ungarn, og dansk poeng mot Sverige er Norge garantert en semifinaleplass. Dersom Sverige skulle slå Danmark kan situasjonen derimot bli en annen.

Reglementet i håndball-VM gjør at Danmark og Sverige nå er sikre på avansement om svenskene vinner med to (og scorer 30 mål eller mer) eller tre mål onsdag.

Det er forutsatt at Norge slår Ungarn i kampen før. Dersom lag havner på samme poengsum, er det innbyrdes oppgjør som teller. Her vil Sverige, Danmark og Norge ikke kunne skilles på poeng om Sverige vinner. Da slår målforskjellen inn.

Spøkte med muligheten

Danskenes Henrik Møllgård fyrte oppunder spekulasjonene i pressesonen etter seieren mot Egypt mandag.

– Vi kan fikse en avtale her og nå, det er ikke noe problem. Vi slår gjerne ut Norge. Ingen kan like Norge. Norge hjem. Danmark og Sverige videre. Vi kan gjøre en deal her, sa Møllgård til svensk presse.

– Due-due var helt perfekt. Norge ut! Sverige og Danmark inn, sa han med et glimt i øyet.

– Husker du «due-due»?

– Selvsagt. Det var fantastisk! Helt suverent!

– Det fikser dere på onsdag?

– Ikke noe problem, lo Møllgård før den danske pressesjefen hørte hva han sa og grep inn.

Alle lagene bor på samme hotell i Herning under turneringen, men svenskenes Mattias Zachrisson garanterer til Aftonbladet at det ikke gjøres noen hemmelig avtale i korridorene.

– Det er vanskeligere å spille på resultat i håndball enn i fotball. Det er absolutt ikke noe vi kommer til å gjøre.

– Håper ikke det skjer for håndballens sin del

TV 2s håndballekspert Bent Svele håper på en ærlig og redelig kamp mellom Sverige og Danmark.

– Jeg håper ikke de spiller på resultat for håndballens del, men man kan få et scenario der både Sverige og Danmark tar seg videre, selv med norsk seier.

Svele trekker fram at lag har spilt på resultat før, som da Slovenia la seg mot Island i EM 2012 for å selv få en fordel i mellomspillet. Den gangen gikk det på bekostning av Norge.

– Det blir veldig tydelig dersom man spiller på resultat i håndball. Det Uros Zorman og Slovenia gjorde i EM 2012 er det mest grisete jeg har sett.

Danskene vil beholde momentum

Eksperten mener også det ville være dumt av Danmark å gå på et tap med vilje. Danskene har så langt vunnet sju av sju kamper i mesterskapet.

– Det handler om ære og å fortsette en god steam. Mye skal til for at ikke Danmark slår Sverige, men dersom de svenske målvaktene har en fantastisk kamp kan det skje. Det skjedde i EM i fjor.

– Jeg håper og tror på en fair kamp. Sverige kan presse Danmark på en god dag med gode keepere, men danskene bør vinne over 60 minutter, sier håndballeksperten.

Danskenes storstjerne Mikkel Hansen har ingen planer om å gi svenskene en lett match.

– Vårt fokus ligger på å vinne matchen. Vi vil beholde momentumet vårt. Vi har vunnet syv strake seiere, og vi vil gjerne ta oss herfra med en åttende seier, sier Hansen til Expressen.

I den andre hovedrunden er Frankrike og Tyskland allerede klare for semifinale, men hvem som blir gruppevinner avklares først onsdag.

Slik kan Norge gå videre eller bli slått ut i håndball-VM

Det blir et nervepirrende VM-drama i Boxen onsdag. Norge kan sikre semifinaleplass på mange måter.

Hadde Norge slått Sverige med fem mål mandag, ville de norske gutta hatt full kontroll på egen skjebne med seier over Ungarn onsdag. Da ville Danmark – Sverige samme dag vært betydningsløs med norske øyne. Nå er det en rekke scenarioer som kan slå inn i løpet kvelden i Herning. Den norske troppen må håpe at Danmark kjører for fullt mot svenskene.

Slik går Norge til semifinale:

Norsk seier over Ungarn og dansk poeng mot Sverige.

Norsk uavgjort mot Ungarn og dansk seier eller uavgjort i Sverige-kampen.

Svensk ettmålsseier over Danmark og norsk seier mot Ungarn. Da går Danmark videre sammen med Norge.

Sverige slår Danmark med seks mål eller mer. Da tar Norge med seg svenskene til semifinale.

Det kan også ende med at antall scorede mål blir avgjørende for rangeringen på tabellen om Sverige slår Danmark med to mål.

Mer innhold fra TV 2