GIR SEG: Christian Berge har ledet de norske håndballgutta siden 2014 og skal nå bli klubbtrener. Foto: Bernadette Szabo
GIR SEG: Christian Berge har ledet de norske håndballgutta siden 2014 og skal nå bli klubbtrener. Foto: Bernadette Szabo

Gir seg som landslagssjef

Christian Berge ønsker å bli klubbtrener.

Det bekrefter Norges Håndballforbund i en pressemelding.

Christian Berges kontrakt med forbundet hadde opprinnelig en varighet til og med VM i 2025. I høst ble det kjent at Kolstad ønsker trønderen som hovedtrener til sitt storprosjekt.

– Kan vi gratulere deg med ny jobb i Kolstad?

– Alt er ikke klart ennå, men vi er i dialog, sier Christian Berge til TV 2.

– Dette har vært en dårlig skjult hemmelighet. Det er den veien det går?

– Ja, det er vel det. Men det er noen detaljer som gjenstår.

Da TV 2 pratet med Berge om prosjektet i oktober, var Berge tydelig overfor forbundet på at han ønsker å være mer «på gulvet». Han ønsket en delt trenerløsning: Å være både norsk landslagstrener og Kolstad-trener for å få mer tid på gulvet.

Men det å ha en landslagssjef som også er hovedtrener i en klubb, har vært uaktuelt for styret i Håndballforbundet. Det ble jobbet med en alternativ plan som kunne gi Berge mer aktiv tid som trener i tillegg til jobben som landslagssjef.

Daglig leder, Jostein Sivertsen, forteller til TV 2 at Kolstad også ønsket en delt løsning for Christian.

– VI har ikke signert med Christian ennå, men begge parter ønsker å få til noe. Vi hadde også ønsket en delt løsning, men da det ikke gikk ble hele samtalen lagt på is til etter EM. Men nå er den avklaringen gjort og da er det helt naturlig at vi intensiverer jobben om å få Christian inn i trenerteamet i Kolstad. Det vil være bra for hele Kolstad-satsningen å få han inn hos oss, sier Siversten.

Christian Berge skal lede landslaget i Golden League i mars.

– Jeg har hatt en fantastisk tid på landslaget. Jeg har stortrivdes, så derfor var denne beslutningen her ekstremt vanskelig. Men jeg har hele tiden følt at jeg trenger å trene mer som trener, derfor har jeg ønsket en delt løsning med både landslag og klubb, sier Berge til TV 2.

– Er det bittert at du ikke får gjennom kongstanken med å trene klubb og landslag?

– Der har forbundet vært tydelig og sagt nei. Det har vi hatt flere runder på og det har vært forventa. Jeg respekterer det når det er en beslutning forbundet har fattet for lenge siden, forteller Berge og legger til:

– Men konsekvensen av det er at jeg gir meg på landslaget. Jeg trenger å få trent mer og jobbet mer på gulvet enn det jeg får gjort som landslagssjef. Dette har jeg sagt til forbundet og alle siden 2017. Det har jeg vært åpen og ærlig på. At jeg har savna veldig den daglige biten med trening og øvelser. Den biten av yrket mitt som er veldig viktig har forsvunnet på landslaget.

I pressemeldingen forteller håndballpresidenten at de har forståelse for Berges beslutning.

– Vi har respekt for at Christian ønsker dette. Samtidig ligger det fast fra Forbundsstyrets side at våre landslagssjefer ikke kan ha en annen trenerjobb i topphåndballen, sier håndballpresident Kåre Geir Lio i pressemeldingen.

Christian Berge tok over som landslagssjef etter Robert Hedin i 2014. Under hans ledelse har Norge tatt to VM-sølv og en EM-bronse. Det er de eneste medaljene Norge har vunnet på herresiden. Det ble kvartfinale-exit i VM 2021 og OL i Tokyo. I januar tok de femteplassen i EM.

– De tre siste mesterskapene har vi ikke truffet med det vi skal prestere, og det er vanskelig. Jeg har selv følt at jeg ikke har fått det til å sitte godt nok med det jeg skal gjøre. Jeg føler at jeg bruker lengre tid på å ta beslutninger på benken. Det er vel ingen idrett hvor du er like avhengig av å ta flere raske beslutninger enn i håndball. Alt det det handler om som trener er å glede, utvikling og mestringsfølelse. Jeg har ikke en god nok følelse på de tre tingene. Når jeg ønsker å bygge det opp, så blir det ikke bra nok, sier Berge.