Hovland og Europa med kjempeledelse før siste dag

Til tross for trøbbel under lørdagens runde, leder Viktor Hovland og Europa med fem poeng før søndagens singelkamper.

Ludvig Åberg og Viktor Hovland herjer i Roma. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB
Ludvig Åberg og Viktor Hovland herjer i Roma. Foto: Gregorio Borgia / AP / NTB

Hovland åpnet først strålende tidlig lørdagen. Han og Ludvig Åberg utklasset stjerneduoen Brooks Koepka og Scottie Scheffler og avgjorde allerede på ellevte hull i foursome-spillet.

Senere på dagen slet Hovland og Åberg tungt i fourball. De tapte klart for Sam Burns og Collin Morikawa. Kampen var langt på vei avgjort etter ni hull, og amerikanerne hadde helpoenget i boks med tre hull igjen.

Ettermiddagsøkta ble en amerikansk opptur. USA vant tre av fire kamper, men trenger en fantomsøndag for å gjøre sammenlagtkampen spennende.

– Forhåpentlig kan vi gå ut der i morgen og slippe oss løs så godt vi kan. Det blir gøy. Jeg vet at alle prøver så hardt de kan, sa Max Homa etter å ha bidratt i en av USAs seirer.

Søndag skal alle de 24 spillerne i aksjon i tolv enkeltkamper, så der ligger tolv poeng til fordeling. Europa er sikret tittelen hvis totalscoren tar seg opp i 14,5 poeng.

USA vant 19-9 da Ryder Cup ble spilt forrige gang i 2021. Det skjedde på amerikansk jord, mens årets utgave er lagt til utkanten av Roma.

Amerikanerne har ikke vunnet på bortebane siden 1993. Europa klarte det i 2012.

Fantomspill

Som på åpningsdagen fredag valgte Europa-kaptein Luke Donald å sende Hovland ut i foursome-spill med det svenske stjerneskuddet Ludvig Åberg. De to skandinavene fant tonen og spilte knakende godt på første dag, og lørdag fortsatte duoen om mulig enda bedre.

Amerikanerne Brooks Koepka og Scottie Scheffler ble regelrett ydmyket i innledningen på runden. Hovland og Åberg vant de fire første hullene og fulgte opp med å gå fem hull opp etter seks spilte.

Den skandinaviske duoen leverte varene fra start, og allerede etter elleve hull var kampen avgjort. Da ledet Hovland og Åberg med ni hull, og dermed kunne ikke amerikanerne ta igjen forspranget.

GODT HUMØR: Ludvig Åberg og Viktor Hovland er en skandinavisk drømmeduo. Foto: MATHIAS BERGELD
GODT HUMØR: Ludvig Åberg og Viktor Hovland er en skandinavisk drømmeduo. Foto: MATHIAS BERGELD

– Godt å bli ferdig

– Jeg var veldig sliten i går kveld, og jeg kjente det da jeg våknet i dag også, det var tunge bein. Så det var godt å bli ferdig med denne matchen på hull 11, så kan vi slappe av litt og støtte de andre gutta, sa Hovland til Viaplay etter at duellen var over.

KAPSEN AV: For det Viktor Hovland presterer på golfbanen for tiden. Foto: ALBERTO PIZZOLI
KAPSEN AV: For det Viktor Hovland presterer på golfbanen for tiden. Foto: ALBERTO PIZZOLI

– Det er selvfølgelig deilig å vinne med ni og sju, men det er bare ett poeng. Forhåpentlig får de andre gutta vunnet sine kamper også, sa nordmannen.

– Det vil ta en stund å beskrive denne formiddagen. Men jeg og Viktor gjorde det vi hadde pratet om. Åpenbart møtte vi ikke de sterkeste spillerne akkurat i dag, men det er fantastiske motstandere, sa Åberg.

– Verdensklasse, er dommen til Eurosport-ekspert Marius Thorp.

 Foto: CARL RECINE
Foto: CARL RECINE
 Foto: Gregorio Borgia
Foto: Gregorio Borgia
 Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE
Foto: GUGLIELMO MANGIAPANE
 Foto: ANDREAS SOLARO
Foto: ANDREAS SOLARO

Seiersmarginen er den største i en enkeltkamp siden det ble innført 18-hullskamper i 1961. Tidligere bestenotering for Europa – seier etter 13 hull – er gjort to ganger, i 1985 og 1993.

Trodde knapt det han så

Golf-journalist Dan Rapaport måper.

– Dette resultatet fra Viktor Hovland og Ludvig Aberg over verdensener Scottie Scheffler og den femdobbelte majorvinneren Brooks Koepka kan være det mest sjokkerende resultatet i nyere matchspillhistorie, skriver han på Twitter.

– Den rekorden der tror jeg aldri kommer til å bli slått, mente Viaplay-kommentator Joakim Mikkelsen.

Europa ledet Ryder Cup med 6,5 poeng mot amerikanernes 1,5 etter fredagens åtte kamper. Lørdag fortsatte den blå dominansen med uforminsket styrke, og dermed styrer europeerne mot en klar seier