MÅ UNDER KNIVEN – UTE RESTEN AV SESONGEN:

– Han kommer sterkere tilbake. Det er det fine med Ingebrigtsen-gutta

Henrik Ingebrigtsen er ferdig for sesongen. Tirsdag opereres han for en hamstringskade.

SKADET: Skadeproblemene fortsetter for den eldste av Ingebrigtsen-brødrene. Foto: AP Photo / Marko Drobnjakovic.
SKADET: Skadeproblemene fortsetter for den eldste av Ingebrigtsen-brødrene. Foto: AP Photo / Marko Drobnjakovic.

Brødrene Ingebrigtsen, Jakob, Filip og Henrik, har alle vært på reklameplakater for det kommende friidrettsstevnet Bislett Games, som går av stabelen torsdag.

Dessverre for eldstemann, Henrik, blir det ikke mer løping denne sesongen.

Mandag formiddag bekrefter Norges Friidrettsforbund at 26-åringen har pådratt seg en hamstringskade og er ute resten av sesongen.

– Han tar det veldig tungt. Det tøffeste er at han har brukt så lang tid på å trene seg opp og komme tilbake etter tåskaden. Han har vært borte fra familien i fire-fem måneder for å komme tilbake. Når det viser seg å være bortkastet, synes han det er tungt. Etter operasjonen vil han kunne være mer med familien, så det vil kompenseres, sier pappa Gjert Ingebrigtsen til TV 2.

Han har utfordret Filip til å ta mer ansvar mens Henrik rehabiliteres.

– Henrik er en fryktelig viktig del av teamet. Vi har aldri prøvd uten at Henrik er det, så det blir en ny erfaring. Nå må vi oppgradere en til å ta ansvaret. Det blir en ny situasjon og en spennende sommer, sier Gjert Ingebrigtsen.

– De to andre kjenner litt på presset når han som er størst i kjeften ikke er der, for det er ingen å gjemme seg bak. Da må man stå frem og ta ansvar.

Pappa Ingebrigtsen er klar på at Henrik kommer tilbake.

– Det er bra å få ryddet opp i alle tingene. Det har vært av og på i mange år, og nå var det ingen vei utenom. Nå måtte det ryddes opp en gang for alle. Han har bestemt seg for å holde på med dette til han er langt oppi 30-årene, så da er han nødt til å slippe å rive i stykker alt annet, sier han.

– Må begynne på nytt
TV 2s friidrettsekspert Johan Kaggestad, mener det er lurt å legge seg under kniven nå. Ingebrigtsen slet også med en hamstringskade i 2016, noe som trolig gikk utover OL-formen i Rio.

– Det er leit. Han har jo hatt mange skader. Men slik er det for en del løpere. Slike skader er det lett å slå opp igjen. Da er det like greit å operere i stedet for å slepe seg rundt. Å begynne på nytt. Det er tidlig i sesongen, da kan han være i gang med trening til høsten, sier Kaggestad til TV 2.

– Kan skaden og et inngrep være alvorlig for Henriks videre karriere?

– Min erfaring er at når man først får en skade, så er det lett for at den dukker opp igjen. Risikoen øker når man må gjøre inngrep. En må være litt mer forsiktig og nøye i treningsarbeidet. Man må gjøre alternativ trening og trening som styrker skadestedet og reduserer risikoen for at det går opp igjen.

– Vil vi få se Henrik Ingebrigtsen tilbake slik vi så ham i 2012, tror du?

– Ja. Det er ikke umulig. Det er det som er det fine med Ingebrigtsen-gutta. De har en indre gnist. Det de driver med er det morsomste i verden. Så dette er det mulig å komme tilbake fra. Men det er avgjørende å ikke stresse og ta en periode med alternativ trening. Det vil ikke være lurt å konkurrere igjen i 2017, mener Kaggestad.

– Så du ham som medaljekandidat i London-VM til høsten?

– Nei. Jeg så ham som finalekandidat. Jeg vet han blir forbannet når jeg sier det - vi har jo begge bart. Jeg tror hans utvikling vil komme på 5000 meter. Med tanke på hans utvikling de siste årene, hadde jeg mer tro på Filip i VM.

Operasjon i Finland
Sandnes-gutten fikk en akutt skade i det ene låret under Diamond League-stevnet i Eugene for cirka to uker siden, opplyser Norges Friidrettsforbund i en pressemelding mandag.

– Han har også hatt smerter i dette området gjennom 2016, sier Jan Henning Løken, medisinsk koordinator i forbundet.

Etter grundige undersøkelser ble det i samråd med det medisinske teamet i forbundet konkludert med at kirurgisk behandling måtte til for å bli hundre prosent frisk.

– Han har jobbet knallhardt siden forrige operasjon, og har hatt en god rehabilitering. Dette var leit. Han var på god vei tilbake. Det har vært et bra nivå på det han har drevet med, så det var tøft å ta en slik avgjørelse. Likevel tror jeg at dette er en bra løsning. Selv om det er kjipt å avslutte sesongen før den er kommet i gang, sier toppidrettssjef i Norges Idrettsforbund, Håvard Tjørhom, til TV 2.

Han er sikker på at vi vil få se 26-åringen tilbake i god, gammel form.

– Han kommer sterke tilbake. Han har en unik vilje og råskap. Med den treningen som han har gjennomført nå, så ligger forholdene til rette for det. Han blir fulgt opp av gode folk, sier Tjørhom.

Operasjonen vil gjennomføres av kirurgen Sakari Orava på hans klinikk i finske Åbo.

Ingebrigtsen har slitt mye med skader de siste sesongene. Han hadde sitt store år i 2012, da han både ble europamester og var i OL-finale. Han mister nå sesongens store mål, som var VM i august.

Mer innhold fra TV 2