Hammer om Carlsens turnerings-exit: – Utrolig uproft håndtert

TV 2s sjakkeksperter diskuterer Niemann-saken.

Magnus Carlsen og Hans Niemann møtes i Meltwater Champions Chess Tour: Julius Baer Generation Cup. Du kan se turneringen fra søndag kl. 17:30 på TV 2 Sport 2 og TV 2 Play.

I en ny video diskuterer sjakkekspertene Maud Rødsmoen, Jon Ludvig Hammer og Hans Olav Lahlum dramaet som har utspilt seg i sjakkverden den siste tiden.

Blant temaene tatt opp i diskusjonen er spekulasjoner om saken i sjakkmiljøet, Carlsens taushet og Niemanns utestengelse fra Chess.com.

– Jeg tenker det her var utrolig uproft håndtert av Magnus, kommenterer Jon Ludvig Hammer om situasjonen i Sinquefield Cup.

– Du skal være veldig sikker i din sak når du trekker deg fra turneringen. Men Magnus har jo ikke klart å vise til noe som har overbevist majoriteten av sjakkeksperter, utdyper han.

KRITISK: Sjakkekspert Jon Ludvig Hammer er ikke imponert over Carlsens håndtering av saken. Foto: Erik Edland / TV 2
KRITISK: Sjakkekspert Jon Ludvig Hammer er ikke imponert over Carlsens håndtering av saken. Foto: Erik Edland / TV 2

Utover twittermeldingen som ble lagt ut etter avgjørelsen om å trekke seg for godt over en uke siden, har Carlsen fortsatt ikke kommet med noen uttalelse.

Lahlum: – Har ikke sett noe bevis

Hans Olav Lahlum, sjakkekspert og FIDE-lisensert sjakkdommer, anser situasjonen som krevende.

– Det er en veldig dramatisk reaksjon når en spiller trekker seg fra en turnering på dette nivået i protest. Når man da ikke i tillegg gir en soleklar begrunnelse på det, så skaper det en krevende situasjon, kommenterer han om Carlsens turnerings-exit.

KREVENDE: Hans Olav Lahlum stiller spørsmål ved Carlsens avgjørelse om å trekke seg i Niemann-saken. Foto: Erik Edland / TV 2
KREVENDE: Hans Olav Lahlum stiller spørsmål ved Carlsens avgjørelse om å trekke seg i Niemann-saken. Foto: Erik Edland / TV 2

Lahlum fortsetter:

– Hvis du nå mistenker at en av motstanderne dine har jukset, uavhengig av hvor overbevist du er om det, er det da den rette reaksjonen å trekke seg fra turneringen med de konsekvenser det vil ha for turneringen og sjakken?

Sjakkeksperten har fortsatt til gode å se noe konkret bevis på at Niemann har jukset i partiet mot Carlsen.

– Jeg er ikke beredt til å si at det ikke ble jukset, men vi har ikke sett noe bevis på at det har blitt jukset, konkluderer han.

Spent på nytt oppgjør

Ekspertene er spent på Champions Chess Tour som spilles denne søndagen. Der møter Carlsen Hans Niemann i turneringens andre dag.

– Vi får et heidundrende oppgjør dem to imellom. Det ligger ekstra mye prestisje å vinne i det som rett og slett blir den største rivaliseringeren vi har i sjakken akkurat nå, sier en spent Jon Ludvig Hammer.

– Det blir veldig spennende å følge med på neste turnering og se hva slags kommentarer vi kan få fra dem da, avslutter Maud Rødsmoen.

Du kan se Meltwater Champions Chess Tour fra søndag kl. 17:30 på TV 2 Sport 2 og TV 2 Play.