Ny fiasko: – Gedigen nedtur

BERLIN/STAVANGER (TV 2): Norges oppgjør mot Slovenia ble en skikkelig thriller i Berlin. Til slutt måtte Norge se seg slått.

TAPTE: Sander Sagosen og Norge. Foto: Stian Lysberg Solum
TAPTE: Sander Sagosen og Norge. Foto: Stian Lysberg Solum

Norge tar med seg null poeng til hovedrunden etter å ha tapt 27-28 Slovenia i sin siste innlede kamp på Mercedes-Benz Arena i Berlin mandag kveld. Det lover ikke godt for Norges medaljesjanser videre i mesterskapet.

Sander Sagosen hadde det vondt etter det bitre tapet mot Slovenia.

– Jeg er skuffet. Det gjør vondt å ikke vinne håndballkamper, sukker han til TV 2 kort tid etter det sviende nederlaget.

– Hvorfor klarer dere ikke å vinne denne kampen?

– Det handler om seksmeteravslutningene. Det er individuelle ferdigheter. Det handler om å være god alene med keeper. Det er er en ferdighet vi er for dårligere på, og vi må jobbe med. Det er ikke mentalt eller noe sånt. Vi er ikke gode nok når det skal avgjøres, sukker Norges største stjerne – som likevel ikke vil gi opp jakten på medaljer.

– Muligheten er der. Vi må vinne hver eneste kamp fremover. Nå blir det Portugal neste. Vi må restituere, men vet det blir en tøff oppgave. Vi er ikke flygende for tiden. Vi må bare kjempe hardere enn alle andre, fastslår han.

Nederlaget mot slovenerne gjør at Norge åpner neste fase i mesterskapet med et stort handikap. Det er samtlige spillere fullstendig klar over.

– Nei, det er litt sånn. Jeg vet ikke om vi skyter målvakten deres god. Spørsmålet er om vi skyter for dårlig. Vi var rett og slett ikke gode nok, sier Petter Øverby til TV 2 etter det skuffende tapet.

– Vi klarer liksom ikke å sage tauet over greina. Slovenia er sleipe og slue på slutten. Men vi kan ikke legge oss ned. Vi må opp på hesten igjen, mener han.

Keeper Torbjørn Bergerud var langt nede etter nederlaget.

– Det er en kjip følelse. Vi går videre til mellomspillet uten poeng. Nå blir det litt vanskeligere. Det er tøft. Vi skal gjøre alt vi kan for å vinne de fire kampene som står foran oss nå, sier han til TV 2.

– En gedigen nedtur

Tapet betyr sannsynligvis at bare fire strake seire kan sende det norske laget inn i diskusjonen om semifinalebillett.

– Det blir for mange brente sjanser i avgjørende øyeblikk da vi har mulighet til å koble et skikkelig grep. Det gjør det ekstra surt, oppsummerer landslagssjef Jonas Wille til TV 2. 

– En gedigen nedtur. Dessverre, dette er ikke det gruppespillet vi ønsket oss. Dette var skuffende og må kalles en fiasko, slo TV 3-kommentator Daniel Høglund fast etter kampslutt.

FORTVILTE: Sander Sagosen og Norge. Foto: Stian Lysberg Solum
FORTVILTE: Sander Sagosen og Norge. Foto: Stian Lysberg Solum

Norge var allerede klar for hovedrunden i håndball-EM før siste gruppekamp mot Slovenia. Det ble klart da Polen slo Færøyene 32-28. tidligere på dagen.

I hovedrunden venter regjerende verdensmester Danmark, Sverige (vant EM for to år siden), Nederland og Portugal i Hamburg.

– Vi er jo videre i mesterskapet og spiller minst fire kamper til. Vi skal legge en god plan for hver kamp. Vi vet at ting har vært veldig marginalt til nå. Det er egentlig ikke så mye som må endres, sier Wille.

Dersom arrangøren ikke endrer på spilleoppsettet, blir nabooppgjørene mot Danmark (søndag) og Sverige (tirsdag neste uke) de to siste kampene for norsk del. Der går de to beste lagene videre til semifinalene.

Norge jakter på sin første medalje siden EM-bronsen i 2020.

Heiet frem av færøyske fans

Etter kampen mellom Færøyene og Polen tidligere mandag ble færøyske fans igjen i arenaen for å heie på Norge mot Slovenia. 

– Det har jeg aldri opplevd før, kommenterte en entusiastisk TV 3-kommentator Daniel Høglund om den færøyske fansen som heiet på Norge.

Selv om Norge allerede var videre, ønsket de naturligvis å gå videre til hovedrunden med seier mot Slovenia og to poeng i bagasjen.

Og hjelpen fra den både den færøyske og norske fansen på tribunen så ut til å hjelpe Norge i åpningen.  Jonas Willes menn gikk opp til en tidlig 8-5-ledelse før Sander Sagosen senere sikret Norge en 10-7-ledelse.

Men så kjempet Slovenia seg tilbake etter norsk slurv. Plutselig stod det 14-14 i en kamp Norge tilsynelatende hadde god kontroll i.

 Fire minutter før pause pådro Sander Sagosen seg en tominutters utvisning på stillingen 15-15 etter å ha truffet en motstander i ansiktet med den ene armen. Lagene gikk til pause med 17-17 - til tross for at Norge hadde ledet store deler av omgangen.

– Jeg føler vi hadde god kontroll, men de får lov til å holde følge med oss, og det føles litt merkelig, sa Norges  Tobias Grøndahl til TV 3 i pausen.

Åpnet sterkt også etter pause

Etter pause satte  Sebastian Barthold umiddelbart inn 18-17 og Petter Øverby 19-17-ledelse for de norske herrene. Igjen så det tilsynelatende komfortabelt ut for Norge. 

Da kampuret viste 40 minutter fikk Gabriel Ostad Setterblom sin mesterskapsdebut for Norge da han entret banen. Han kunne imidlertid ikke forhindre at Slovenia svarte igjen. For like etter stod det 21-21 i den jevnspilte kampen i Berlin.

Noen minutter senere hadde Slovenia snudd kampen til 24-23-ledelse. 

De siste ti minuttene av kampen ble en thriller i Berlin. Lagene fulgte hverandre til 26-26 frem til det gjenstod snause syv minutter. Med seks minutter igjen satte  Tobias Grøndahl inn 27-26-ledelse. 

Thriller

Men ingenting var avgjort. Nok en gang utlignet Slovenia, denne gang til 27-27. Med ett minutt igjen av kampen pådro  Petter Øverby en tominutters. Det nærmet seg kritisk for Norge.

–  Det vil være en gedigen nedtur om Norge ikke lykkes med å ta med seg poeng i hovedrunden, poengterte kommentator Høglund før innspurten.

Så tok Slovenia ledelsen 28-27 og sikret seg seieren.

– Dessverre, dette er ikke det gruppespillet vi ønsket oss, sa en skuffet Høglund etter tapet.

Tapet mot Slovenia gjør at Norge altså tar med seg null poeng inn hovedrunden. Der skal Norge ut mot Danmark, Sverige, Nederland og Portugal.

Polen og Færøyene er slått ut fra Norges gruppe.