Norge mister én plass i Champions League: – Skandale

Vipers Kristiansand er det eneste norske laget som skal delta i Champions League for kvinner neste sesong. Storhamar har mistet sin plass, mens Kolstad er med på herresiden.

IKKE MED: Storhamars Kristin Venn (t.v) og Anniken Obaidli får ikke være med i den gjeveste europeiske turneringen neste sesong. Foto: Geir Olsen / NTB
IKKE MED: Storhamars Kristin Venn (t.v) og Anniken Obaidli får ikke være med i den gjeveste europeiske turneringen neste sesong. Foto: Geir Olsen / NTB

Tirsdag ble oppsettet for Champions League-sesongen 2023/2024 presentert.

På kvinnesiden er det allerede klart at Vipers Kristiansand er sikret plass i gruppespillet. De vant turneringen denne sesongen.

I CL-gruppespillet er det 16 plasser. Ni av plassene tildeles etter sportslig seeding, mens de sju siste plassene velges ut etter lag som kan søke. Tolv lag har søkt på de sju plassene.

Fra Norge har Storhamar, som også var med forrige sesong, søkt. Det samme har Sola. Men ingen av de to ble valgt ut til å delta.

– Jeg er rimelig overrasket. Jeg mener at med både rangering og resultatene i fjor er dette veldig rart, sier Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen til TV 2.

MISFORNØYD: Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen forstår ikke hvordan de ikke kom med i kommende sesongs Champions League. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix
MISFORNØYD: Storhamar-trener Kenneth Gabrielsen forstår ikke hvordan de ikke kom med i kommende sesongs Champions League. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Reagerer

Han ønsker en begrunnelse på hvorfor de ikke er kvalifisert til gruppespillet, og mener det må handle om andre ting enn det sportslige.

– Det må ligge noe politikk inne i bildet. Jeg reagerer spesielt på at Ungarn får tre lag. Vi er fortsatt veldig satt ut her vi sitter, sier Gabrielsen.

De tre lagene fra Ungarn er Debrecen, FTC Rail - Cargo Hungaria og Györ. Også Danmark får tre plasser.

– Dette er veldig, veldig alvorlig. Om det er vi som ikke har fulgt med i timen, vet jeg ikke, men jeg vet at det er andre nasjoner som jobber veldig rart.

Storhamar ble nummer to i Rema 1000-ligaen forrige sesong samt nummer to i sluttspillet, kun slått av suverene Vipers.

Storhamar-treneren tar beskjeden veldig tungt.

– Dette har vi jobbet hardt for og vi har hatt en god strategi på hvordan vi skal løfte klubben. Nå fikk vi oss en skikkelig på trynet, så får vi se om vi klarer å reise oss om noen dager.

Storhamar-treneren får støtte av Morten Jørgensen, leder for sportslig utvalg i Vipers.

– Vi synes dette er en veldig underlig situasjon. Vi har vanskelig å forstå at det nå introduseres at land får tre lag med, sier han til TV 2.

Jørgensen mener det er trist for norsk kvinnehåndball at to lag han mener er dårligere enn Storhamar, sportslig sett, får prøve seg i den gjeveste europeiske turneringen.

– På lang sikt er problemet at spillere vil forsvinne ut av Norge. Det er attraktivt å spille på landslaget og i CL, men nå får man ikke mulighet til det i andre klubber enn Vipers.

– Det er trist at idrettspolitikk skal gi denne type utslag. Man blir litt målløs. Vi venter på hvordan forbundet vil forklare dette, men for oss er dette noe av det underligste vi har opplevd, sier han.

Skuffet

Han får støtte av daglig leder Kamilla Sundmoen.

– Jeg sitter litt i sjokk og tenker «Hva skjedde?». Jeg er kjempeskuffet, det er jeg, sier Sundmoen.

Hun synes det er veldig rart at de ikke fikk plass i Champions League.

– Det er en rar vurdering, i og med at vi har toppranking som land. Her må det ligge noe bak som vi ikke har kontroll over, fortsetter hun.

– Jeg ser ikke helt den røde tråden.

Håndballpresident Kåre Geir Lio synes det er synd at Storhamar ikke kom med, men har tillit til prosessen som ble gjort i Det europeiske forbundet (EHF).

–Det er synd, men jeg regner med at de bruker ryddige kriterier i utvalget som gjør at de ikke kom med, sier Lio.

– Det er overraskende at de ikke kom med, de gjorde en god jobb i fjor, men så er det et faglig utvalg som har sett på ulike kriterier som innstillingen er basert på, fortsetter han.

HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio. Foto: Geir Olsen / NTB
HÅNDBALLPRESIDENT: Kåre Geir Lio. Foto: Geir Olsen / NTB

Nå skal håndballpresidenten bruke tid på å se gjennom vurderingen som er gjort.

– Vi får se om det er rimelig og rettferdig, men det regner jeg med at det er. Så får vi bli flinkere bit for bit på klubbnivå, sier Lio.

– Skandale

TV 2s håndballekspert Bent Svele kaller situasjonen for en katastrofe.

– Dette er en skandale. Den største galskapen er at de åpner for tre lag fra samme nasjon, det henger ikke på greip og hører ikke hjemme noen sted. Og at Ungarn skal få tre lag er for meg 100 prosent uforståelig, sier Svele.

RASER: TV 2s håndballekspert Bent Svele reagerer på oppsettet i Champions League for kvinner. Foto: Geir Olsen / NTB
RASER: TV 2s håndballekspert Bent Svele reagerer på oppsettet i Champions League for kvinner. Foto: Geir Olsen / NTB

Han tror Norge og Norges håndballforbund har sovet i timen, samtidig som Danmark og Ungarn har jobbet godt for å fremme sine interesser.

– Det har nok vært en del lobbyvirksomhet for å få med flere lag. Hvis Norge da ikke har vært med å jobbe politisk, men Danmark har, så skjønner jeg ingen verdens ting. Det er mer enn merkelig, sier håndballeksperten.

Under gruppespillet i fjor feide Sola den ungarske klubben Debrecen av banen. Likevel var det de som fikk plass i gruppespillet, og ikke de to andre norske lagene som søkte.

– De tar med et lag som ble slått ut i gruppespill med Sola. At de skal kvalifisere seg til CL er rett og slett uhørt, sier Svele.

Uforståelig

De danske klubbene Ikast, Odense og Esbjerg får spille i Champions League neste sesong.

Heller ikke Sundmoen får kabalen til å gå opp.

– Jeg tror Norge og Norges håndballforbund følger regler og jeg regner med at de som sitter i komiteene gjør en faglig god vurdering, men om de andre driver med lobbyvirksomhet vet jeg ikke.

– Jeg mener at vi skulle hatt en mulighet, og jeg mener vi burde vært på høyde med de, sier hun om de andre lagene som søkte og kom med.

På herresiden har Kolstad fått bekreftet plass i gruppespillet.

Elverums håndballherrer har spilt Champions League de siste åtte årene. Nå får Kolstad sjansen.