Kolstad bekrefter økonomiske kutt

I en pressemelding tirsdag bekrefter håndballklubben Kolstad økonomiske kutt i klubben. Til TV 2 bekrefter NISO møte med klubben og spillere.

Kolstad-trener Christian Berge Foto: Geir Olsen / NTB
Kolstad-trener Christian Berge Foto: Geir Olsen / NTB

Mandag erfarte TV 2 at spillergruppen og ansatte i Kolstad Håndball har blitt bedt om å godta et lønnskutt på 30 prosent av lønnen første året og 20 prosent andre året.

Etter det TV 2 forstår har ikke sponsorinntektene vært som forventet, og klubben må finne ut hvor de kan kutte kostnader.

Ifølge TV 2s opplysninger skal lønnskuttet gjelde for spillere og ansatte med lønn på mer enn 6G (711 720 kroner per 1.mai 2023).

Tirsdag bekrefter klubben at de står i en økonomisk krevende situasjon og må som følge av det kutte i lønnskostnadene.

– Vi har iverksatt en kostnadsreduserende tiltaksplan for kommende sesong, som skal sørge for at vi får balanse i regnskapet, skriver klubben i en pressemelding.

Klubben forholder seg likevel rolig til situasjonen.

– Vi reduserer kostnader på mange områder, men først og fremst er det lønnskostnader vi kan redusere uten at det vil gå vesentlig utover den sportslige satsingen vi har satt i gang.

Møte med NISO

TV 2 vet at det har vært møte mellom NISO, klubben og advokater tirsdag. Det bekrefter advokat Eirik Monsen til TV 2.

Møtet var for å få større klarhet i klubbens situasjon.

Monsen forteller også at de skal ha møter med spillerne tirsdag.

– Lønnskutt er man aldri positiv til. Man inngår en kontrakt med den forventningen at det skal oppfylles fullt ut, forteller Monsen.

– Når det kommer til forespørsel om lønnskutt så er det opp til hver enkelt spiller om den ønsker å akseptere det eller ikke.

– Hva kan konsekvensen være hvis de sier nei til lønnskutt?

– Da må klubben vurdere om det er grunn til å terminere avtalen på grunn virksomhetens forhold.

Kolstad-keeper Torbjørn Bergerud Foto: Geir Olsen / NTB
Kolstad-keeper Torbjørn Bergerud Foto: Geir Olsen / NTB

Hvordan jobber dere med spillerne i en sånn situasjon?

– Man har møter med spillerne og får deres tanker og forteller hvilke rettigheter de har. Hvilke muligheter de har. Det er spillerne som bestemmer selv hva man ønsker å akseptere eller ikke.


– Sjokkerende

Før fjorårets sesong kom landslagsspillerne Torbjørn Bergerud, Magnus Gullerud og Vetle Eck Aga, samt de islandske landslagsspillerne Sigvaldi Gudjonsson og Janus Smarason.

– Det er sjokkerende at dette kommer før alt sammen i det hele tatt har begynt, sier TV 2s håndballekspert Bent Svele.

Spillernes kontrakter i klubben startet for elleve dager siden, den 1. juli.

– Nå har de fått hentet hjem noen av de beste norske spillerne i verden og gir lønn deretter. Det er sjokkerende at de må gå til innsparing før kontraktene egentlig har begynt, fortsetter han.

SJOKK: Bent Svele reagerer på situasjonen Kolstad Håndball nå står i. Foto: Geir Olsen / NTB
SJOKK: Bent Svele reagerer på situasjonen Kolstad Håndball nå står i. Foto: Geir Olsen / NTB

Høy inflasjon, svak krone, høye renter, energikrise og Russlands angrepskrig mot Ukraina pekes ut som årsakene til den krevende situasjonen.

– Dette har medført at det har blitt mer krevende å sikre de inntektene vi trenger for å etablere oss som et europeisk topplag. Vi har god dialog med alle spillere, trenere og ansatte som blir berørt av lønnsreduksjonen. Klubbens ambisjon er å sluttføre forhandlingene med de involverte senest neste uke, skriver klubben.

– Aldri hyggelig å gi en sånn beskjed

Til TV 2 forteller daglig leder Jostein Sivertsen at det har vært delte meninger om lønnskutt i spillergruppen og blant ansatte.

– Noen tok det nok mer innover seg enn andre og noen ble sikkert litt overrasket. Så er det aldri noe hyggelig å gi en sånn beskjed, men så opplever vi at det er en stor forståelse for den situasjonen vi står i, at folk er løsningsorienterte og ønsker at vi skal få til det her.

– Jeg skal heller ikke forskuttere at vi finner en løsning med alle, men vi jobber ut ifra sporene om at vi skal få løst det her og få alle sammen med. Det er vår ambisjon, legger Sivertsen til.

– Kunne dere gjort noe annerledes?

– Det er helt sikkert noe vi kunne gjort annerledes. Jeg skal ikke komme her å si at vi gjør alt rett i Kolstad Håndball, men det er klart at vi har hatt en del faktorer som har spilt i mot oss, også har vi hatt en del faktorer som har vært veldig positive. Det sportslige har vært helt fantastisk bra.

Svele er sjokkert over situasjonen Kolstad nå står i.

– Vi trodde jo at dette prosjektet var finansiert for de første årene, men det er det ikke. Jeg er overrasket over at dette kommer frem nå. Dette er spillere som kunne reist mange andre steder, som var fornøyde med det Kolstad hadde å tilby. Jeg håper for alles del at de lander på beina og finner en løsning på dette.

Forrige sesong gjorde Kolstad rent bord i hjemlig liga: de tok gull i NM, serien og sluttspillet. Nylig ble det klart at søknaden deres om Champions League-spill neste sesong ble innvilget.