Håndballguttas nye grep ga gevinst

Med ny forsvarstaktikk og en glitrende Magnus Jøndal vant Norges håndballherrer komfortabelt 35-26 over Sverige i EHFs Euro Cup i Arendal torsdag.

SØLVGUTTENE REISTE SEG: Norge, som tok VM-sølv i starten av året, slo Sverige etter en bunnsolid andreomgang. Foto: Ruud, Vidar
SØLVGUTTENE REISTE SEG: Norge, som tok VM-sølv i starten av året, slo Sverige etter en bunnsolid andreomgang. Foto: Ruud, Vidar

Norge lå under til pause, men hevet seg betraktelig i annen omgang og kjørte over svenskene. Jøndal var i en klasse for seg og scoret hele elleve mål på like mange forsøk. Det er identiske tall fra kampen mellom Norge og Sverige i VM.

Nærmest på toppscorerlista var Gøran Johannessen med seks mål.

Landslagstrener Christian Berge sa i forkant av kampen at resultatet ikke var det viktigste, og at han kom til å teste en ny forsvarsformasjon.

Fornøyd med ny formasjon

Og Norge gikk straks bort fra det vante 6-0-forsvaret til en mer offensiv variant med Sander Sagosen foran i en 5-1-formasjon.

Årsaken til det taktiske grepet er at det framover mot EM i januar handler «om å hente marginer» for å ta hjem gullet, ifølge landslagssjefen.

– Førsteomgang ikke godt nok. Intensiteten ligger for lavt. Vi bommer i en del situasjoner, får rettet det til andreomgangen og jeg synes vi spiller en fin andreomgang. Vi trenger tid til å trene på det, men andreomgangen var et skritt i riktig retning, sier Berge til TV 2.

Sagosen var fornøyd med at Norge reiste seg etter en svak førsteomgang. PSG-proffen, som snart skal spille for Kiel, sier han trenger tid for å venne seg til rollen.

– Det er genialt at vi har kamper som denne hvor vi kan bruke hele kampen uansett resultat på å trene på det. Det gjør vi konsekvent i dag. Det lyktes bedre og bedre. Det er deilig at vi kan ha en såpass god trygghet med en sånn formasjon, sier Sagosen.

Jevnt før hvilen

Christian O'Sullivan sendte Norge i føringen, men Sverige tok kjapt over og ledet 3-1 etter fire minutter.

Begge lag gjorde en del personlige feil, og de fulgte hverandre til svenskene scoret 16-15 i omgangens siste sekund.

– Om vi står 5-1 eller 6-0, må vi først og fremst opp med litt intensitet. Mer taklingsvilje og mer kommunikasjon sånn at vi er mer kompakte, sa assistenttrener Børge Lund til TV 2 i pausen.

Jøndal-show

Etter hvilen gled det mer for de norske herrene. Anført av Jøndal og Johannessen var stillingen snudd til 24-19 i løpet av de første elleve minuttene.

Jøndal var imponerende effektiv, og Tyskland-proffen fikk nettsus hver eneste gang han avsluttet. Med det var han en svært viktig grunn til at ledelsen var 29-20 med drøye elleve minutter igjen.

– Han bommer ikke på et skudd for tiden. Fantastisk. I dag tror jeg han kunne prøvd på alt, og det hadde gått i mål, sier Berge.

Norge scoret en rekke mål på kontringer, men stillingen stabiliserte seg på ni måls forskjell. Kampen endte til slutt 35-26.

Jøndal ble kampens suverene toppscorer med elleve mål på elleve forsøk.

– Jeg har hatt mange gode kamper mot Sverige. Jeg har godt tak på de keeperne, sier kantspilleren.

– Når du først begynner å få overtaket, begynner kanskje selvtilliten hans (keeperen) å gå ned samtidig som min stiger.

Norge og Sverige møtes igjen i EHFs Euro Cup allerede lørdag. Turneringen omfatter lagene som allerede er kvalifisert for EM-sluttspillet i 2020 og gir dem et kamptilbud mens øvrige lag er opptatt med kvalifisering.