Manchester City skal være en av favorittene til å sikre seg Erling Braut Haaland. Men Guardiola-forfatter hevder klubben er i tvil.
Manchester City skal være en av favorittene til å sikre seg Erling Braut Haaland. Men Guardiola-forfatter hevder klubben er i tvil.

Guardiola-forfatter til TV 2: Derfor vil han hente Haaland til City

Engelske medier har satt fyr på spekulasjonene om en overgang til Manchester City for Erling Braut Haaland (21). Men en av de som er tettest på ledelsen i storklubben, er fortsatt usikker.

– Jeg vil ikke kalle City klare favoritter, sier Pol Ballús til TV 2.

Han er fotballjournalist fra Barcelona, men flyttet til England da Pep Guardiola overtok managerjobben i Manchester City i 2016.

Ballús jobber for Barcelona-avisen Sport, radiokanalen RAC1 og den engelske storavisen The Times, men er kanskje først og fremst kjent som forfatter av boken Pep’s City: The Making of a Superteam.

I boken, som er skrevet med Guardiolas velsignelse, skildres en rekke eksklusive detaljer fra innsiden av Manchester City.

Nå har en norsk superspiss blitt det store samtaleemnet rundt storklubben.

Daily Mail åpnet i forrige uke ballet med en sak om at City hadde betingelsene på plass for å signere Haaland, og at nordmannen var forventet å signere for den regjerende Premier League-mesteren.

Saken ble etterfulgt av rapporter fra Bild og The Times som pekte i samme retning: I Dortmund skal det ha vært en forventning om at Haaland kommer til å velge Manchester City som sin neste destinasjon.

Men toppene i Manchester City skal ikke være så selvsikre som den siste ukes mediedekning i England skal ha det til, ifølge Ballús.

– Jeg har snakket med høytstående kilder i Manchester City. De hadde inntrykk av at Real Madrid er veldig med i kampen. De føler på en eller annen måte at City fortsatt ikke er Haalands førsteprioritet. Jeg vet ikke om det er for å prøve å dempe forventningene eller roe ned situasjonen, men det er det jeg ble fortalt, sier City-forfatteren.

Madrid pleier å være «for fristende»

Ifølge Ballús tok det ikke lang tid før City aksepterte de økonomiske betingelsene i en eventuell Haaland-avtale, både når det kommer til overgangssum, ulike kompensasjoner og spillerens lønn.

– City har alt på plass for å signere ham. Så nå er det opp til ham, sier Ballús.

– Opplever du at sjansen for at han signerer for City, er like stor som flere rapporter i England skal ha det til?

– Engelske medier fremstiller det som en «perfect fit». City har ingen spiss og ønsker seg Haaland for enhver pris. Men jeg tror det har blitt hypet opp. Folk i Manchester City opplever at når du forhandler med en spiller og Real Madrid kaster seg inn i forhandlingene, så er det veldig vanskelig å slå dem.

– Hvorfor?

– På grunn av det klubben representerer, merkevaren, historien og den voldsomme maskinen de er. Folk i bransjen sier at alle fotballspillere de har møtt i sitt liv som har vært ønsket av Real Madrid, har opplevd det som for fristende til å takke nei. De har en unik kraft som gjør dem mer attraktive, sier Ballús.

Guardiola vil ha nytt våpen

Nylig avslørte Norges landslagssjef Ståle Solbakken til TV 2 at han hadde hatt et møte med Pep Guardiola i Manchester. Det vil være naivt å tro at Haaland ikke dukket opp blant samtaleemnene.

Ifølge Ballús er City-manageren en stor tilhenger av Haaland.

– Guardiola føler at City trenger nye strenger å spille på, og at Haaland kan være deres nye våpen, en nummer ni som de virkelig har hatt bruk for i enkelte kamper. I tillegg vet han at City trenger en spiss som klubb, som et viktig signal for Citys merkevare de neste årene. Også etter at Guardiola har dratt, for han blir ikke i ti år til.

– Hvor tror du Haaland drar i sommer?

– Det blir vill gjetning, men hvis jeg må gjette, så tror jeg det blir Manchester City, sier Ballús.

To nye klubber ute av kampen

TV 2 har de siste ukene tatt temperaturen på Haaland-jakten med et estimat i prosentvis sjanse for de aktuelle klubbene til å sikre seg jærbuen.

Siden den første artikkelen den 8. mars har styrkeforholdet utviklet seg:

Den prosentvise sjansen som er tildelt de ulike klubbene, er naturligvis ikke eksakt vitenskap, men et uhøytidelig forsøk på å estimere deres mulighet til å sikre seg stjernespissen.

Manchester City (fra 35 til 45 prosent): Premier League-lederne skal ifølge en rekke medier være i stand til å betale Haaland høyere lønn enn konkurrentene, og tonen i pressen den siste uken tyder på at klubben er svært godt posisjonert. Den ledige spissplassen og muligheten til å spille under Guardiola er også blant argumentene for at Haaland kler seg i lyseblått.

Real Madrid (fra 40 til 43 prosent): Spanjolene fremstår ikke lenger som den aller største favoritten, basert på tonen i spanske medier og Citys rapporterte fremstøt. Den parallelle jakten på Kylian Mbappé og avhengigheten av Karim Benzema fremstår som små skjær i sjøen, men Champions League-historien og Real Madrid-merkevaren har en mektig tiltrekningskraft. Kanskje gjør 0-4-ydmykelsen mot Barcelona at Real Madrid strekker seg enda lenger for å sikre seg Norge-spissen?

Barcelona (fra 15 til 10 prosent): Katalanerne var for noen uker siden høye og mørke i sin offentlige Haaland-flørt, men den siste uken har tonen endret seg. President Joan Laporta fremstod pessimistisk da han på spørsmål om Haaland uttalte at «vi kommer ikke til å gjøre overganger som setter institusjonen i fare». Barças seneste prestasjoner gjør riktignok Xavis mannskap til en mer attraktiv destinasjon for Haaland enn for noen måneder siden.

Bayern München (fortsatt to prosent): Veldig lite tyder på at Bayern kan hente Haaland som langsiktig Robert Lewandowski-erstatter, men de kan ikke avskrives fullstendig når man vet hvor mange spektakulære overganger de har klart å gjennomføre under radaren tidligere.

PSG (fra seks til null prosent): Den franske hovedstadsklubben har fjernet den lille sjansen de hadde for å sikre seg Haaland etter det pinlige mageplasket mot Real Madrid i Champions League. Klubbens kortsiktige fremtid er i det blå med både ledere, trener og nøkkelspillere som kan forsvinne i løpet av de neste månedene.

Borussia Dortmund (fra én til null prosent): Det er ingen tvil om at Haaland forlater klubben til sommeren. Tilbudene han har på bordet fra noen av verdens største og mest pengesterke klubber, samt utkjøpsklausulen som trer i kraft til sommeren, gjør det uaktuelt å bli værende. Det har utviklingen de siste ukene bare befestet.