Verden reagerer: – Kaos

Antonio Nusa (18) vekker global oppmerksomhet.

VIDUNDERTRIO: Erling Braut Haaland, Antonio Nusa og Martin Ødegaard etter seieren mot Georgia. Foto: @herrelandslaget / Instagram
VIDUNDERTRIO: Erling Braut Haaland, Antonio Nusa og Martin Ødegaard etter seieren mot Georgia. Foto: @herrelandslaget / Instagram

Det er ikke bare nordmenn som har latt seg begeistre av 18 år gamle Antonio Nusas to elleville prestasjoner for Norge.

Club Brugge-trener Ronny Deila fikk naturligvis spørsmål om sin juvel på torsdagens pressekonferanse.

Der fortalte han at den enorme oppmerksomheten har preget Nusa.

VARSOM: Ronny Deila røper detaljer om Antonio Nusa. Foto: Kurt Desplenter
VARSOM: Ronny Deila røper detaljer om Antonio Nusa. Foto: Kurt Desplenter

– Det er tøft for en ung spiller som Antonio, men han er en av de som kan takle det. Han er sliten nå etter all oppmerksomheten i Norge og alt som skjedde her før vinduet stengte, sier Deila.

– Det er ikke menneskelig å gå gjennom slike ting uten at det påvirker deg, men han er veldig smart og vet hvordan han skal håndtere det. Det har vært mye for ham. Vi må håndtere det på en god måte, fordi vi trenger kvalitetene hans på banen, fortsetter den norske treneren.

Kantspilleren fra Langhus scoret først i debuten mot Jordan, før han assisterte Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard i 2-1-seieren over Georgia tirsdag.

Britiske Mirror fronter følgende overskrift: «Arsenal-fans krever at Edu sørger for en overgang etter vidunderbarnets tilknytning til Martin Ødegaard»

De henviser til supportere, som på sosiale medier har kommet med et ønske om å få Nusa til London.

Spanske AS skriver at Norge har fått «et tredje vidunderbarn». Brasilianske O Jogo bruker også «et nytt vidunderbarn i norsk fotball», om Nusa.

«Den perfekte partneren for Haaland og Ødegaard på landslaget», skriver AS videre.

– Det er enkelt for meg med spillere som Haaland og Ødegaard. Det er lett for meg å finne dem. Det er bare gøy, og ekstra gøy for meg å gi assister til dem også, sa Nusa selv til TV 2.

Det norske landslaget har delt et bilde av vidundertrioen på Instagram.

– En ny servitør har meldt seg til tjeneste for gutta, lyder teksten på innlegget:

Franske RMC skriver at 18-åringen «strålte av talent» i de to landskampene.

Italienske Gianluca DiMarzio følger opp: «En kaos-skaper som slår alle rekorder».

Reaksjonen er det grunnlag for. Ifølge analysenettstedet CIES Football Observatory er Nusa den U20-spilleren med nest flest nøkkelpasninger på toppnivå i hele verden:

– Nærmer seg milliarden

– Lettet over at han blir en sesong til eller er du redd for at dere mister ham i vinter? Spurte en belgisk journalist.

– Jeg tenker ikke på det. Det er bra for ham å bli her. De to første årene spilte han nesten ikke, men nå har han spilt jevnlig. Han vil gjøre det denne sesongen om han fortsetter å prestere som han gjør, svarer Deila.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen mener den norske kometen har vært et kjent navn for store klubber i Europa allerede før landskampene.

Tidligere har 18-åringen fortalt i et stort TV 2-intervju at han takket nei til Chelseas bud på over 400 millioner kroner.

HET: Antonio Nusa i aksjon for Norge. Her fra 6-0-seieren over Jordan. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
HET: Antonio Nusa i aksjon for Norge. Her fra 6-0-seieren over Jordan. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Det er mye penger. Mye penger. Men jeg prøver ikke å tenke så mye på det. Jeg kan ikke fokusere på det, liksom. Jeg tror ikke det er bra for meg, sa Nusa.

Mathisen skjønner godt hvorfor teknikeren ble jaktet av storklubber i sommerens overgangsvindu.

– Det er jo veldig enkelt å forstå for alle som har sett han herje i disse to kampene, sier Mathisen og kommer med følgende påstand:

– Prisen på Nusa nærmer seg etter hvert milliarden om han fortsetter på dette viset.

TV 2s fotballekspert forklarer:

– Fintene, teknikken, rykket, fotballhjernen og modenheten gjør at alle lag i Europa med en viss størrelse på lommeboken følger han ekstra tett i tiden som kommer.

I tillegg trekker Mathisens frem Nusas jordnære holdning som en nøkkel til suksess.

– Når man er så ung er det naturligvis en fare for å miste fokus og bakkekontakt, men det virker heldigvis som at han har veldig flinke og jordnære folk rundt seg - i tillegg til at han har god kontroll på det som skjer i topplokket, og det er jo tross alt det viktigste.

Norske Deila er sikker på at Club Brugge er riktig klubb for 18-åringen nå.

– Å bli her, spille Europa og for å vinne trofeer er den beste utviklingen han kan få. Når han er klar til å ta det neste steget vil han velge noe annet. Det er hva Club Brugge handler om, å utvikle unge spillere og vinne, men samtidig gi de muligheten når de store klubbene kommer.

Til høsten venter blant annet Bodø/Glimt i Europa Conference League.

– Fra han kom opp i Stabæk begynte ryktene å gå om noe helt spesielt, og om han holder seg skadefri og fortsetter utviklingen av sine fantastiske ferdigheter har Ståle Solbakken snart nok en verdensstjerne i landslaget sitt, sier Mathisen.

En storklubb som foreløpig er i «kantkrise» er Manchester United. De to voldsanklagede spillerne Mason Greenwood (lånt ut til Getafe) og Antony (foreløpig suspendert) har en usikker fremtid.

I tillegg er Jadon Sancho i kulden etter å ha blitt vraket av Ten Hag mot Arsenal.

– Vi sier ikke nei til Nusa

Journalist i united.no, Eivind B. Holt sier følgende om Nusa i rød Manchester-drakt:

RESPEKTERT: Norges kaptein Martin Ødegaard hadde grunn til å takke Antonio Nusa etter en lekker assist mot Georgia. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2
RESPEKTERT: Norges kaptein Martin Ødegaard hadde grunn til å takke Antonio Nusa etter en lekker assist mot Georgia. Foto: Yngve Sem Pedersen / TV 2

– Det er nok en spiller som alle klubber synes er spennende, også Manchester United, han har de kontroll på. Men det er langt fra det å være 18 og få gjennombruddet for Norge, til å levere i Premier League.

– Det vil i så fall være en signering som United gjør for fremtiden, i likhet med Rasmus Højlund. Det er nok ikke en 18-åring som står øverst på listen akkurat nå, utdyper Holth.

Jesper Mathisen følger opp:

– Selvfølgelig kan Nusa være en aktuell spiller for Manchester United, når man ser på hvem de har mistet, og Atta Aneke (agent) har sendt spillere til Old Trafford tidligere han.

– Dere sier ikke nei til Nusa?

– Det er vel ingen som gjør det akkurat nå, sier Holth.

Deila mener lynvingen må forbedre seg på følgende områder:

– Han må bli mer effektiv i alt han gjør. Nå har det blitt bedre de siste kampene med å komme mer i boksen. Hvis han skal bli en viktigere spiller må han score flere mål og få flere assist, slår Club Brugge-treneren fast.