Molde 20220402. 
Carina Olset og Carl-Erik Torp under semifinalen i norgesmesterskapet i fotball mellom Molde og Strømsgodset på Aker Stadion.
Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
220407 Caroline Graham Hansen of Norway during the FIFA Women's World Cup Qualifier football match between Norway and Kosovo on April 7, 2022 in Sandefjord. 
Photo: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN / kod VG / VG0264 Foto: Vegard Grøtt / BILDBYRÅN
NRK-ekspert Carl Erik Torp og landslagsspiller Caroline Graham Hansen. Foto: NTB / Bildbyrån

Uenighet om Graham Hansens landslagsrolle: – Synes jeg har prestert fryktelig godt

NRK-ekspert Carl-Erik Torp mener Barcelona-stjernen brukes feil på landslaget. Det er Graham Hansen selv sterkt uenig i.

ULLEVAAL STADION (TV 2):

– Jeg synes det er rart at folk skal begynne å diskutere det nå. Jeg har spilt i tier-rollen på landslaget siden 2019 – i snart tre år, sier 27-åringen selv til TV 2 på spørsmål om diskusjonen rundt hennes rolle.

I forkant av oppgjøret mot Kosovo i forrige uke, skrev NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp en kommentar der han mente at «Norges mest kreative spiller er lenge blitt brukt feil på landslaget».

NRK-eksperten mener Graham Hansen nå, også sett i lys av Ada Hegerbergs comeback, burde brukes i en bred kantrolle hvor hun kan komme til innlegg og utfordre innover i banen fremfor i den frie «tierrollen» hun har spilt den siste tiden.

Torp savner at Graham Hansen brukes slik hun gjør i Barcelona - som bred høyre kantspiller i en 4-3-3-formasjon.

Også mot Kosovo spilte Graham Hansen som «tier» og dannet en slags spissduo med Ada Hegerberg i 4-4-2-formasjonen.

– Når hun spiller i Barcelona kan man kanskje rangere henne som verdens beste høyre angriper. Vi ser på hvordan vi kan utnytte dem maksimalt. I vårt lag har hun en annen rolle. Vi trenger at hun har ballen, forklarte Martin Sjögren på pressekonferansen etter Kosovo-kampen.

Svensken vet hva Graham Hansen kan utrette hvis hun settes opp i dueller én-mot-én, én-mot-to og til og med én-mot-tre.

– Hun tramper forbi. Hun gjør det her mot Kosovo, men hun har kapasiteten til å gjøre det mot de aller beste – det ser vi når hun spiller Champions League, fortsatte landslagssjefen.

På spørsmål fra TV 2 om hun selv ønsker å spille i tierrollen på landslaget, svarer Graham Hansen kjapt og bestemt.

– Ja, og jeg synes jo jeg har prestert fryktelig godt der også. Hvis man skal diskutere den rollen, så synes jeg at mine resultater med flagget på brystet taler for seg selv, sier 27-åringen.

– Du presterer jo så godt i den kantrollen i Barcelona....

– Vi spiller én helt annen type fotball og jeg har helt andre type spillere rundt meg. Det er ikke bare å kopiere en bred kantrolle i et 4-3-3-system og «copy-paste» det inn i landslaget, sier Graham Hansen engasjert.

Hun peker igjen på at de på landslaget spiller i 4-4-2 og har andre spillertyper enn i Barcelona, som igjen gjør at man må spille annerledes.

– Fotball er ikke svart-hvitt i den forstand. Hadde det vært det, så tror jeg alle hadde vært verdensmestre, sier 27-åringen litt oppgitt.

Graham Hansens nye «spissmakker» fra Lyon legger seg ikke bort i laguttak eller hvilke spillere som brukes i hvilke posisjoner.

– Det er klart at spisskompetansen til Caroline er at hun er helt utrolig én-mot-én. Da handler det om å hele tiden få satt henne opp i gode posisjoner hvor hun får utfordret motspillere, sier Ada Hegerberg.

VM-kvalifiseringskampen mot Polen spilles tirsdag 12. april på Ullevaal stadion. Avspark er klokken 19.00 og du ser kampen på NRK.