VM: I vinter skal Dusan Vlahovic til VM med Serbia, men først skal de ut i aksjon mot Norge. Foto: ANDREJ ISAKOVIC
VM: I vinter skal Dusan Vlahovic til VM med Serbia, men først skal de ut i aksjon mot Norge. Foto: ANDREJ ISAKOVIC

TV 2s ekspert om «Serbias Zlatan»: – First Price-Haaland

Simen Stamsø-Møller ser mange likheter mellom Erling Braut Haaland og Serbias spisstjerne Dusan Vlahovic.

Se Norge-Serbia på TV 2 Direkte og Play tirsdag fra klokken 20.00! Allerede fra klokken 19.00 kan du følge B-laget utenfor Ullevaal på tv2.no!

Tirsdag skal Norges Nations League-gruppe avgjøres. Så lenge Norge ikke taper mot Serbia vil de vinne gruppen og sikre seg store fordeler inn mot de kommende mesterskapene.

Men for at det skal skje er Norge nødt til å stoppe en av verdens farligste spissduoer.

Premier Leagues målmaskin Aleksandar Mitrovic er i sin livs form og ved siden av ham spiller Dusan Vlahovic, som i hjemlandet har fått tilnavnet «Serbias Zlatan.»

– First Price-Haaland, svarer TV 2s ekspert Simen Stamsø-Møller på spørsmål om likhetene mellom Vlahovic og Erling Braut Haaland.

– Vlahovic har mange av de samme kvalitetene, men Haaland er ekstrem. Jeg synes Haaland er tidenes beste på de kvalitetene han er best på. Bevegelsesmønsteret, timingen på løpene og bestemtheten foran mål.

For det er der likhetene stopper opp for Stamsø-Møller. Ingen kan sammenlignes med jærbuen.

– Jeg har aldri sett noe lignende til den pakken Haaland har.

Begge er unge, over 1.90 meter høye og begynte å bøtte inn mål allerede i ung alder.

Det var lenge ventet at laget som ikke fikk Erling Braut Haaland ville gå for Dusan Vlahovic (22).

Flere storklubber var ryktet til den serbiske kjempen, men Juventus skjønte hva som var i gjære. Allerede i januar punget de ut for spissen. Omkring 750 millioner kroner skal det ha kostet å hente ham til Torino.

Derfor er Norges kamp mot Serbia en av de viktigste i nyere tid: Norge kan sikre seg et godt utgangspunkt til både EM og VM med poeng mot Serbia.

FREMTIDEN: Dusan Vlahovic er spilleren Juventus og supporterne håper skal ta dem tilbake til toppen. Foto: MARCO BERTORELLO
FREMTIDEN: Dusan Vlahovic er spilleren Juventus og supporterne håper skal ta dem tilbake til toppen. Foto: MARCO BERTORELLO

– Vlahovic hadde også scoret mye for Man. City

Stamsø-Møller plasserer Haaland på den øverste hyllen sammen med Robert Lewandowski og Karim Benzema.

– La oss si det er fire-fem hyller, så er Vlahovic på hylle to. Han har litt å gå på før han er med Haaland og de.

For mens Erling Braut Haaland hittil i karrieren har truffet blink på hver eneste overgang. Har Vlahovic fått det tøft etter sitt seneste valg.

Juventus har i flere år underprestert og mange håpet Vlahovic ville være mannen som tok tilbake hegemoniet i Serie A.

Etter en skuffende fjorårs sesong sikret de seg Champions League-plass med et nødskrik. Mye takket være Vlahovic som scoret sju mål på 15 kamper etter overgangen fra Fiorentina i januar.

Denne sesongen har Juventus fortsatt med å skuffe.

– Foreløpig ser ikke klubbvalget ut til å ha hjulpet ham. Juventus er langt under pari. Jeg tror faktisk ikke Haaland heller hadde gjort underverker der og samtidig tror jeg Vlahovic også hadde scoret mye for Man. City. Han har absolutt potensial til å bli verdensklasse, sier Stamsø-Møller.

FRYKTET: Serbia har to av de heteste spissene i Europa. Treneren kan velge mellom Dusan Vlahovic eller Fulhams Aleksandr Mitrovic. Eller bruke begge to. Foto: MARCO BERTORELLO
FRYKTET: Serbia har to av de heteste spissene i Europa. Treneren kan velge mellom Dusan Vlahovic eller Fulhams Aleksandr Mitrovic. Eller bruke begge to. Foto: MARCO BERTORELLO

Har gjennomført en av Haalands største drømmer

Allerede som 16-åring fikk Vlahovic tildelt draktnummer ni i den serbiske klubben Partizan. Kort tid senere ble han klubbens yngste debutant.

Veien gikk videre til Fiorentina og det tok ikke lang tid før hele Europa visste hvem kraftpakken fra Serbia var.

– Det virker som om Vlahovic har studert mye av det samme som Haaland. De har mye av det samme. De er bestemte, krokryggede når de setter fart og går rett på mål. De har lik mentalitet og spillestil, sier Simen Stamsø-Møller.

Selv om Haaland er foran Vlahovic på det aller meste enn så lenge i karrieren, er det én ting Vlahovic kan vise til, som ikke Haaland kan ennå.

Han har vært med på å skyte landslaget sitt til et mesterskap. I vinter skal Serbia til Qatar for å spille VM, mye takket være målene til Vlahovic i kvaliken,

Hyller supermålet til Vlahovic: – Skal nesten ikke være mulig