Torp om Eriksens VM-drøm: – Ingenting ville vært mer gledelig

NRK-ekspert Carl-Erik Torp måtte legge opp da han fikk hjertestans. Nå håper han Christian Eriksen spiller VM i Qatar.

Øverst: Se reportasje om intervjuet

Christian Eriksen snakker i et intervju med DR for første gang offentlig om hjertestansen han ble rammet av i fjor.

Målet til 29-åringen er å komme tilbake på banen og spille VM i Qatar.

– Mitt mål er at jeg skal til VM i Qatar. Det er et mål og en drøm, så får det bli opp til landslagssjefen å se om jeg er god nok til å bli tatt ut, sier han i intervjuet på spørsmål om sin fotballframtid.

– Jeg vet at jeg kan komme tilbake. Kroppen min har det fint, og jeg føler ikke at noe er annerledes. Det er lang tid til VM, og jeg må bare spille fotball og bevise at jeg kan komme tilbake på samme nivå igjen.

Eriksen er nå ferdig i italienske Inter siden Serie A ikke tillater spillere med pacemaker. Han har ikke funnet seg en ny klubb ennå.

NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp spilte i Brann da han fikk hjertestans i 2011. Nå er han fotballekspert for NRK. Foto: Annika Byrde
NRK-EKSPERT: Carl-Erik Torp spilte i Brann da han fikk hjertestans i 2011. Nå er han fotballekspert for NRK. Foto: Annika Byrde

Ikke sammenlignbar situasjon

NRKs fotballekspert Carl-Erik Torp ble overrasket da han så hvilket mål Eriksen har satt seg.

– De siste bildene fra i sommer var dramatiske. Siden det har vi ikke fått vite så mye, utenom at han har operert inn en hjertestarter. Jeg vil si det var litt overraskende at han var så tydelig. Det virker som en "one-time happening" han vil få med seg, sier han til TV 2.

Torp fikk selv hjertestans i 2011 som Brann-spiller mot Sogndal på Fosshaugane Campus. Som en konsekvens av hendelsen måtte han legge opp, og har kun spilt noen kamper på lavere nivå senere.

Han vil ikke sammenligne sin egen situasjon med Eriksens rehabiliteringsforløp.

– Selv om hendelsen på banen er ganske identisk, så betyr ikke det at konsekvensen i etterkant bør vær lik. Hjertet er så komplisert, og det kan være 1000 ting som kan ha skjedd. Selv om det ble umulig for meg å spille videre, trenger det ikke å være det for Eriksen.

– Det hadde vært fantastisk om det hadde gått. Ingenting hadde vært mer gledelig enn å se han i VM. Det ville vært rørende, sier Torp.

37-åringen er sikker på at Eriksen ikke kommer til å spille toppfotball uten at han er ordentlig klarert og at ikke er større risiko enn for noen andre fotballspillere.

Han stusser mer over hvordan han skal være i god nok fotballform til å være rustet til verdensmesterskapet i Qatar. Dansken har bare trent individuelt, og får ikke fortsette i Inter.

– Jeg vet ikke om han har kunnet pushe grensene. Han uttaler jo at han er i god form og er ganske sterk. En fotballspiller er avhengig av å trene også. Det begynner å brenne et lite blått lys. Fordelen hans er jo at mesterskapet er i desember, og da har han nesten ett år på seg. Men han må komme seg inn på et lag, mener den tidligere Brann- og Kongsvinger-eksperten.

Han lanserer en mulig klubb som kunne passet Eriksen fint.

– Det som ligger nært er Ajax. Han er en stor stjerne og profil etter hans tid der, og så har de en historikk med lignende tilfeller med Daley Blind som hadde hjerteproblemer. Om han er god nok er jo spørsmålet, men han får kommet inn i et miljø igjen, sier han.

Nå er Torp spent om Eriksen faktisk kan komme tilbake for fullt.

– Jeg var forsiktig med pacemakeren i de breddekampene jeg spilte, og trakk meg fra dueller som kunne bli harde. Blir han klarert, så blir ikke det et fokus i kampens hete. Men det høres brutalt ut å komme tilbake. Det er noe annet enn å komme tilbake fra en avrevet akilles.

Stoppet kampen for å hylle Eriksen: – Vakkert

– Var død i fem minutter

I intervjuet med den danske TV-kanalen takker Eriksen for støtten han fikk etter hjertestansen i EM-kampen mot Finland i sommer.

– Det var stort at så mange hadde noe å skrive, blomster å sende, hilsener. Det var så mange som ble berørt, og som meldte det til meg og min familie. Det er jeg veldig glad for, sier han i et klipp fra intervjuet som er lagt ut blant annet på Twitter.

Christian Eriksen. Foto: Mike Egerton
Christian Eriksen. Foto: Mike Egerton

– Det var jo ikke mitt ønske at folk skulle sende blomster fordi jeg hadde vært død i fem minutter. Det var spesielt, veldig spesielt, men det var snilt, og det har kun vært en hjelp.

Eriksen falt om med hjertestans under EM-kampen mot Finland i Parken i København i juni. Livet hans ble reddet ved at han umiddelbart fikk kyndig hjelp.

– Jeg har sagt takk til dem jeg har møtt, til legene som var involvert, til spillerne og andre. Men til alle fans som har sendt tusener av brev, tusener av emails, tusener av bemerkninger på gaten både her i Italia og Danmark, vil jeg si takk for støtten. Den har kommet fra hele verden.

Intervjuet skal sendes i sin helhet torsdag.

(©NTB/TV 2)

Relatert

Mer innhold fra TV 2