FØRSTE SEIER: Søndag tok Bayern München sin første ligaseier under Alexander Straus. Foto: IMAGO/Markus Fischer
FØRSTE SEIER: Søndag tok Bayern München sin første ligaseier under Alexander Straus. Foto: IMAGO/Markus Fischer

Suksesstrenerens nye liv: – Når vi reiser, er det kokos rundt dem

MÜNCHEN (TV2): Spillerne hans er blitt superstjerner etter mesterskapssuksess. Nå håper Alexander Straus (46) at Norge kan komme etter de tyske storklubbene.

Bergenseren tar imot TV 2 på det gigantiske treningsanlegget nord for München sentrum. Åtte fotballbaner, en gymsal og svømmehall, et trenerapparat på rundt ti personer og en stab på rundt det dobbelte. Doktorer, fysioterapeuter og trenere som gjør videoanalyse av hver eneste treningsøkt.

– Jeg føler at vi har én spesialist for alt som har med mennesket å gjøre. Og mennesker er ganske komplekse skapninger. De har alt mulig tilgjengelig, sier Straus.

Mens herrelaget har vært suverene i Tyskland de siste tiårene, satses det nå for at også det samme skal skje på kvinnesiden. Søndag tok de sesongens første seier, 3-0 mot Werder Bremen. Dermed har de åpnet sesongen med én uavgjortkamp og én seier.

– Hverdagen til spillerne mine og spillerne på herrelaget er ikke veldig ulik. De er veldig opptatte av at det som kan være likt, skal være likt. Alle de tingene som de utenfor kanskje ikke tenker så mye på, men som gjør at de skal kunne forberede seg og restituere seg og prestere best mulig, sier Straus før han påpeker en åpenbar forskjell.

– Så er jo lønningene selvfølgelig helt forskjellige.

Tok av etter EM-suksessen

Mer enn 23.000 tilskuere Bayern München spille 0-0 borte mot Eintracht Frankfurt på Deutsche Bank Park. Pågangen og interessen har eskalert voldsomt etter EM-suksessen til landslaget.

– Disse spillerne som vi har… når vi reiser, så er det full stopp på flyplasser, og det er kokos rundt dem. Folket har tatt dem inn i varmen.

– De er stjerner?

– Ja, de er litt der, og det er jeg glad for, og det håper jeg at vi kommer dit hjemme i Norge også, selv om det ikke er det viktigste, så har det med oppmerksomhet å gjøre, at folk ser at dette er idrettsutøvere på høyeste nivå.

Inkluderende lederstil

På feltet går Straus rundt og gir spiller for spiller konkrete instrukser. Etter å ha trent Sandviken til seriegull i fjor og fortsatt suksessen etter at laget skiftet navn til Brann, er han blant annet hentet til storklubben på grunn av sin lederstil.

– Jeg kommer aldri til å endre min måte å være på. Den integriteten vil jeg alltid ha i bunn. Og om det ikke skal funke, så kan jeg leve med det. Samtidig må jeg også adoptere og tilpasse meg kulturen her, og det er jeg veldig bevisst på, sier han.

FC Bayern München er velkjent for å ta vare på de store legendene. Franz Beckenbauer, Uli Hoeness, Karl-Heinz Rummenigge og Oliver Kahn er bare noen av de markante personlighetene som fremdeles er å se på Allianz Arena og i klubbhuset i mytiske Säbener Strasse.

– Vi er i det samme miljøet, så vi ser jo mange av disse personene. Det er store navn i verdensfotballen historisk sett. De har vært flinke til å ha tidligere spillere som har funksjoner i klubben, så ja vi treffer på både den ene og den andre, men vi gjør ikke noe nummer ut av det. Vi er opptatte med vårt.

– Du blir ikke påvirket av at du er rundt enorme skikkelser i historisk betydning?

– Skal jeg være helt ærlig, så blir jeg ikke så fort starstruck, sier han.

Oktoberfest

Oktoberfest startet i München lørdag og tiltrekker seg hvert år rundt seks millioner besøkende som vil drikke øl og spise god sør-tysk mat.

En naturlig del av markedsføringen for klubben er å kle spillere og trenere kledd opp i de tradisjonelle Lederhosen-draktene. Denne ettermiddagen i september er det nesten for varmt med rundt 24 grader i luften. Kontrasten til en regnfull høstkveld i Bergen er merkbar, men Straus mener det finnes likheter mellom byene.

– Hele den bavariske mentaliteten, hele Bavaria er litt som Bergen er i Norge. Veldig patriotiske folk med litt republikk-mentalitet, så sånn sett, så kjenner jeg meg godt igjen, sier han.

– Og så representerer du noe som betyr veldig mye for ufattelig mange mennesker. Det er noe du kjenner i veggene når du er her. De viser at de lever etter mottoet «Mia San Mia», «Vi er de vi er». Det er en klubb som har disse stjernene på drakten. Men det er en grunn til at de stjernene er her.

Mer innhold fra TV 2