
Støttes av tidligere Obama-topp
Qatar-forslaget til Lise Klaveness og fotballforbundet får ros og drahjelp fra uventet hold.
I amerikansk politikk er Michael Posner en tungvekter.
Han var assisterende utenriksminister for demokrati, menneskerettigheter og arbeid i Obama-administrasjonen gjennom fire år.
Amerikaneren har hatt en rekke toppjobber og verv, og har fått sin egen spalte i det anerkjente tidsskrifet Forbes, der han jevnlig belyser amerikansk og internasjonal politikk.
Nå tar han til ordet for å støtte forslaget som Norges Fotballforbund har sendt inn - og fått akseptert - på FIFA kongressen 16. mars.

– Det norske fotballforbundets forslag til FIFA om å fullt ut implementere sine menneskerettighetsforpliktelser er betimelig og velkommen, sier Posner til TV 2.
Forteller om desperasjon
Posner er nå direktør for NYU Stern Center for Business and Human Rights - et senter som jobber i skjæringspunktet mellom næringsliv og menneskerettigheter.
De har spesielt undersøkt problemer med rekrutteringsavgifter for migrantarbeidere.
Posner oppfordrer FIFA og nasjonale fotballforbund til å ta opp dette spesifikt, selv om det ble gjort reformer i Qatar før VM.
– Der dagens reformer kommer til kort, er imidlertid praksisen med at bygningsarbeidere betaler for sin egen rekruttering, ofte tilsvarende en årslønn, sier den tidligere Obama-politikeren.

Migrantarbeidere ender opp i en fatal situasjon, ifølge Posner.
– Desperat etter å betale ned gjelden sin, fanger rekrutteringshonorarer migrantarbeidere i en utnyttende syklus av økonomisk nød.
– Kan sette et eksempel
Forslaget fra Norges Fotballforbund handler om kompensasjon til arbeiderne som ble skadet og døde under forberedelsene til Qatar-VM, og hvordan FIFA skal håndtere menneskerettigheter i fremtidige mesterskap.
Posner viser til flere forskningsrapporter og mener det er avgjørende å få en slutt på rekrutteringshonorarene.
Dette har også TV 2 belyst i flere saker, blant annet gjennom historien til Birendra som reiste til Qatar og kom hjem som arbeidsufør.

– Ved å avslutte denne praksisen vil regjeringen i Qatar forbedre velferden til fremtidige arbeidere og sette et sterkt eksempel for andre gulfstater, sier Posner til TV 2.