UTESTENGES: Russland kastes ut inntil videre fra alle turneringer i regi av FIFA og UEFA. Foto: ANTONIO BRONIC
UTESTENGES: Russland kastes ut inntil videre fra alle turneringer i regi av FIFA og UEFA. Foto: ANTONIO BRONIC

Storklubb raser etter at FIFA og UEFA utestenger Russland: – Ekstremt opprørende

Det internasjonale fotballforbundet og det europeiske fotballforbundet utestenger russiske klubber og lag fra alle turneringer. Det får den russiske storklubben Spartak Moskva til å rase.

Søndag kveld kom FIFA med en pressemelding hvor de krevde at Russland skal spille sine kommende VM-kvalikkamper på privat grunn.

Samtidig gjorde Polen, Sverige og Tsjekkia det klart at de ikke vil spille kamper mot Russland. Kvartetten er i samme «pulje» i playoffen om en plass i VM.

FIFA har fått kritikk etter at de åpnet for at Russland kunne spille kamper, men på nøytral bane uten tilskuere. Nå har FIFA snudd og utestenger Russland fra internasjonal fotball inntil videre.

Det betyr at Russlands landslag blir nektet å spille omspillskamper mot Sverige, Polen og Tsjekkia om en plass i Qatar-VM til høsten.

Den russiske storklubben Spartak Moskva skulle i utgangspunktet spille åttedelsfinale mot RB Lepzig i Europa League, men kastes nå ut av turneringen. Dermed går RB Leipzig rett til kvartfinale.

– Den nylige avgjørelsen som er tatt av UEFA og FIFA, selv om den er forventet, er ekstremt opprørende. Dessverre er innsatsen som klubben vår har lagt den i Europa League blitt annullert av årsaker som ligger langt utenfor idrettens ansvarsområde, skriver klubben på sine hjemmesider.

– Spartak har millioner av fans, ikke bare i Russland, men over hele verden. Våre suksesser og fiaskoer bringer mennesker fra dusinvis av forskjellige land sammen. Vi mener at idretten, selv i de vanskeligste tider, bør ha som mål å bygge broer, og ikke brenne dem. Vi er tvunget til å adlyde et vedtak som vi ikke er enige i. Foreløpig skal vi fokusere på nasjonale konkurranser, og ser frem til en rask oppnåelse av fred som alle trenger.

Det russiske kvinnelandslaget er på sin side kvalifisert for EM-sluttspillet i England i juli. Også den deltakelsen ser nå ut til å ryke.

– Fotballen er fullt forent her og i full solidaritet med alle de berørte menneskene i Ukraina. Begge presidentene (i FIFA og UEFA) håper at situasjonen i Ukraina vil forbedre seg betydelig og raskt slik at fotball igjen kan være en faktor for enhet og fred blant folk, står det i pressemeldingen fra FIFA.

UEFA sier også opp sponsoravtalen med det russiske energiselskapet Gazprom, som har har vært en stor sponsor for Champions League, EM-kvalifiseringen og EM i 2024.

Gazprom har sponset Champions League siden 2012.