Storfavorittene senket Sverige og vant gruppen

USA sikret gruppeseieren etter 2-0 mot reservepreget Sverige.

De amerikanske spillerne kunne juble for seier mot Sverige i Le Havre. Foto: Damien MEYER / AFP)
De amerikanske spillerne kunne juble for seier mot Sverige i Le Havre. Foto: Damien MEYER / AFP)

Amerikanerne ønsker å kopiere VM-gullet fra 2015 og fikk en drømmestart mot Sverige. Lindsey Horan brukte kun tre minutter på å pirke inn 1-0 på et hjørnespark.

Etter pause ble vondt til verre for svenskene, som gjorde hele sju endringer i startelleveren fra forrige kamp. Fra skrått hold gikk skuddet til Tobin Heath via foten til Jonna Andersson og i mål.

Målet skapte derimot rom for diskusjon og måtte sjekkes av VAR. Innlegget i forkant var adressert offsideplasserte Carli Lloyd, men Linda Sembrant fikk forlenget ballen som endte hos Heath.


Møter Spania
Anastasia Pustovoitovas dommerteam måtte vurdere om Lloyd forstyrret Sembrant og konkluderte med at det ikke var tilfellet.

Årsaken var at Llyod verken utfordret, åpenbart forsøkte, hindret eller klart påvirket Sembrants evne til å spille ballen, som i korte trekk er vurderingen etter gjeldende spilleregler. De siste års regelendringer har resultert i at det skal stadig mer til for at en offsideplassert spiller anses for å forstyrre en motspiller.

2-0-målet, som ble stående som selvmål, ble kampens siste. Dermed vant USA gruppe F og møter Spania i åttedelsfinalen. Sverige skal i aksjon mot Canada.

– Vi syntes ikke det var avgjørende
Sveriges landslagssjef Peter Gerhardsson får i hjemlige medier kritikk for å ha stilt med B-laget og «gitt» gruppeseieren til USA. Canada i åttedelsfinale og sannsynligvis Tyskland i en eventuell kvartfinale regnes ikke som gunstigere enn Spania i åttedelsfinale og sannsynligvis Frankrike i kvartfinale.

– Det er den vanskeligste startellever jeg har tatt ut noen gang. Det var så mye å ta hensyn til. Vi syntes ikke det var avgjørende om vi ble nummer en eller to, og vi snakket med medisinerne, støtteapparatet og spillerne. Mandag er det vinn eller forsvinn, og det var den kampen jeg tenkte mest på, sa Gerhardsson.

USAs superstjerne Alex Morgan måtte ut ved pause med skade, mens Julie Ertz forble på benken av samme grunn. Ifølge landslagssjef Jill Ellis er begge skadene under kontroll.


Dramatisk for Chile
Chile trengte tre mål mot gruppejumbo Thailand for å avansere, men klarte kun 2-0 og er dermed ute av VM.

Francisca Lara hadde en eventyrlig mulighet til å sikre chilensk avansement fra straffemerket like før slutt, men avslutningen gikk i tverrligger. Straffebommen gjør at Nigeria er videre som den siste av de fire beste treerne.

Thailand er ute med null poeng og 1-20 i målscore på tre kamper.

Tidligere på torsdag sikret Vålerenga-spissen Ajara Njoya avansement for Kamerun med sin 2-1-scoring på overtid mot New Zealand.

(©NTB/ TV 2 Sporten)

Mer innhold fra TV 2