Stoppet kamp etter blusskasting – truet med avlysning

Vålerenga tok sin første hjemmeseier siden oktober mot HamKam, men det var gjestenes supportere som stjal overskriftene.

Vålerenga-HamKam 3-0

Se første gangen det ble kastet bluss i videovinduet øverst!

Vålerenga var nådeløse med tafatte HamKam på fotballens nasjonaldag, men overskriftene var det HamKams supportere som stjal.

To ganger måtte dommer stoppe kampen etter at noen av gjestenes supportere hadde kastet bluss inn på banen.

– Vi har fantastiske supportere, men selvfølgelig hører ikke blusskasting hjemme på en fotballbane. Det hører ingen steder hjemme, sier HamKam-trener Jakob Michelsen etter kampen.

STOPP: Kunstgresset tok fyr etter at det ble kastet bluss inn på banen. Foto: Lise Åserud

Vålerenga-spiller Stefan Strandberg var nære den ene gangen bluss ble kastet inn på banen. Men stopperen som har spilt i både Russland og Italia, lot seg ikke skremme av bengalske lys.

– Jeg har vært med på verre ting enn det. Jeg synes det er fint med litt temperatur på tribunen, at det går litt over grensen noen ganger, det tåler vi. Det var mye meldinger fra HamKam-supporterne under kampen.

– Hva sa de til deg?

– Det var ikke fine ting. Det var overbetalte jævla gamle faen, men det er bare gøy det. Det er fin humor på de gode supporterne vi har i Norge. Jeg synes det er artig, sier Strandberg.

Først etter 20 minutter. Da tok kunstgresset fyr og det var svarte svimerket på banen etter at banemannskapene hadde ryddet bort blusset.

To minutter ut i andreomgang ble det igjen kastet bluss på banen fra HamKam-supportere.

FORTVILTE: Vålerenga-keeper Magnus Sjøeng fortvilte da blussene ble ryddet av banen. Foto: Lise Åserud

Over høyttaleranlegget truet speaker med at kampen ville bli avlyst om supporterne fortsatte å kaste bluss på banen.

På Norges Fotballforbunds hjemmesider kommer det frem at det er nulltoleranse når det kommer til kasting av pyrotekniske artikler inn på banen

NFFs regler for kasting av pyroteknikk

I Norges Fotballforbunds lov og reglement for sikkerhetsbestemmelser kommer følgende regler frem:

«Det er nulltoleranse når det gjelder kasting av pyrotekniske artikler på tribunene og/eller inn på banen, avfyring av raketter, bruk av knallskudd og/eller bruk av pyroteknisk materiale som er til hinder for gjennomføring av kampen. I slike tilfeller bør følgende prosedyre følges*:

1. Det første er at dommeren stopper kampen og at det leses en tekst fra speaker.
  2. Ved gjentagelse stopper dommeren kampen igjen og spillerne tas til garderoben.
  3. Dersom dette fortsatt ikke hjelper, skal enten stadion tømmes og gjenværende del av kampen spilles for tomme tribuner eller kampen skal avbrytes.»

Vålerenga avgjorde kampen før pause

Etter en begredelig start på sesongen begynner det å lukte krutt av Vålerenga.

Tre poeng mot Rosenborg ble fulgt opp med ett poeng mot FK Haugesund. Tirsdag var det HamKam som stod for tur.

Brennhete Seedy Jatta var smart da han lurte seg unna HamKam-forsvaret og stanget inn 1-0 etter 18. minutter. Fem minutter senere var Daniel Håkans enda smartere.

DANS: Seedy Jatta og Daniel Håkans vartet opp med dans på Intility. Foto: Lise Åserud

Innlegget fra Mohamed Ofkir så ut til å gå rett til keeper, men lynraske Håkans stormet mot ballen og stakk foten frem. Dermed var det 2-0.

– Jeg ser ham ikke, jeg har ikke kontroll på ham der. Det var rett i blindsonen, jeg ble overrasket av at han var der. En vanskelig situasjon i mine øyne, sier HamKam-keeper Lars Jendal til TV 2.

Se Håkans lure hele HamKam-forsvaret

Like før pause kunne Vålerenga-supporterne igjen juble høyt. Henrik Bjørdal hamret til fra 18 meter og var heldig da ballen fikk en perfekt bue over keeper, etter å ha truffet en motspiller.

I pausen ble de fremmøtte supporterne vitne til rørende scener. Vålerenga-helten Egil «Snapper'n» Johansen ble hyllet foran et fullsatt Intility.

Den tidligere Vålerenga-spilleren stod frem i en TV 2-reportasje tidligere i år, med nyheten om at han hadde fått den dødelige nervesykdommen ALS.

Det ble svært rørende også for Johansen, som kunne se Vålerenga-fansens nydelige gest på tribunen. En svær TIFO hvor det stod «alltid en av oss».