Solbakken: – Så naiv er jeg ikke

Norge-sjefen måtte gå noen runder med seg selv før avgjørelsen. På pressekonferansen røpet han også sin egen lønn.

NY KONTRAKT: Landslagssjef Ståle Solbakken under pressekonferansen på Ullevaal stadion. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2
NY KONTRAKT: Landslagssjef Ståle Solbakken under pressekonferansen på Ullevaal stadion. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

Ståle Solbakken får seks millioner kroner i grunnlønn som norsk landslagssjef i fotball. Han gikk selv ut med summen på et pressetreff mandag.

«Null», var svaret da Solbakken ble spurt om det er bonuser i avtalen. Da brøt fotballpresident Lise Klaveness inn for å utdype.

– Han har bonus på mesterskap, men null i grunnlønn. Vi har vedtatt at vi skal være åpne om lønnen til landslagssjef. Det er det ingen andre forbund som er, sa hun.

Klaveness la til at Solbakkens lønn er den samme som før, men at tidligere bonuser nå er bakt inn i grunnlønnen.

Grue-mannen får en pen belønning hvis han greier å ta Norge til EM (2024) eller VM (2026). Det vil i så fall gi ham fem millioner kroner i mesterskapsbonus, opplyste NFFs generalsekretær Karl-Petter Løken til VG.

Forklarer forlengelsen

Landslagssjefens forhold til sine største stjerner blir trukket frem som en av grunnene til forlengelsen. Martin Ødegaard og Erling Braut Haaland er utvilsomt to av spillerne Norge-sjefen trenger å se fra sin beste side for å komme seg til EM.

– De er to viktige spillere. Særlig hvis de møter opp. Og det har vi store forventinger til nå, sier Solbakken.

NFF har også konferert med sine to nøkkelspillere før kontraktsforlengelsen.

– Hvis de hadde sagt: «Fy faen, det kan dere drite i.» Så hadde ikke jeg sittet her nå. Så naiv er jeg ikke.

– De er viktige for norsk og internasjonal fotball. De er sterke stemmer i verdensfotballen nå. Nå kommer Erling sannsynligvis til samling med en tittel eller tre. Martin med en kanonsesong og begge med en megasuksess.

– Vi er ikke Man. City eller Arsenal

Og stjernes påvirkning på resten av gruppen er svært stort ifølge Solbakken.

– Det de gjør internt i et landslag i dag, vil ha veldig stor påvirkning på en spillergruppe.

– Det må vi benytte oss av. Heldigvis er de positive og klare for å bidra. Samtidig må de være en del av at lag. Vi er ikke Manchester City eller Arsenal.

Men stjerneduoen må fortsatt prestere i Norge-drakten.

Norges Erling Braut Haaland, landslagssjef Ståle Solbakken og Martin Ødegaard under en trening med Norges herrelandslag i fotball på Stozice Stadium.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB
Norges Erling Braut Haaland, landslagssjef Ståle Solbakken og Martin Ødegaard under en trening med Norges herrelandslag i fotball på Stozice Stadium. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

– Jeg behandler alle likt på prestasjon. Da Martin og Erling var dårlige mot Montenegro, byttet jeg de ut. Hvis de er i nærheten av hva de leverer nå, så kommer ikke den situasjonen så ofte.

Solbakken mener det er uproblematisk å ha to så tydelige enere i prestasjonsgruppen.

– Ikke så lenge de har den personligheten de har. Det hadde vært annerledes om de hadde en annen personlighet.

Dette fjernet all tvil

Solbakkens nye avtale strekker seg ut 2025 og forlenges dersom landslaget når play-off våren 2026. Hvis Norge kvalifiserer seg til VM 2026, forlenges kontrakten til etter mesterskapet.

Treneren sier han måtte gå noen runder med seg selv før han takket ja til tilbudet. Til TV 2 forteller 55-åringen hva som fikk ham til å tenke seg om, og hvorfor han etter hvert signerte.

– Det er den lengselen etter å være på treningsfeltet daglig. Som klubbtrener har man 50-60-kamper i året. Man må se om man klarer å stå i det med så få kamper. Samtidig ble tvilen ble borte av at veldig mange har lyst til at vi skal få til dette. Ikke bare meg, men også Lise, Karl-Petter og en sulten spillergruppe, sier Solbakken til TV 2.

Ståle Solbakken, Lise Klaveness og Karl-Petter Løken på mandagens pressekonferanse. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2
Ståle Solbakken, Lise Klaveness og Karl-Petter Løken på mandagens pressekonferanse. Foto: Erik Monrad-Hansen / TV 2

(©NTB/TV 2)