Slik fungerer kvinnenes Nations League

OL-kvalik, grunnlaget for EM-kvalik og viktig matching. Mye ligger i potten for Norge de kommende månedene.

ØNSKER Å SLÅ TILBAKE: De norske fotballjentene røk ut i åttedelsfinalen i VM. Nå starter en ny viktig landslagsturnering. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.
ØNSKER Å SLÅ TILBAKE: De norske fotballjentene røk ut i åttedelsfinalen i VM. Nå starter en ny viktig landslagsturnering. Foto: Jon Olav Nesvold / Bildbyrån.

Fenomenet Nations League har eksistert i herrefotballen siden høsten 2018, og nå starter også kvinnenes versjon.

Som på herresiden er turneringen også utslagsgivende for potensiell EM-deltakelse, og på kvinnesiden ligger også en OL-billett i potten.

Bli med videre i artikkelen for å få en forklaring på hvordan alt henger sammen!

Norge deltar på nivå A, og skal der spille i gruppe 2 sammen med Frankrike, Østerrike og Portugal.

Med andre ord blir det obligatoriske kamper mot sterk motstand hver eneste landslagssamling denne høsten, noe som har vært et problem på kvinnesiden av fotballen der forskjellene innad i europeisk er veldig stor.

– Jeg tenker Nations League vil ha enda større verdi på kvinnesiden av fotballen enn på herresiden. Både med tanke på utvikling og jevn matching for flere nasjoner, sier TV 2s fotballekspert og sportskommentator Mina Finstad Berg.

MØTES IGJEN: Det var Østerrike som stod i veien for Norge og Maren Mjelde i EM i England i fjor. Nå møtes de på ny. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån
MØTES IGJEN: Det var Østerrike som stod i veien for Norge og Maren Mjelde i EM i England i fjor. Nå møtes de på ny. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

Slik fungerer det nye formatet:

Men den nyopprettede turneringen er så mye mer enn bare matchingen mot god motstand.

Følg bare med her:

Nations League er både en turnering i seg selv - slik det har vært siden oppstarten på herresiden med vinnerne Portugal (18/19), Frankrike (20/21) og Spania (22/23) - og også en turnering som danner grunnlaget for kvalifisering til de store mesterskapene.

Nations League for kvinner

Nasjonene er delt inn i tre ulike nivå - A, B og C - der man møter jevnbyrdig motstand i et ligaspill der alle møter hverandre to ganger.

Etter endt gruppespill gjennomføres opprykk og nedrykk mellom nivåene.

Turneringen starter nå i høst, med 16 lag på nivå A og B og 19 lag på nivå C.

Nivå A og B har fire puljer á fire lag, mens nivå C består av fem puljer der den ene av dem kun inneholder tre lag.

Norge er altså på nivå A, og skal spille følgende kamper:

 • 22. september (Østerrike hjemme)
 • 26. september (Portugal borte)
 • 27. oktober (Frankrike hjemme)
 • 31. oktober (Frankrike borte)
 • 1. desember (Portugal hjemme)
 • 5. desember (Østerrike borte)
TØFF MOTSTAND: Ada Stolsmo Hegerberg i duell med Portugals Ana Rute forut for VM i sommer. Norge var rangert som det sjuende beste laget i Europa forut for Nations League-trekningen, og er dermed på nivå A mot de aller beste. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån
TØFF MOTSTAND: Ada Stolsmo Hegerberg i duell med Portugals Ana Rute forut for VM i sommer. Norge var rangert som det sjuende beste laget i Europa forut for Nations League-trekningen, og er dermed på nivå A mot de aller beste. Foto: Vegard Grøtt / Bildbyrån

I motsetning til på herresiden vil Nations League-sluttplasseringene på kvinnesiden denne høsten ha direkte innvirkning på hvordan fordelingen av gruppene i selve EM-kvalifiseringen vil se ut våren 2024.

Også EM-kvalifiseringen er nemlig delt inn i nivå A, B og C.

Slik blir overgangen fra Nations League høsten 2023 til EM-kvalik i 2024:

 • Gruppevinnerne og gruppetoerne på nivå A blir værende på nivå A
 • Gruppevinnerne på nivå B rykker opp til nivå A
 • Gruppevinnerne på nivå C rykker opp til nivå B
 • Alle gruppefirerne på nivå A rykker ned til nivå B

 • Alle gruppefirerne pluss det dårligst rangerte treerlaget på nivå B rykker ned til nivå C
 • De to lavest rangerte gruppetoerne pluss alle gruppetreerne og gruppefirerne blir værende på nivå C

 • Gruppetreerne på nivå A møter gruppetoerne på nivå B til dobbeltoppgjør våren 2024 om en plass på nivå A, der taperne havner på nivå B

 • De tre beste gruppetreerne på nivå B møter de tre beste gruppetoerne på nivå C til dobbeltoppgjør våren 2024 om en plass på nivå B, der taperne havner på nivå C

OL-plass i potten

I tillegg vil altså de fire gruppevinnerne på nivå A møtes i et Nations League-sluttspill der vinneren av turneringen kåres.

Siden det neste sommer også er OL i Paris, vil også denne jomfruversjonen av Nations League på kvinnesiden fungere som OL-kvalik.

De to lagene som møtes i Nations League-finalen (pluss vertsnasjon Frankrike) skal nemlig utgjøre Europas bidrag i den olympiske fotballturneringen neste sommer.

Dersom Frankrike kommer seg til Nations League-finalen, vil bronsevinnerne i Nations League få OL-plass.

– Det ligger en OL-billett i potten, og det er kjekke kamper. Det er et spill som er bygget opp rundt seeding, så en møter jevnbyrdig motstand med tette, tøffe, gode og spennende kamper med litt i potten. Det er kjekt å spille om det i høst, sier landslagssjef Leif Gunnar Smerud til TV 2.

LEGENDE: Ingvild Stensland spilte selv 144 A-landskamper for Norge. Foto: Aas, Erlend/Scanpix
LEGENDE: Ingvild Stensland spilte selv 144 A-landskamper for Norge. Foto: Aas, Erlend/Scanpix

Der ligger også fokuset, skal en tro assistent-trener Ingvild Stensland, som innrømmer at ikke hele spillergruppen har satt seg inn i totaliteten i det hele.

– Det er vel mange som ikke har forstått hele konseptet, men nå er det en OL-billett som vi først og fremst kjemper om. Den har vi veldig lyst på, sier den tidligere landslagsbautaen.

Etter Nations League-sluttspillet og de ovennevnte opprykks/nedrykkskampene er gjennomført til våren starter så den ordinære EM-kvalifiseringen.

Den vil høsten 2024 vil gi 15 nasjoner plass sammen med vertsnasjonen Sveits til mesterskapet som spilles sommeren 2025.

Disse lagene får EM-plass sommeren 2025:

Gruppevinnerne og gruppetoerne på nivå A i EM-kvaliken blir direkte kvalifisert (åtte nasjoner).

Derfor blir Nations League meget viktig som grunnlag for hvor man havner i den ordinære EM-kvaliken.

 • Dersom Sveits ikke er blant de åtte nasjonene, tildeles de som vertsnasjon for EM i 2025 også en automatisk plass og den resterende playoff’en spilles om sju plasser i stedet for åtte

I playoffens første runde skal først gruppetreerne og gruppefirerne på nivå A ut i dobbeltoppgjør mot gruppevinnerne og de tre beste gruppetoerne på nivå C, mens gruppevinnerne og de to best rangerte gruppetoerne på nivå B skal ut i dobbeltoppgjør mot de to dårligste gruppetoerne og de fire gruppetreerne på nivå B

Vinnerne av disse dobbeltoppgjørene utgjør de 14 nasjonene i playoffens runde to (åtte fra nivå A/C og seks fra nivå B-playoffen), og disse trekkes til sju avgjørende dobbeltoppgjør der vinnerne får hver sin plass i EM.

I tillegg vil EM-kvalifiseringsgruppene også danne grunnlaget for neste runde av Nations League, som igjen danner grunnlaget for den neste VM-kvalifiseringen.

– Det er mye greier. Men først nå så vet vi at hvis man blir gruppevinner, da er det mulighet for OL-billett. Det er det vi tenker på, sier midtbanespiller Vilde Bøe Risa til TV 2.

Norges første kamp i Nations League ser du på NRK fredag kveld. TV 2 og NRK deler på rettighetene til turneringen.