Rasende fans protesterer: – De fleste hadde heller ofret ligatittelen

Atlético-supportere er i harnisk etter at klubben utsatte en avstemning om klubblogoen. Nå varsles det protester.

FRUSTRASJON: Det er klubblogoen Jose Gimenez har på høyre side av brystkassen supporterne reagerer på. Foto: Manu Fernandez
FRUSTRASJON: Det er klubblogoen Jose Gimenez har på høyre side av brystkassen supporterne reagerer på. Foto: Manu Fernandez

Se Almería - Atlético søndag kl. 16.10 TV 2 Sport 1 og TV 2 Play!

I 2016 valgte Atlético Madrid å endre klubblogoen, eller skjoldet, som de hadde hatt i rundt 70 år. Den nye var ikke veldig ulik, men ble modernisert.

Logoendringen førte til mye misnøye blant supporterne. De ble ikke inkludert i prosessen den gangen, og har ved jevne mellom gitt tydelig beskjed om byttet ikke har blitt godt mottatt.

Tidligere denne uken skulle imidlertid en sosialkomisjon i klubben vurdere å gå tilbake til den gamle logoen. Men på møtet onsdag ble en nedtur. Først etter sesongen blir en avgjørelse tatt.

Et hardt slag for fansen, forteller Atlético-supporter Alexander Larsen.

– Det var en vurdering om supporterne skulle få del i en avstemning. Så ble det utsatt, hvor forklaringen at fokuset skulle være på det sportslige. Det er ikke fansen veldig glade for, sier han.

GAMMEL OG NY: I nesten 70 år var logoen til venstre Atléticos klubbemblem. Den ble erstattet med varianten til høyre. Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO PIERRE/PHILIPPE MARCOU
GAMMEL OG NY: I nesten 70 år var logoen til venstre Atléticos klubbemblem. Den ble erstattet med varianten til høyre. Foto: JOSE MANUEL RIBEIRO PIERRE/PHILIPPE MARCOU

Mye misnøye

Klubben hadde neppe sett for seg at reaksjonene skulle bli så store etter logobyttet som ble gjennomført i 2017. Det har jevnlig vært demonstrasjoner og protester.

– Under kamper har man kunne se en del bannere, flagg og rop. Ofte kan man høre «Ikke rør logoen vår». Faktisk er det en del Atlético-fans som ikke kjøper drakter med den nye logoen, sier Larsen.

Nylig ble det lansert en spesialdrakt med gamlelogoen. Det tok helt av.

– Den ble solgt ut på én eller to timer. Jeg kjøpte selv tre stykker. Det gikk flere måneder før klubben produsert flere, forteller Atlético-supporteren.

Det er liten tvil om at logosaken er viktig for supporterne.

– Det er relativt dårlig stemning. Dette har plaget de fleste de siste sesongene. De fleste hadde valgt å ofre ligatittelen i 2021 for å få klubblogoen tilbake.

– Det er såpass?

– Ja, det er faktisk det. Et gull er det mulig å ta av og til, men det er annerledes med en logo. Man fjerner identiteten, og fansen ønsker ikke den moderniseringen.

Koker over for stjernene: Vill brytekamp i LaLiga

Store protester

Flere andre storlag har endret på logoene sine siste årene. Manchester City frisket opp sin, mens Juventus gikk mer drastisk til verks og endret sitt tradisjonelle emblem til noe som kan beskrives som en stor «J».

Nå blir det minst et halvt år med ytterligere ventetid før Atlético-logoens fremtidige skjebne avgjøres. Supporterne var så misfornøyde med møtet i kommisjonen at de varslet protest, og ville trappe opp på klubbkontoret.

For ikke lenge siden trakk supportergrupperingen Frente Atlético seg i protest mot hvordan klubben har håndtert saken.

Nå går de enda et skritt lengre. Gruppen nekter å synge på kamper frem til logoendringen blir diskutert.

Det hjelper heller ikke at klubben har en dårlig sesong. Atlético er på 5. plass, og må levere en god vår om det skal bli Champions League neste sesong.