SPARKET: Både Ole Gunnar Solskjær og hans etterfølger Ralf Rangnick har forlatt sine poster det siste året. Foto: Mike Egerton
SPARKET: Både Ole Gunnar Solskjær og hans etterfølger Ralf Rangnick har forlatt sine poster det siste året. Foto: Mike Egerton

United måtte ut med svimlende beløp for trenersparkingene

En heftig lønnsøkning bidro til at Manchester United fikk et underskudd på 115,5 millioner pund i regnskapsåret 2021/22. De brukte også store penger på trenersparkinger.

United la torsdag fram de økonomiske tallene for regnskapsåret som ble avsluttet 30. juni, og der kommer det fram at klubben nå har de høyeste lønnsutgiftene i Premier League-historien.

Etter kjøpene av stjernespillere som Cristiano Ronaldo, Jadon Sancho og Raphaël Varane, har lønnsutgiftene i storklubben økt med 19,1 prosent til 384,2 millioner pund.

Det tilsvarer 4,5 milliarder kroner etter dagens kurs.

Den tidligere «lønnsrekorden» hadde Manchester City med 355 millioner pund i året. I forbindelse med framleggingen av tallene, understreket United-ledelsen at det har vært viktig for klubben å styrke spillerstallen.

Store utgifter på sparkinger

I tillegg har Manchester United brukt store penger på å kvitte seg med managerne og deres assistenter det siste året.

Ole Gunnar Solskjær fikk sparken. Hans etterfølger Ralf Rangnick skulle etter planen over i en rådgiver-rolle ved sesongslutt, men forlot klubben da Erik ten Hag tok over.

DRO: Ralf Rangnick skulle egentlig fortsette i en rådgiver-rolle i Manchester United, men ble løst fra sin kontrakt da Erik ten Hag tok over. Nå er han landslagssjef for Østerrike. Foto: FRANCK FIFE
DRO: Ralf Rangnick skulle egentlig fortsette i en rådgiver-rolle i Manchester United, men ble løst fra sin kontrakt da Erik ten Hag tok over. Nå er han landslagssjef for Østerrike. Foto: FRANCK FIFE

I tillegg har flere i de to managernes støtteapparat forlatt sine poster.

Ifølge Mirror og Manchester Evening News har klubben betalt 24,7 millioner pund – om lag 290 millioner kroner – på såkalte «exceptional items».

Det inkluderer kompensasjon til tidligere managere for førstelaget, samt enkelte medlemmer av spiller-, trener- og speiderapparatet, skriver Manchester Evening News.

I regnskapskvartalet Solskjær og hans team fikk sparken, oppga United at de hadde betalt rundt 117 millioner kroner på samme post.

The Times meldte at Solskjær kunne få en sluttpakke på opp mot 90 millioner kroner.

– De økonomiske resultatene gjenspeiler returen fra pandemien, at tribunene er fylt opp igjen og nye kommersielle inntekter knyttet til investeringer i spillertroppen. Samtidig er resultatene negativt påvirket av at vi ikke hadde en sommerturné i 2021, økte kostnader på andre områder (blant annet strøm) og svekkelsen av pundet, sa finansdirektør Cliff Baty.

– Vår kjerneoppgave er å vinne fotballkamper og underholde fansen, kommenterte klubbdirektør Richard Arnold.

Gjelden vokser kraftig

Uniteds inntekter vokste med 18 prosent i 2021/22, men klubben rapporterer likevel et nettounderskudd på 115,5 millioner pund. Samtidig vokser klubbens gjeld kraftig.

Uniteds gjeld økte med 22 prosent til 514,9 millioner pund. Mye av økningen forklares med at amerikansk dollar har styrket seg mot pundet.

I løpet av perioden betalte United ut 33,6 millioner pund i utbytte til aksjonærer, ifølge DPA.