EIER: Sheikh Mansour med styreformann Khaldoon Al Mubarak (venste) Foto: Martin Rickett
EIER: Sheikh Mansour med styreformann Khaldoon Al Mubarak (venste) Foto: Martin Rickett

Premier League: Manchester City under etterforskning

Manchester City etterforskes for flere brudd på de finansielle spillereglene. Klubben uttaler at de er overrasket over anklagene.

Det melder Premier League selv i en pressemelding. De bekrefter at de har levert anklager mot Manchester City om en rekke økonomiske regelbrudd til en egen kommisjon.

Regelbruddene skal gjelde fra perioden 2009/10-sesongen til 2017/18-sesongen.

Perioden det handler dreier seg om de ni første årene som klubbens Abu Dhabi-eiere var i førersetet.

I løpet av disse årene ble Manchester City seriemestere tre ganger, i 2012, 2014 og 2018.

Manchester City har sluppet en pressemelding, der de gjør det klart at klubben er overrasket over beskyldningene, men samtidig ønsker gjennomgangen av den uavhengige kommisjonen som skal se på de mulige økonomiske regelbruddene velkommen.

– Manchester City FC er overrasket over de påståtte bruddene på Premier League-reglementet, spesielt gitt det omfattende engasjementet og den enorme mengden av detaljert materiale som EPL har fått, står det på Manchester Citys nettside.

De ønsker det de kaller en upartisk vurdering av den omfattende samlingen av påståtte bevis.

– Vi ser fram til at denne saken legges vekk for en gang for alle, avsluttes Citys pressemelding med.

Anklagene mot Manchester City: – Mer alvorlig nå

Risikerer poengtrekk

The Times-journalist Martyn Ziegler melder på Twitter at klubben er siktet for flere brudd på ligaens finansielle regler og at siktelsen kommer etter en fire år lang etterforskning.

En av sanksjonene kan bli poengtrekk, ifølge The Times-journalisten.

The Athletic er blant dem som skriver at Premier League-organisasjon har bedt en uavhengig kommisjon om å se på saken.

Brudd på økonomisk fair play er et av regelbruddene som etterforskes.

Manchester City beskyldes for at de ikke har gitt riktig opplysninger om blant annet sponsorinntekter.

TV 2-KOMMENTATOR: Mina Finstad Berg. Foto: Espen Solli/TV 2
TV 2-KOMMENTATOR: Mina Finstad Berg. Foto: Espen Solli/TV 2

– Det er massive anklager

TV 2s sportskommentator Mina Finstad Berg minner om at situasjonen for øyeblikket fremstår som uoversiktelig.

– Foreløpig er bildet uoversiktelig. Det er mye vi ikke vet det enda. Men vi vet at Premier League anklager City for 100 brudd på ulike økonomiske regler, og at det har skjedd over ni sesonger, sier hun til TV 2, og legger til:

– Det er massivt, dette her. Og det er snakk om en enorm mengde alvorlige anklager, som blant annet juks med regnskapsbøkene, poengterer hun.

Hun er spent på hva som blir utfallet av den videre etterforskningen.

– Videre skal dette til en uavhengig kommisjon som skal se på det videre og eventuelt konkludere. Når det skjer vet vi ikke, sier Finstad Berg.

– Hvis City blir funnet skyldige så kan det spenne fra bøter til poengtrekk, til snakk om at de blir fratatt titler og kastes ut av ligaen, i ytterste konsekvens, ramser hun opp.

Hun føler seg imidlertid sikker på at det vil ta lang tid før eventuelle sanksjoner vil foreligge.

– Manchester City kommer til å kaste alt de har av advokater mot dette, som de har gjort tidligere med tanke på mulige brudd på FFP og så videre, understreker kommentatoren.

– Tror ikke Haaland blir med ned én divisjon

Sportskommentatoren tror ikke Erling Braut Haaland vil la seg påvirke av støyen rundt denne saken sånn umiddelbart. Men på sikt kan nordmannens fremtid bli påvirket.

– Det kommer jo an på kommisjonens konklusjon. Dersom City frikjennes, så vil det være som at ingenting har skjedd, selv om det vi skade klubben omdømmemessig, mener Finstad Berg.

– Men hvis det blir poengtrekk og sånne ting, som for eksempel Juventus som ble trukket 15 poeng, så vil nok Haaland bli påvirket. Jeg kan ikke se at Haaland blir med ned en divisjon, og heller ikke at han spiller for City uten Champions League. Dette ligger imidlertid langt frem i tid, og ingen vet hvordan dette ender, sier kommentatoren.

SERIEMESTER: Manchester City vant serien i 2018. Nå etterforskes de for brudd på de finansielle spillereglene. Foto: PAUL ELLIS
SERIEMESTER: Manchester City vant serien i 2018. Nå etterforskes de for brudd på de finansielle spillereglene. Foto: PAUL ELLIS