SELGES: Liverpools manager tar klubbeier John W. Henry (i midten) i hånden etter Champions League-finalen i 2022. Nå kan Liverpool få nye eiere. Foto: PAUL ELLIS
SELGES: Liverpools manager tar klubbeier John W. Henry (i midten) i hånden etter Champions League-finalen i 2022. Nå kan Liverpool få nye eiere. Foto: PAUL ELLIS

Liverpool kan få qatarske eiere: – Sterke protester om det blir en realitet

Mer og mer tyder på at Liverpool kan få eiere fra Qatar. Det bekymrer fansen.

Under VM i desember i fjor haglet kritikken mot Qatar. Den styrtrike oljestaten har blant annet blitt kraftig kritisert av flere menneskerettighetsorganisasjoner for blant annet brudd på menneskerettigheter og korrupsjon.

I Qatar kan dessuten homofili straffes med opptil syv års fengsel, noe som gjør livet svært vanskelig for LGBT-personer.

Men nå har påstandene om at et qatarsk konsortium ønsker å kjøpe Liverpool virkelig skutt fart.

– Qatar vil gi det den største prioritet å kjøpe Liverpool Football Club, og er seriøst interessert. Men avtalen er ikke i boks for øyeblikket. Vi får se hva som skjer i løpet av de neste dagene, opplyser den qatarske journalisten Mohammed Saeed Alkaabi, ifølge FourFourTwo.

Gigantisk prislapp

I november i fjor ble det klart at eierne Fenway Sports Group hadde lagt Liverpool ut for salg.

– Fenway Sports Group er åpne for ideen om å selge Liverpool og har engasjert bankene Goldman Sachs og Morgan Stanley til å avklare hvilke muligheter som finnes, skrev FSG i en pressemelding.

Ifølge ulike medier må kjøpere av Liverpool FC by fem milliarder pund, nesten 59 milliarder kroner etter dagens kurs, for å overta eierskapet i klubben. FSG ga 300 millioner pund for klubben i 2010, og dermed vil det handle om en pris som er nesten 17 ganger så stor.

The Telegraph er blant avisene som har meldt at en enighet mellom dagens amerikanske eiere og et qatarsk konsortium er svært nært forestående. Trolig landet prislappen et sted på mellom 50 og 60 milliarder kroner. Avisen hevder en avtale kan være på plass i løpet av februar.

Manchester City har allerede eiere Abu Dhabi, og Newcastle United ble som kjent kjøpt opp av det statlige investeringsfondet til Saudi Arabia i oktober 2021. Liverpool kan dermed bli den tredje klubben i Premier League som nå får eiere fra Midtøsten.

BEKYMRET: Den norske Liverpool supporterklubbens leder, Pål Christian Møller, tror det vil bli store protester om Liverpool får eiere fra Qatar. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2
BEKYMRET: Den norske Liverpool supporterklubbens leder, Pål Christian Møller, tror det vil bli store protester om Liverpool får eiere fra Qatar. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2

– Det vil bli store protester

Formann Pål Christian Møller i Liverpools norske supporterklubb er sikker på at det vil skape opprør og sinne blant fansen dersom Liverpool får eiere fra Qatar.

– Liverpool-supportere er generelt skeptiske til et eierskap av den typen. Det er noe som helt sikkert har forsterket seg etter alt som kom frem under VM i Qatar. Jeg tror det blir sterke protester om det skulle bli en realitet, sier Møller.

– Og dere vil garantert ikke se Liverpool-supportere med arabiske kostymer på tribunen slik vi så da Newcastle fikk eiere fra Saudi-Arabia, legger han til.

Møller forteller at eierskapet i klubben er noe som opptar Liverpool-fansen.

– De fleste Liverpool-supportere er veldig opptatt av eierskapet, og hvem som skal eie klubben. De forrige amerikanske eierne ( Tom Hicks og George Gillett, red. anm) ble omtrent kjeppjaget ut av byen fordi de ikke gjennomførte det de hadde lovet, poengterer han.

Og fortsetter:

– De eksisterende eierne, FSG, har ved flere anledninger fått beskjed fra supporterne enten det gjelder økning i billettpriser, permitteringer under koronaen, eller innmeldingen i Superligaen. Med tanke på Superligaen ble eierne rett og slett tvunget til retrett på grunn av de sterke protestene, minner Møller om.

PROTESTER: Liverpool-fansen tok til gatene i protest mot Superligaen i 2021. Foto: OLI SCARFF
PROTESTER: Liverpool-fansen tok til gatene i protest mot Superligaen i 2021. Foto: OLI SCARFF

– Politisk røde også

Dersom et salg blir formalisert vil fansen derfor ikke unngå å blande seg inn. Mye av årsaken er at store deler av Liverpool-fansen også er engasjert politisk, mener Møller.

– Liverpool er rød på drakten, men de som bor der også røde politisk. Det er en arbeiderby, som faktisk hadde et kommunistisk styre i mange år. De er politisk røde i den byen, og mange av fansen er opptatt av verdispørsmål, sier supporterlederen.

– Derfor har fansen foraktet det eierskapet som har vært i konkurrerende klubber, enten det er russiske oligarker eller eiere fra Midtøsten. Det er noe fansen ikke har ønsket velkommen, fortsetter han.

Møller er imidlertid fullstendig klar over at FSG har satt en himmelsk prislapp for å selge Liverpool, og at det ikke er mange i verden som har råd til å overta eierskapet med tanke på de summene som er blitt nevnt i media.

– Det er klart at det er veldig få som har mulighet til å kjøpe Liverpool når det er snakk om de summene som må til for å kjøpe Liverpool. Når det gjelder Qatar, så er jo det bare påstander, men det er helt sikkert et investeringsfond i de arabiske landene som har vilje og pengene til å kjøpe Liverpool, sier han.

– Må drives fornuftig

Men pengene som eventuelle arabiske eiere vil legge på bordet til nye spillerkjøp er ikke noe som frister supporterlederen nevneverdig.

– Vi har vist nå at Liverpool har vært et av Europas beste lag de siste fem årene, med tre finaler i Champions League, og kan kjempe om titlene med de ressursene vi har nå. Og ser du på tabellen nå, så har mange av lagene ikke nødvendigvis bedre ressurser enn Liverpool, konstaterer han.

– Jeg mener derfor at eventuelle nye eiere må drive klubben på en fornuftig måte og samtidig ta vare på klubbens kultur og identitet, konkluderer Møller.

– Dersom FSG selger - hvilke eiere håper du på?

– Det er vanskelig å vurdere ut i fra nasjonalitet, men jeg mener de som er best egnet til å eie klubben må drive etter forretningsmessig gode prinsipper og gode holdninger, og ikke drive med såkalt sportsvasking, svarer Møller, og fortsetter:

– Kanskje jeg skulle tipse det norske Oljefondet om det? Liverpool har i hvert fall hatt en fantastisk verdiøkning de siste 12-13 årene, sier han og ler.

Liverpool manager Jürgen Klopp vil foreløpig mene minst mulig om et eventuelt eierskifte i klubben. I forkant av FA-cupomkampen mot Wolves bekreftet tyskeren likevel at han har snakket med dagens eiere om situasjonen.

– Ja, men jeg kan ikke si noe til dere, uttalte tyskeren.