Juryen ble ikke enige i Hillsborough-rettssak mot tidligere politisjef

Juryen greide ikke å avgjøre skyldspørsmålet i saken mot politimannen som var vaktansvarlig under tribunetragedien på Hillsborough i 1989.

David Duckenfield ledet politistyrkene som var til stede under Hillsborough-tragedien. Foto: Oli Scarff
David Duckenfield ledet politistyrkene som var til stede under Hillsborough-tragedien. Foto: Oli Scarff

Det melder BBC. Juryen brukte over 29 timer på rådslagningen, men de ble aldri enige.

David Duckenfield ledet politistyrkene som var til stede i forbindelse med Liverpools semifinale mot Nottingham Forest på Hillsborough stadion i FA-cupen for snart 30 år siden. Tragedien skjedde som følge av overfylte tribuner, og i alt 96 Liverpool-supportere mistet livet.

Rettssaken mot den tidligere politisjefen startet 14. januar i år. Han var tiltalt for grovt uaktsomt drap på 95 av de 96 som døde i Sheffield. Duckenfield var derimot ikke tiltalt for drap på den siste personen, fordi mannen døde på sykehus nesten fire år etter ulykken.

Juryen klarte ikke å avgjøre om han var skyldig etter tiltalen. De kom derimot fram til at tidligere Sheffield Wednesday-sjef Graham Mackrell er skyldig i å ikke ha oppfylt sikkerhetskravene på stadion da ulykken skjedde.

Hillsborough-rettssaken ble holdt i Preston, som er 40 kilometer fra Liverpool. Selv om Duckenfield har erkjent at han gjorde feil, erklærte han seg ikke skyldig etter tiltalen.

Dødelig trengsel

I 18 år blokkerte en kjennelse for muligheten til å prøve Duckenfields skyld for retten, men i fjor sommer besluttet dommer Peter Openshaw ved domstolen i Preston å oppheve blokkeringen.

Ytterligere fire personer er tiltalt i forbindelse med Hillsborough-tragedien. Saken mot tre av dem skal for retten i september.

Duckenfield ga ordren om å åpne portene for supporterne som ventet på å få komme inn på den allerede overfylte arenaen. Resultatet ble ustyrlig kaos på tribunene, og det oppsto dødelig trengsel mot stålgjerdet av typen som den gang omkranset de fleste fotballarenaer i England. I tillegg til de døde ble mellom 500 og 1000 mennesker kvestet.

Overlevende og etterlatte reagerte kraftig på at politiet først la skylden for tragedien på Liverpool-tilhengerne.

Hemmeligstemplet feil

Da siktelsen mot Duckenfield ble kjent i juni 2017, sa statsadvokat Sue Hemming at han hadde tatt «ekstraordinært dårlige beslutninger som i betydelig grad medvirket til dødsfallene».

Den opprinnelige etterforskningen konkluderte med at dødsfallene var rene ulykkestilfeller. Men de pårørende lyktes med å få denne konklusjonen opphevet i 2012, etter en gransking som omfattet tidligere hemmeligstemplede dokumenter og feil begått av politiet.

I desember samme år innrømmet Duckenfield selv at han gjorde en feil som direkte forårsaket dødsfallene.

Tragedien på Hillsborough stadion er den verste i britisk fotballhistorie.

(©NTB)