FA: Toney gamblet på at eget lag skulle tape

Premier League-profil Ivan Toney satte ved 13 tilfeller penger på at egen klubb skulle tape og har blitt diagnostisert med spilleavhengighet.

I HARDT VÆR: Brentford-toppscorer Ivan Toney. Foto: Leila Coker
I HARDT VÆR: Brentford-toppscorer Ivan Toney. Foto: Leila Coker

På Twitter har Ivan Toney kommet med et svar.

– Jeg skal snakke snart uten filter, skriver Toney.

Dermed mister han avslutningen på inneværende sesong. Toney får ikke spille kamper før 16. januar 2024. Han kan imidlertid begynne å trene med laget igjen fire måneder før utestengelsen opphører.

Det reagerer Brentford-manager Thomas Frank på.

– Ja, Ivan gjorde noe galt og ble straffet for det. Det jeg ikke skjønner i det hele tatt er hvordan de ikke kan la ham være involvert i fotball de fire første månedene?, sier Frank i forkant av kampen mot Manchester City.

REAGERER Brentford-manager Thomas Frank, her sammen med Ivan Toney, snakker ut om utestengelsen til spilleren. Foto: Nigel French
REAGERER Brentford-manager Thomas Frank, her sammen med Ivan Toney, snakker ut om utestengelsen til spilleren. Foto: Nigel French

Frank er også enig med England-manager Gareth Southgate i å si at han vil tilby støtte til Toney selv om det er i strid med reglene.

Han fortsatter:

– Hva tjener du på det? Hvis du vil rehabilitere mennesker, gi de kunnskap. Nå er det som om det er en sanksjon, overlat deg til deg selv, finn ut ting, dø eller overlev.

Brentford-manageren mener forholdet mellom fotball og gambling må gjennomgås.

– Jeg har ikke svaret, men de fire første månedene burde han bli tvunget til å gå inn på 100 skoler og snakke om bakgrunnen sin, fotballen og alt. Jeg tror det burde fungere slik.

Knallhard dom

Den engelske landslagsspilleren har scoret 20 mål for Brentford i Premier League denne sesongen.

Kun Erling Braut Haaland og Harry Kane har scoret flere mål enn 27-åringen.

På 17. mai kom den knallharde dommen om at Brentford-angriperen, som er lagkamerat med norske Kristoffer Ajer, er suspendert i åtte måneder for å ha brutt bettingregler.

KNALLHARD DOM: Ivan Toney er utestengt i åtte måneder. Foto: Nigel French
KNALLHARD DOM: Ivan Toney er utestengt i åtte måneder. Foto: Nigel French

Nå kommer den skriftlige begrunnelsen for utestengelsen, som ble publisert fredag. Der kommer det frem at Toney skal ha gamblet på at han selv skulle score, samtidig som eget lag skule tape.

Det fastslås samtidig uttrykkelig:

«Det finnes ikke bevis for at Mr. Toney påvirket eller var i posisjon til å sørge for at eget lag tapte da han veddet penger på at de ikke skulle vinne. Han var ikke med i kamptroppen, eller spilleberettiget, ved de tilfellene», skriver FA.

Toney ble etterforsket for 262 brudd på reglene mellom februar 2017 og januar 2021. Fotballstjernen har erkjent 232 av disse bruddene. Straffen han er ilagt trådte i kraft umiddelbart.

Spissen spilte for klubbene Scunthorpe, Wigan, Peterborough og Brentford i årene 2017 til 2021.

Fikk diagnose

Psykiateren Dr. Philip Hopley har diagnostisert Toney med lidelsen spilleavhengighet. Det påvirket utfallet av vurderingen rundt lengden på utestengelsen i positiv retning for Brentford-spilleren.

«Utvalget mener at en betydelig reduksjon bør legges inn for å gjenspeile den diagnostiserte spilleavhengigheten identifisert av Dr. Hopley,» heter det i begrunnelsen.

«Mangelen på kontroll spilleren har når det gjelder gambling er helt klart en refleksjon av hans diagnostiserte spilleavhengighet», står det videre.

Videre konkluderes det med at saken ikke på noen måte har handlet om kampfiksing.

HAR HERJET: Ivan Toney har scoret 20 mål i Premier League denne sesongen. Foto: Adam Davy
HAR HERJET: Ivan Toney har scoret 20 mål i Premier League denne sesongen. Foto: Adam Davy

Stor bot

I tillegg til den lange utestengelsen fikk Toney en bot på over 600.000 kroner. Brentford har slått ring rundt spissen og forlenget kontrakten hans.

Spillere i engelsk fotball har forbud mot å sette penger på utfall eller hendelser i kamper, eller å dele innsideinformasjon for veddemålshensyn.

– Jeg er naturligvis skuffet over at jeg ikke får spille fotball de neste åtte månedene. Begrunnelsen for straffen er ikke offentliggjort, så derfor kommer jeg ikke til å kommentere mer på nåværende tidspunkt, skrev Toney i et innlegg på Instagram.