Over 100 pågrepet i polske fotballopptøyer

Elleve personer ble skadd og over 100 pågrepet da russiske fotballtilhengere barket sammen med politiet og polske fans på sin vei mot stadionet i Warszawa.

BARKET SAMMEN: Polske og russiske fotballfans. (Foto: PETER ANDREWS/Reuters)
BARKET SAMMEN: Polske og russiske fotballfans. (Foto: PETER ANDREWS/Reuters)

Det ble kastet stein og fyrverkeri mens Russland-fansen marsjerte over elven Vistula og inn mot arenaen. En rekke politimenn og flere biler måtte til for å skille dem fra de polske supporterne.

5000 russiske fans utgjorde en livlig atmosfære mens de feiret 22-årsjubileet for løsrivingen fra Sovjetunionen.

De viftet med russiske flagg og sang den gamle krigssangen «Katjusja» mens de ble geleidet inn mot EM-arenaen av opprørspoliti.

Sterke følelser
Kampen mellom Polen og Russland vekket tydelige følelser for mange. Under kommunisttiden var fotballen én av få muligheter Polen hadde til å slå Sovjetunionen.

På ett tidspunkt ble polske fotballpøbler sett mens de provoserte russiske fans før et slagsmål brøt ut. Ifølge vitner ble flere personer skadd i sammenstøtet.

Noen russere hadde hatter og flagg med stjerne, hammer og sigd, som er symbol for Sovjet-tiden. For russerne handler det om patriotisme, mens det minnet flere av polakkene om år med undertrykkelse.

Tåregass og vannkanoner
Politiet i Warszawa så seg nødt til å bruke både tåregass, gummikuler og vannkanoner mot fotballfansene. En talsmann for politiet uttalte at rundt 130 mennesker fra begge nasjonene var pågrepet.

Samtidig førte 1-1-resultatet i selve fotballkampen til at gemyttene roet seg utover kvelden. Det var ikke meldt om store hendelser etter midnatt polsk tid.

Elleve personer ble behandlet for mindre skader før kampen.

(©NTB)