Nguen tatt ut på landslaget til Sør-Sudan

Tidligere Strømsgodset-spiller Tokmac Nguen er tatt ut på landslaget til Sør-Sudan.

AKTUELL FOR SØR-SUDAN: Tokmac Nguen kan bli den siste i en lang rekke nordmenn som velger å spille for en annen nasjon enn Norge. Foto: Ned Alley
AKTUELL FOR SØR-SUDAN: Tokmac Nguen kan bli den siste i en lang rekke nordmenn som velger å spille for en annen nasjon enn Norge. Foto: Ned Alley

Nordmannen ble i januar solgt fra drammensklubben til den ungarske storklubben Ferencvaros. Der har 25-åringen gjort sine saker bra og er nå belønnet med en plass på landslaget til Sør-Sudan.

Sør-Sudan skal ut i kvalifisering til Afrikamesterskapet og landslagstrener Ashu Cyprian Bosengo har funnet plass til Nguen i troppen som skal møte Seychellene.

Så gjenstår å se om Nguen takker ja til plassen.

Nguen har fra før landskamper for Norge på aldersbestemt nivå (G18 og G19).

Dersom Nguen takker ja til spill for Sør-Sudan, føyer han seg inn i rekken av nordmenn som velger å spille for en annen nasjon. Fra før har spillere som Mix Diskerud, Valon Berisha, Bersant Celina, Herolind Shala, Elbasan Rashani og Mathis Bolly landskamper for andre land enn Norge.

Vil spille for Norge

Nguen forteller at det ikke er første gang Sør-Sudan har vært i kontakt. Han er innstilt på å kjempe seg inn i den norske landslagstroppen.

– Det jeg har sagt til meg selv er at jeg vil se hvor langt jeg kan nå. Det hadde vært stort for meg å representere Norge, men jeg har alltid visst hvordan situasjonen har vært. Det er en vanskeligere vei å gå, sier han til TV 2.

– Jeg har bodd i Norge så å si hele livet. Sør-Sudan er et ganske nytt landslag. Det er mange ting som må være på plass før man tar et slikt valg. Jeg blir selvsagt glad og stolt over at de ringte og ville ha meg med, men jeg sa til dem at de måtte vente, sier han.

Nguen tror ikke Lars Lagerbäck og assistent Per Joar Hansen har sett ham i aksjon.

– Det tviler jeg sterkt på. Jeg pratet med en journalist fra Nettavisen i sted og tolket det slik at Perry mente jeg ikke er god nok for det norske landslaget. Jeg må være ærlig å si at det overrasket meg litt, selv om jeg ikke blir overrasket.

– Men du spiller i en stor klubb som skal spille Europaliga?

– Det virker som det ikke er godt nok, og at det er veldig langt frem. Lagerbäck har sine typer han vil ha på landslaget. Det respekterer jeg. Jeg har ikke hatt så veldig mye fokus på det. Jeg prøver å nyte hverdagen min nå. Jeg spiller mot kule klubber i Europaligaen. Jeg får vist meg frem på en fantastisk måte. Det har vært mye interesse rundt meg siden jeg kom hit. Jeg har opplevd mye på den korte tiden jeg har vært her. For min egen del har det vært veldig positivt, sier han.

– Ikke god nok for landslagstroppen

Nguen mener han må spille i en større liga for å bli landslagsaktuell.

– Helt garantert. Når man er yngre er det lett å si at man vil spille i Premier League og La Liga, men nå som jeg er blitt eldre skjønner jeg at det skal veldig mye til for å spille i slike ligaer. Jeg er egentlig bare opptatt av å gå et sted der jeg får viste frem mine beste kvaliteter. Jeg går ikke til en klubb der jeg får litt mer penger, men som ikke spiller for noe som helst. I Ferencvaros får jeg spille i den posisjonen hvor jeg har vært god veldig lenge. De er veldig fornøyde, sier han.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen mener Nguen hadde blitt kalt inn i landslagstroppen dersom han hadde vært god nok.

– Lagerbäck og Perry har garantert sett Tokmac levere bra for Ferencvaros, så jeg tror de har god kontroll på han. Hadde Tokmac vært god nok, hadde han også vært med i troppen, sier Mathisen.

Han mener kantspilleren mangler litt for å slå seg inn i troppen.

– Tokmac har noen ferdigheter som er veldig spennende, og han er blant de bedre offensive spillerne vi har i landet. Så er spørsmålet om han er god nok begge veier. Vi har Martin Ødegaard på den ene kanten. Lagerbäck har prioritert en mer defensiv kant på den andre siden. Men Nguen er nok på en 30-mannsliste over aktuelle spillere, sier Mathisen.

TV 2-eksperten synes Nguen har vist positive takter i klubblaget.

– Jeg vet ikke hva han tenker selv, men det er gledelig at norsk spiller reiser til Ferencvaros og lykkes der. Det blir spennende å følge han videre, sier Mathisen.

(©NTB)