KLART NEI: Morten Thorsby ville ikke tatt samme klubbvalg som Erling Braut Haaland. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån
KLART NEI: Morten Thorsby ville ikke tatt samme klubbvalg som Erling Braut Haaland. Foto: Simon Hastegård / Bildbyrån

Landslagsprofil uenig i Haaland-valg: – Hadde ikke gjort det

Morten Thorsby forteller at han aldri kunne gått til en klubb som Manchester City.

Landslagsspiller Morten Thorsby skiller seg ut fra de fleste fotballspillere, med klare politiske standpunkt.

Som gjest i podkasten Lundh snakker han om at de må skjønne makten de sitter på, og bruke den så mye som mulig.

– Jeg personlig er veldig tydelig rundt disse tingene, svarer Thorsby, på spørsmål rundt om spillere har et ansvar som profiler for klubber mange hevder blir brukt til sportsvasking.

I episoden siktes det til svenske Alexander Isaks overgang til Newcastle (majoritetseier er det statlige saudiarabiske investeringsfondet) og Erling Braut Haalands til Manchester City.

– Du hadde ikke gått til PSG, Manchester City eller Newcastle?

– Nei, jeg hadde ikke gjort det, sier Thorsby, selv om det ikke har vært et alternativ.

– Fotballspillere har enorme muligheter til å påvirke. Det er vi som er forbildene, mener 26-åringen.

VG omtalte saken først i Norge.

Nyhetene: Utrolige Haaland med hat trick i Manchester-derbyet

– Må bruke stemmen

Thorsby har tidligere engasjert seg sterkt i klimakampen. Under landslagssamlingen i september mente han overfor TV 2 at fokuset rundt store spørsmål er noe Braut Haaland må lære seg å leve med.

– Det at fokus handler om klubbvalg, det synes jeg ikke at Erling må ta selvkritikk for. Det er ikke det viktigste her. Erling er er en av verdens beste fotballspillere og har valgt å gå til en av verdens beste klubber, det er helt fantastisk.

– Men det gjør ham også til en av verdens mest innflytelsesrike mennesker. Det jeg som venn og kollega med de verdiene jeg står for, det jeg prøver å inspirere og påvirke ham til, er å bruke stemmen sin og bruke påvirkningskraften sin, sa Thorsby til TV 2.

Erling Braut Haaland har til nå scoret hele 17 mål på elleve kamper for Manchester City. Siden 2008 har klubben hatt Sheikh Mansour som majoritetseier, som har bakgrunn i flere politiske stillinger i De forente arabiske emirater.

Kommer med spesiell løsning på Haalands problem

På en pressekonferanse på Ullevaal fortalte Haaland at han aldri har møtt eierne, da NRK konfronterte han med temaet:

– Det er ganske kraftige beskyldninger du kommer mot dem der. Når du sier det på den måten, kan jeg ikke annet enn å ikke si så mye om det. Jeg synes det blir litt for drøye ord der, svarte jærbuen.

Godt forhold

Videre i podkasten, med fotballjournalisten Olof Lundh, ble Thorsby spurt om Arsenal-kaptein Martin Ødegaard. Laget har flyselskapet fra De forente arabiske emirater, Emirates, som hovedsponsor.

Union Berlin-spilleren forteller at han er tydelig med både han og Haaland.

– Jeg og Erling er kjempegode venner. Martin også. De har sine personligheter og jeg har min. Men skal man respektere hverandre, må man også være ærlig med hverandre. Jeg er 100 prosent ærlig med alle jeg snakker med, sier Thorsby.