TREDJESEEDET: Brede Hangeland (t.v.) og Stefan Johansen får vite hvilken EM-kvalifiseringsgruppe Norge havner i når trekningen foretas i Nice 23. februar .
Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix
TREDJESEEDET: Brede Hangeland (t.v.) og Stefan Johansen får vite hvilken EM-kvalifiseringsgruppe Norge havner i når trekningen foretas i Nice 23. februar . Foto: Vegard Grøtt / NTB scanpix

Fotball-EM: Norge i tredje seedingsgruppe

Norge er plassert i seedingsgruppe 3 foran trekningen av kvalifiseringsgruppene til EM-sluttspillet i fotball 2016.

Trekningen av kvalifiseringsgruppene foretas i Nice 23. februar, mens trekningen av selve EM-sluttspillet i Frankrike i 2016 skjer i Paris i 12. desember neste år.

Spania (tittelforsvarer), Tyskland, Nederland, Italia, England, Portugal, Hellas, Russland og Bosnia-Hercegovina er toppseedet i trekningen.

– Det er klart at det er sterke nasjoner på nivå én, men ganske stor forskjell mellom lagene. Det er lag der som man kan slå i enkelte kamper, sier toppfotballsjef Nils Johan Semb til TV 2.

Frykter Spania og Tyskland

Han trekker frem Spania og Tyskland som to av nasjonene Norge helst bør unngå å møte i en kvalik.

– De landene der har gjort rent bord i de siste kvalikene, men lag som Hellas, Bosnia og også Russland er lag man har muligheter mot.

Av nasjonene i seedingsgruppe to påpeker Semb at Norge risikerer å møte blant andre Belgia, som var meget sterke i kvaliken – og regnes som en outsider i fotball-VM i Brasil.

– Men det er nasjoner der som vi må prøve å strekke oss mot, som Sverige og Danmark. I nedre sjikt bør vi absolutt være på høyde med lag som Irland og Ungarn, sier Semb.

TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb kommer til å overvære EM-kvaliktrekningen i Nice sammen med landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
TOPPFOTBALLSJEF: Nils Johan Semb kommer til å overvære EM-kvaliktrekningen i Nice sammen med landslagstrener Per-Mathias Høgmo. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix

Toppfotballsjefen, som skal overvære trekningen i Nice sammen med landslagstrener Per-Mathias Høgmo, understreker at man ikke må glemme lagene i seedingsgruppene under Norges nivå heller.

– Det er gode lag også på de andre nivåene, og store forskjeller mellom nasjonene, sier Semb.

To beste til EM

Frankrike som vertsnasjon skal også delta i kvalifiseringen. De settes opp i en gruppe med fem lag, men lagets kampene skal ikke telle med i kvalifiseringen.

De to beste i hver gruppe, pluss beste gruppetreer er kvalifisert direkte til EM-sluttspillet sammen med Frankrike. De åtte andre gruppetreerne trekkes ut til omspillet om de fire siste EM-plassene. 

Slik er seedingsgruppene:

Gruppe 1: Spania (tittelforsvarer), Tyskland, Nederland, Italia, England, Portugal, Hellas, Russland og Bosnia-Hercegovina.

Gruppe 2: Ukraina, Kroatia, Sverige, Danmark, Sveits, Belgia, Tsjekkia, Ungarn, Irland.

Gruppe 3: Serbia, Tyrkia, Slovenia, Israel, Norge, Slovakia, Romania, Østerrike, Polen.

Gruppe 4: Montenegro, Armenia, Skottland, Finland, Latvia, Wales, Bulgaria, Estland, Hviterussland.

Gruppe 5: Island, Nord-Irland, Albania, Litauen, Moldova, Makedonia, Aserbajdsjan, Georgia, Kypros.

Gruppe 6: Luxembourg, Kasakhstan, Liechtenstein, Færøyene, Malta, Andorra, San Marino, Gibraltar.

(TV 2/NTB)

Mer innhold fra TV 2