FIKK SJANSEN: Lamine Yamal ble byttet inn i sluttminuttene for Barcelona. Her får han noen siste ord fra Barca-trener Xabi. Foto: Albert Gea
FIKK SJANSEN: Lamine Yamal ble byttet inn i sluttminuttene for Barcelona. Her får han noen siste ord fra Barca-trener Xabi. Foto: Albert Gea

Lamine Yamal (15) skrev historie

Lamine Yamal er tidenes yngste spiller som debuterer for Barcelona i ligaen.

Spanjolen ble byttet inn i det 83. spilleminutt i LaLiga-kampen mot Real Betis. Han debuterte med det i en alder av 15 år og 290 dager på det høyeste nivået.

Han ble dermed den yngste spilleren for Barca i det 21. århundret – og den nest yngste noensinne i klubben. Han ble også tidenes yngste Barca-spiller til å debutere i LaLiga.

UNG: Lamine Yamal (15) ble byttet inn for en annen unggutt - Gavi (18). Foto: Felipe Mondino/LiveMedia / ipa-a
UNG: Lamine Yamal (15) ble byttet inn for en annen unggutt - Gavi (18). Foto: Felipe Mondino/LiveMedia / ipa-a

Kun Armand Martinez Sagi debuterte for klubben i en yngre alder enn Yamal - 14 år gammen i 1922, men det var syv år før LaLiga ble grunnlagt.

Kun fire spillere har vært yngre enn Yamal i La Liga. Rekorden ble satt i 2020, da Luka Romero (15 år og 219 dager) ble byttet inn for Mallorca mot Real Madrid.

Barcelona vant kampen 4-0 og forsvarte sin klare ledelse på tabelltopp med mål av Andreas Christensen, Robert Lewandowski, Raphinha og et selvmål.

Betis måtte spille en time i undertall etter at Edgar Gonzalez ble utvist.

Dette er andre ligakamp Yamal er en del av kamptroppen til katalanerne. 15-åringen var med i troppen i forrige kamp mot Atlético Madrid, men så hele kampen fra benken.

– Han har personlighet, medfødt talent, han er sterk ... Jeg har snakket med ham. Han er ikke redd. Han er takknemlig og glad. Den nye generasjonen er ikke redd, de har selvtillit. Han har vært fantastisk på trening, har Barcelona-trener Xavi tidligere uttalt.

Utestengt

15-åringen har trent med førstelaget i flere måneder, med et lite opphold.

For Yamal ble nemlig utestengt i fire kamper for U19-laget av Barcelona selv i mars.

Grunnen skal ha vært et regelbrudd for det spanske U17-landslaget, som ble vurdert som alvorlig nok til straff.

Hva som har skjedd, er ikke offentlig kjent, men det skal også ha involvert andre spillere på laget.

 Foto: Joan Monfort
Foto: Joan Monfort

Det virker imidlertid å tilhøre fortiden. Klubben mener at han har lært av situasjonen, og at han nå skal være fokusert, skrev Marca tidligere denne måneden.

Har stjerneagent

På pressekonferansen dagen før kamp var Xavi full av lovord om kantspilleren.

– Alle som er kalt opp har muligheten til å spille. Vi har gitt mange unge spillere muligheten. Han har talent, og blir 16 år i juli. Han har personlighet, god én mot én, og er sterk.

– Han er en spiller som kan bli viktig for klubben. Han er ikke redd, men klar for å ta muligheten. På trening har han vært fantastisk, sier Barcelona-treneren.

15-åringen har sikret seg Jorge Mendes som agent, og Barcelona skal være klare til å forlenge kontrakten med Yamal, meldte spanske AS tidligere i april.

Mer innhold fra TV 2