Landslagssjef Lars Lagerbäck håper å lede Norge til en etterlengtet borteseier mot Albania. Foto: Pedersen, Terje
Landslagssjef Lars Lagerbäck håper å lede Norge til en etterlengtet borteseier mot Albania. Foto: Pedersen, Terje

Lagerbäck vil få slutt på mars-marerittet

Lykkes Norge i landskampen mot Albania mandag, kan Lars Lagerbäck sette strek over noen tunge statistikker for norsk fotball.

Seier i den TV 2-sendte kampen mandag vil bety at Norge på fire dager har vunnet like mange landskamper i mars måned som på de 13 foregående årene til sammen. Da vil også hans bortestatistikk lysne betraktelig.

Mars måned har siden årtusenskiftet vært et mareritt for Norges landslag, som i den perioden er uten seier i kvalifiseringskamper (tre uavgjorte, seks tap) i årets tredje måned. Det bør endres om den lange sluttspilltørken skal brytes, for kvalifiseringen til EM i 2020 starter i mars neste år, trolig med to kamper.

– Jeg tror det sitter mye i det mentale. Jeg har i mange år sagt at jeg irriterer meg over at man skal gjøre det dårligere borte enn hjemme. Jeg finner ingen annen forklaring enn at det er mentalt, sa Lagerbäck etter Norges trening i Tirana søndag.

Han beskrev Albania som et tøftspillende landslag, som tilpasser spillestilen etter motstanderen. Svensken varsler at han vil gjøre flere endringer i startelleveren fra Australia-seieren, men vil ikke røpe hvem som kommer inn.

Ustoppelig

Tar vi med vanlige landskamper er bildet litt lysere, men ikke mye. Siden 2000 hadde Norge før den siste ukens samling tre seirer i mars: 1-0 mot Serbia-Montenegro i 2004, 1-0 mot Slovakia i 2010 og 2-0 mot Finland i 2016. I tillegg kommer sju uavgjorte kamper og ni tap, altså tre tap for hver seier.

Det har ikke alltid vært hogget i stein at Norges landslag sliter i mars. På 1990-tallet var laget tvert imot nesten ustoppelig i den måneden. Sju seirer og en uavgjort var fasit i de åtte mars-landskampene mellom 1990 og 1999.

Det er viktig å prestere i mars. Siden 1993 har det bare skjedd to ganger at Norge ikke har hatt en landskamp i mars måned: 2003 og 2012.

Fredagens 4-1-seier over Australia var Norges klareste triumf i mars siden Forente arabiske emirater ble slått med samme sifre i 1997. Bare tre dager senere har laget sjansen til å følge opp mot Albania.

0-11

Det er en anledning til å runde av Lagerbäcks marerittrekke på bortebane. San Marino ble riktig nok slått 8-0 i fjor høst, men om vi holder lag som ikke er blant de 200 beste på FIFA-rankingen utenfor er Lagerbäcks bortestatistikk fire kamper, fire tap og 0-11 i målforskjell.

Han kom skjevt ut med 0-2 i VM-kvalifiseringskamp mot Nord-Irland i mars (selvsagt) i fjor, mens det gikk helt galt med 0-6 mot Tyskland i Stuttgart i september. Det var Norges styggeste tap siden 1972. I november ble det 0-2 mot Makedonia og 0-1 mot Slovakia.

På Ullevaal er Lagerbäck ubeseiret som norsk landslagssjef etter fem kamper. Skal det bli suksess i Nations League og EM-kvalifiseringen, må laget prestere både hjemme og borte, og mandag er en ypperlig anledning til å vise at det lar seg gjøre.

(©NTB)

Mer innhold fra TV 2