STOPPET PÅ GATE: — Alt er i orden. Det er bare teknisk, sa Lise Klaveness da hun prøvde å komme seg på flyet til Qatar søndag ettermiddag. Foto: Marte Christensen/ TV 2

Klaveness om fly-nekten: – Kan ikke skylde på andre enn oss selv

DOHA: Både det danske og nederlandske fotballforbundet avviser at Lise Klaveness' kontroversielle tale er årsaken til at hun ble nektet å gå om bord flyet til Qatar søndag.

Mandag startet møtene i Qatar for delegasjonen fra UEFA, der Lise Klaveness også skulle ha deltatt.

Søndag kveld ble hun nektet ombordstigning i flyet på grunn av manglende korona-dokumentasjon.

– Det virker bare som det er rent praktisk. Dette er en feil som har skjedd, sa den norske fotballpresidenten til TV 2.

Like etter klokken 13.00 mandag møter TV 2 Klaveness før hun på ny skal forsøke å komme seg med flyet til Qatar.

– Nå håper jeg alt er i boks. Det som skjedde i går var at det har vært en misforståelse mellom NFF og UEFA på et administrativt nivå, knyttet til en standard covid-innreiseregistrering som vi ble kjent med først på gaten og da var det for seint, forklarer fotballpresidenten.

Klaveness forteller at hun ikke har gått glipp av noen møter og har deltatt elektronisk.

– Kan ikke skylde på andre enn oss selv

I etterkant har det i flere medier blitt spekulert i om fly-nekten skyldes at Klaveness tidligere har uttalt seg kritisk til VM-arrangøren.

Det avviser Klaveness.

– Det var fryktelig frustrerende, men vi har faktisk ingen grunn til å tro at det ligger noe annet bak. Vi må selv ta ansvaret for å komme i mål med registreringen.

– Er du helt trygg på at det ikke handler om deg som person?

– Ja, det er jeg. Vi må registrere oss på en spesiell måte og tydeligvis så hadde vi ikke gjort det. Jeg kjente ikke til dette før jeg kom til gaten, og da blir man frustrert. Jeg ville om bord, det er en viktig sak, men til syvende og sist har Norges Fotballforbund ansvar for registrering, sier Klaveness og understreker:

– Vi hadde all dokumentasjonen klar, men vi hadde fått visum fra Qatarske myndigheter og vi kan ikke skylde på andre enn oss selv.

Søndagens fly-nekt skal altså skyldes en misforståelse mellom UEFA og NFF.

– For tidligere reiser har vi gjennomført innreiseregistrering via Ehteraz, men etter kommunikasjon med UEFA forstod NFF det slik at vi ikke skulle registrere innreise på denne måten i forbindelse med denne turen. Vi har åpenbart misforstått hverandre, forklarer Iselin Shaw, prosjektansvarlig i internasjonalt samfunnsansvar-avdelingen i NFF og som er en del av reisefølget til Qatar.

– Forsøkte NFF å komme i kontakt med immigrasjonsmyndighetene i går da det oppsto problemer?

– NFF forsøkte å kontakte immigrasjonsmyndighetene i Qatar via UEFA-delegasjonen som allerede var på plass i Doha. Beskjeden vi fikk var at innreisekriteriene var oppfylt, visumene var klare og VM-komiteen ville bistå NFF med Ehteraz-appen ved ankomst i Doha. Vår forståelse er at UEFA ikke fikk direkte kontakt med immigrasjonsmyndighetene.

Avviser at fly-nekten skyldes Klaveness-kritikk

Blant dem som har spekulert i at dette handlet om Klaveness som person er Jan Petter Saltvedt, NRKs sportskommentator.

Det avvises av flere av deltakerne på UEFA-møtet i Doha.

– Jeg forstår at det har vært en teknisk misforståelse. Det er sånn det er, det er ikke noen som har en interesse at at Lise ikke er her fordi hun har vært kritisk, sier Jakob Jensen, administrerende direktør i danske fotballforbundet (DBU).

Jakob Jensen, administrerende direktør  i Dansk Boldspil-Union (DBU), er på plass i Doha. Foto: Marte Christensen / TV 2
Jakob Jensen, administrerende direktør i Dansk Boldspil-Union (DBU), er på plass i Doha. Foto: Marte Christensen / TV 2

Han mener det er opplagt at flere ville ha møtt samme problemer dersom kritikken skulle hatt en sammenheng med fly-nekten.

– DBU er også ekstremt kritiske. Vi er her. Lise kommer i morgen og alt er godt, sier Jensen.

– Når man er litt usikker på bakgrunnen for saker, så går det i mange retninger. Man kan ikke vite helt hva som er årsaken, men denne saken her har vi undersøkt og vi må selv ta ansvar for at vi ikke har registrert på en ordentlig måte. Til syvende og sist er det mitt ansvar, og nå må jeg prøve å være med digitalt, komme ned fysisk i morgen og ikke la denne feilen gjøre at vi ikke er fysisk til stede i Qatar, understreker Klaveness.

Tar vekk fokus

Selv har den norske fotballpresidenten vært tydelig på at hun ikke tror hendelsen har noe med at hun tidligere har kritisert VM-arrangørene fra talerstolen på FIFA-kongressen.

– Jeg tror ikke det har noe med det å gjøre. Jeg har ingen grunn til å tro noe annet, sa hun til TV 2 søndag kveld.

Også det nederlandske fotballforbundet er kritisk til spekulasjonen omkring årsaken til at Klaveness ikke kom på flyet.

I samtaler med TV 2 mandag morgen var det ukjent for nederlenderne at den norske fotballpresidenten ikke hadde kommet seg til Doha.

– Man må ha registrert korona-dokumentasjonen korrekt, det har vi alle fått beskjed om fra UEFA. Jeg har vært her fire ganger i år og kjenner rutinene, sier Gijs de Jong, generalsekretær i det Nederlanske fotballforbundet.

Etter det TV 2 erfarer vil UEFA komme med en pressemelding angående årsaken til at Klaveness ikke fikk kommet på flyet, fordi det har skapt spekulasjoner også i utenlandsk presse.

De ulike delegatene som deltar på møtene i Doha har uttrykt stor frustrasjon over at Klaveness sitt manglende oppmøte har tatt mye av fokuset den første dagen.

AVVIST VED GATE: Lise Klaveness og Iselin Shaw fra NFF tar telefoner og gjør et sist forsøk på å skaffe de rette dokumentene ved gaten mens de andre passasjerene går ombord på flyet til Qatar. Foto: Marte Christensen / TV 2
AVVIST VED GATE: Lise Klaveness og Iselin Shaw fra NFF tar telefoner og gjør et sist forsøk på å skaffe de rette dokumentene ved gaten mens de andre passasjerene går ombord på flyet til Qatar. Foto: Marte Christensen / TV 2

Går glipp av møte med VM-komiteen

Et av punktene som står på agendaen mandag, er møte med det Qatarske fotballforbundet og VM-komiteen.

Dette går Lise Klaveness glipp av, da hun setter seg på flyet for å reise ned til Doha en dag senere enn planlagt.

– Det er ergerlig at Lise ikke er her nå, jeg gleder meg til å se henne i morgen. Lise er en god kollega og NFF et viktig søsterforbund for DBU, sier Jakob Jensen i DBU.

Mer innhold fra TV 2