FRUSTERT: Ståle Solbakken brukte natt til onsdag til å se gjennom nedturen mot Serbia på TV-skjermen på nytt. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
FRUSTERT: Ståle Solbakken brukte natt til onsdag til å se gjennom nedturen mot Serbia på TV-skjermen på nytt. Foto: Daniel Sannum Lauten / TV 2
Ståle Solbakken fikk knapt sove etter nedturen:

– Kan ikke skryte på oss å ha mentaliteten som kreves

Ståle Solbakken fikk knapt sove etter Serbia-tapet. Med tapet litt på avstand er han likevel positiv på vegne av Norges EM-sjanser.

Ståle Solbakken og landslaget fikk en drømmestart på Nations League. Med ti poeng og klar gruppeledelse, skulle seieren i gruppa og en langt enklere vei til EM bare fullføres borte mot Slovenia og hjemme mot Serbia.

Det viste seg å bli langt enklere enn gjort. To strake tap fikk ekspertene til å hente fram slaktekniven etter tapet mot Serbia på Ullevaal tirsdag kveld.

– Det har vært minimalt med søvn i natt. Det har vært en lang natt, men da har jeg i alle fall fått sett kampen om igjen og fått en bekreftelse på ting eller nye øyne på ting med tanke på at jeg har fått sett den på nytt i ro og mak, sier Ståle Solbakken.

Han påpeker at han gjerne sliter med å sove etter kampen uansett om det blir seier eller tap.

– Er det noe du ville gjort annerledes?

– Det er det alltid, uansett om du vinner eller taper, sier Ståle Solbakken.

Han valgte å gjøre om på taktikken ut i andreomgang. Inn kom en frisk Jørgen Strand Larsen og dannet en fronttrio på topp, men strengt tatt klarte aldri Norge å sette Serbia under press.

– Det var noe vi hadde tenkt på hvis vi måtte gamble litt. Serbia gamblet voldsomt med førstepresset sitt, de sto sju mann høyt og vi håpet å få et større trykk og komme oss mer ut fra deres tre stoppere. Men Serbia var gode. De traff godt, sier Ståle Solbakken om det taktiske spillet i kampen.

Dermed mislykkes Norge nok en gang da det gjaldt som mest.

– Har det norske laget mentaliteten som kreves for å være med i Europa-toppen?

– Det kan vi ikke skryte på oss enda, da vi ikke har knekt den koden enda. Samtidig kan ikke det være sånn at det laget her skal bære alt som har skjedd siden 2000 på sine skuldre. Samtidig vil du og alle andre stille det spørsmålet helt fram til vi tar oss til et sluttspill, sier Solbakken.

Advarer mot svartmaling

Selv om tapet tirsdag kveld var skuffende, holder Solbakken fast ved prosjektet, gruppen og det å bruke tiden fremover på å jobbe videre med det de har.

– Vi må huske på at vi for første gang siden 2014, tror jeg, har slått nasjoner som ligger foran oss på seedingen, sier Solbakken og refererer til borteseieren over Serbia og de to seirene over Sverige.

– Vi har hatt perioder hvor vi har sett veldig bra ut, og så fikk vi en liten nedtur nå. Men det må ikke være sånn at alt er helt svart igjen. Vi trenger ikke å begynne på nytt, vi trenger å videreutvikle mye av det vi har begynt på og det som har vært bra, understreker landslagssjefen.

Han er imidlertid klar på at det norske landslaget har et stort forbedringspotensial.

– Vi må samtidig legge oss flate og innrømme at i noen av spillets faser, er vi ikke gode nok. Vi må ha større ro med ball og tørre og behandle den. I tillegg blir vi slitne utover i kampene og gjør flere strukturelle feil, sier Solbakken.

Plutselig kommer Solbakken løpende: – I helsike!

Står på EM-lovnad

Tapet mot Serbia betyr at Norge ikke blir andreseedet i kvalifiseringen til EM i Tyskland i 2024.

– Målet med dette prosjektet er Tyskland i 2024, og det er det vi skal bli målt på. Så må vi sørge for å komme dit, sier Solbakken.

Der har vært hans klare mål siden han tok over som landslagssjef. Dagen etter tapet for Serbia, som sørger for at Norge blir værende på nivå B i Nations League, står han for lovnaden om EM i Tyskland fortsatt.

– Ja, det gjør jeg. Den trekningen (EM-kvalik trekning 9. oktober) kan gjøre meg enda mer overbevist, eller at vi får det tøffere enn vi tror og håper, sier Solbakken til TV 2 og utdyper:

– Men vi hadde ganske klart sett for oss at vi hadde klart å komme oss opp på andre seeding, og at mye skulle gå galt om vi ikke klarte det. Nå har det gått galt, så får vi ta det derfra, sier han.

Han er fullstendig klar over at en verst tenkelig trekning betyr at Norge får England eller Frankrike fra seedingsnivå to. Det betyr at man i tillegg kan få en storkanon som Spania fra seedingsnivå en i gruppa.

– Ingen som banker på døren

Norges forsvarsrekke har fått mye kritikk etter tirsdagens tap. Blant annet mente TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen at Leo Østigård og Andreas Hanche-Olsen ble avslørt i tapet mot Serbia. Men selv om EM-kvalifiseringen begynner først i mars, ser ikke Ståle Solbakken for seg voldsomme endringer framover i håp om å bygge opp et «nytt» lag.

– Det blir de vi har hatt inne der. Akkurat nå er det ingen som banker på døren, ikke i de posisjonene, sier han og forklarer:

– De har veldig ulike kvaliteter de spillerne som vi har benyttet oss av, så gjelder det å bruke de riktig i de riktige kampene. Kanskje da få noen til å ta store steg i noe av det de ikke er så flinke på, for de er dyktige i mange av spillets faser, sier Solbakken.

Mens Serbias største stjerner Dušan Vlahović og Aleksandar Mitrović innfridde forventningene med hver sin scoring tirsdag kveld, kom Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard til kort.

Det må vi godta, mener Solbakken.

– De er våre stjerner og de støtter vi oss på. Men det er ikke sånn at de ikke kan få lov å ha en liten miss av og til. Det må vi leve med, og da må de andre steppe opp og det har de gjort i enkeltkamper, sier han.