ENDRINGER: Nå blir regler for å kjøpe og eie Premier League-klubber strengere. Foto: OLI SCARFF
ENDRINGER: Nå blir regler for å kjøpe og eie Premier League-klubber strengere. Foto: OLI SCARFF

Innfører strengere eier-regler i Premier League

Innføringen av White Paper medfører endringer i engelsk fotball.

Onsdag kveld publiserte den britiske regjeringen White Paper for engelsk fotball. Dokumentet bekrefter at Premier League og engelsk fotball nå vil få en uavhengig regulator i form av den britiske regjeringen.

Endringen er ment å skape økonomisk trygghet i engelsk fotball. White Paper medfører strengere regler og krav for å gå inn på eiersiden i engelsk fotball.

– Publiseringen av White Paper er et viktig øyeblikk i engelsk fotball. Premier League og ligaens klubber vil nå nøye vurdere regjeringens planer for at England skal bli den første store nasjonen til å gjøre fotball til en regjeringsregulert industri, skriver Premier League i en pressemelding.

Eiere må nå bevise hvor formuen deres stammer og bevise at de har anskaffet sin formue på lovlig vis. Dette vil gjelde for Premier League helt ned til femte nivå, National League.

– Premier League anerkjenner at det er viktig med en endring i fotballregulering og ligaen fortsetter med å implementere strengere og uavhengig regulering. Vi styrker våre eierskapsregler.

Dette er hovedpunktene i White Paper, publisert av den britiske regjeringen onsdag kveld:

  • En strengere test for eiere slik at klubber vil være beskyttet fra dårlige eiere.
  • Fans vil ha mer innflytelse i drift av klubber, blant annet når det gjelder klubbnavn, logoer, stadioner og viktige planer.
  • White Paper skal hindre engelske klubber fra å bli med i nyoppstartede ligaer, som for eksempel Super League.

Forslaget om regelendringen og en uavhengig regulator kom etter Super League-skandalen i april 2021, og nå tres regelverket i kraft.

Statsministeren i Storbritannia, Rishi Sunak, sier dette i innlegger på den britiske regjeringens sider:

– Disse nye store planene vil sette supporterne i førersetet av fotballen, beskytte fotballens rike historie og tradisjoner hos våre elskede klubber og beskytte det vakre spillet i fremtidige generasjoner, sier Sunak.

Daily Mail skriver at de nye reglene blant annet ville betydd at Roman Abramovitsj ikke kunne ha overtatt Chelsea. Hadde reglene vært tatt i bruk tidligere ville det holdt oligarkene ute av Premier League.

STRENGERE: Roman Abramovitsj overtok Chelsea i 2003 før han trakk seg i fjor. Ifølge Daily Mail ville de nye reglene ha skapt trøbbel for russeren, hadde han forsøkt å kjøpe klubben nå. Foto: Mike Egerton
STRENGERE: Roman Abramovitsj overtok Chelsea i 2003 før han trakk seg i fjor. Ifølge Daily Mail ville de nye reglene ha skapt trøbbel for russeren, hadde han forsøkt å kjøpe klubben nå. Foto: Mike Egerton

– Vi er glade for regjeringens ønske om å beskytte Premier League. Det er avgjørende at regulering ikke skader spillet supportere elsker å se på eller at den skader ligaens muligheter til å tiltrekke investering og mulighet til å vokse, sier Premier League.

I tillegg vil supportere få mer innflytelse. Blant annet kan en eier nå ikke kan endre klubbfarge og logo uten supporternes velsignelse, slik for eksempel Vincent Tan gjorde med Cardiff City i 2012.