toril Hetland Akerhaugen (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)
toril Hetland Akerhaugen (Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix)

Hun er Norges ukjente nøkkelspiller

Toril Hetland Akerhaugen gjør ikke mye vesen av seg verken på eller utenfor fotballbanen, men hun er en støttespiller i laget som mandag spiller for EM-medalje.

Følg Norge - Spania minutt for minutt her (18.00)

Kalmar (NTB): Allerede før flere førstevalg fikk hvile fra start i EM-kampen mot Tyskland var Akerhaugen den som hadde startet flest kamper på rad. Hun er den eneste som har spilt fra start i de 10 siste landskampene. Nærmest følger Ingvild Isaksen (8) og Maren Mjelde (7).

– Toril er ingen spektakulær stjerne, en du sperrer øynene opp for på banen, men hun gir alltid 100 prosent. Hun har hurtighet, taktisk forståelse og løser ting enkelt. Hun er en spiller du blir glad i, sier Pellerud til NTB om venstrebacken.

– Hun prøver ikke å gjøre noe fancy til feil tidspunkt.

Akerhaugen har vært i troppen i samtlige 14 kamper siden Pellerud gjorde comeback som landslagssjef ved årsskiftet. Hun brukte fire kamper på å spille seg inn på laget, og siden har hun blitt der.

– Nå kjenner jeg at det kribler. Vi skal spille om EM-medaljer, og vi skal møte Spania, et lag jeg ikke har møtt før. Det blir spennende, sier Akerhaugen.

Pellerud glad for ungjentenes inntog
Even Pellerud brukte flere spillere i gruppekampene enn noen annen kvartfinalist i fotball-EM. Det er han veldig tilfreds med.

– For meg er det viktig å forberede årene som kommer, og et EM-sluttspill byr på en unik mulighet til å gi yngre, uerfarne spillere sjansen til å nå et internasjonalt toppnivå. Ved det vi gjorde har vi forberedt grunnen for neste generasjon landslagsspillere, sier han.

Etter å ha startet med samme lag i de to første EM-kampene, gjorde han seks bytter i startelleveren mot Tyskland. Spillerne belønnet ham ved å påføre tyskerne det første EM-tapet på 60 kamper.

20 spillere har vært i aksjon for Norge så langt, blant dem 19 av 20 utespillere.

– Det er noen som kommer etter dagens stjerner. Det kommer et VM om to år, et nytt EM, og kanskje et OL i 2016. Vi ville ikke gå glipp av muligheten til å gi denne sjansen, og jeg er veldig glad for at vi gjorde det sånn, sier Pellerud.

Pellerud fikk spørsmål om «rotasjonspolitikken» sin på UEFAs pressekonferanse i Kalmar kvelden før kvartfinalen mot Spania. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2