Manchester City's Erling Haaland celebrates after scoring his side's opening goal during the English Premier League soccer match between Manchester City and Wolverhampton at the Etihad Stadium in Manchester, England, Sunday, Jan. 22, 2023. (AP Photo/Dave Thompson) Foto: Dave Thompson
Oslo 20220830. 
Guro Reiten på Ullevaal stadion dagen før avreise til kamp mot Belgia i Brussel.
Foto: Terje Pedersen / NTB
HEDRES: Erling Braut Haaland og Guro Reiten tildeles Gullballen. FOTO: NTB

Haaland og Reiten tildelt Gullballen i norsk fotball for 2022

Erling Braut Haaland er kåret til årets spiller i 2022 på herresiden i norsk fotball av Norges Fotballforbund. Guro Reiten er årets spiller på kvinnesiden.

Den norske Gullballen er Norges Fotballforbunds pris til årets beste norske fotballspillere på dame- og herresiden. Prisen er en etterfølger av Kniksenprisen.

Haaland får prisen for 2022 etter et strålende fotballår. Jærbuen har scoret mål på bestilling etter overgangen fra Borussia Dortmund til Manchester City i fjor sommer.

– Det er stort å vinne den i år også. Det viser at jeg gjør noe rett. Det er kjekt å få en slik utmerkelse, jeg setter stor pris på det og er veldig takknemlig, sier Haaland.

– Først og fremst må jeg takke fysioene som jobber med meg hver dag, spesielt de her i City. De legger ned ufattelig mange timer. Så er det trenerapparatet både på klubb- og landslag. Hele apparatet rundt City og landslaget. Så må jeg få takke familien, fortsetter han.

25 fulltreffere og tre målgivende pasninger har det så langt blitt i Premier League. Så sent som søndag scoret han sitt fjerde hattrick i ligaen da Wolverhampton ble slått 3-0.

Reiten årets spiller på kvinnesiden

Guro Reiten har et sterkt år bak seg for klubblaget Chelsea. Hun bidro til seriegull og cupgull med Chelsea, mens hun så langt er spilleren med flest assist i ligaen denne sesongen.

– Det er veldig hyggelig å få en sånn pris og et bevis for min del at det har vært en ganske god sesong. Det er det beste året jeg har hatt, sier Reiten.

– Jeg har fått vist hva jeg er god for, fått mye tillit, og det igjen gjør at man går utpå med selvtillit. Jeg har fått bidra til mange mål og artig fotball, fortsetter hun.

På spørsmål om hva hun husker best fra 2022, lyder svaret:

– Det må bli avslutningen på forrige sesong, da vi vant ligaen med ett poeng. Mot United i siste kamp lå vi under og klarte å snu det. Da jeg scoret 3-2-målet, det er den følelsen man jager hver gang man går ut på en fotballbane.

Best på fem år

Den formidable målfasiten til Haaland sørger for at den norske målmaskinen allerede er den mestscorende spilleren i den engelske toppdivisjonen på fem år.

I Champions League har det i tillegg blitt fem scoringer på fire kamper.

Haaland tok for øvrig avskjed med Borussia Dortmund etter å ha scoret 22 mål på den tyske storklubbens 24 Bundesliga-kamper forrige sesong.

Også på landslaget har Haaland bidratt med scoringer. Seks på seks kamper ble fasiten i Norges nasjonsligakampanje.

Jærbuen er også nominert til prisen som årets spiller kåret av Det internasjonale fotballforbundet (Fifa). Der har han selskap av en lang rekke stjerner som Lionel Messi og Kylian Mbappé. Fifa-prisen deles ut senere i år.

Gullballen x 3

Den norske Gullballen har blitt delt ut siden 2014. Stefan Johansen var da første mottaker av prisen. I årene som fulgte ble den delt til enten en dame- eller herrespiller. Ada Hegerberg vant i 2015 og 2016, mens Joshua King gikk seirende ut i 2017.

Fra 2018 har det vært delt ut separate gullballer til kvinner og menn. I 2018 ble Hegerberg igjen vinner sammen med landslagskeeper Rune Almenning Jarstein.

Caroline Graham Hansen har vunnet de tre siste årene på kvinnesiden, mens Martin Ødegaard (2019) og Haaland (2020 og 2021) har gått seirende ut på herresiden.

VUNNET: TIDLIGERE: Erling Braut Haaland. Foto: Norsk Toppfotball
VUNNET: TIDLIGERE: Erling Braut Haaland. Foto: Norsk Toppfotball