Fotballegenden Per Bredesen er død – 91 år gammel

Den tidligere norske fotballprofilen Per Bredesen døde mandag, 91 år gammel. Han regnes som en av tidenes beste norske spillere.

– FORBILDE: Per Bredesen, fotballspiller. Spilte på det norske landslaget. Han var den første profesjonelle fotballspilleren i italiensk liga. Foto: NTB
– FORBILDE: Per Bredesen, fotballspiller. Spilte på det norske landslaget. Han var den første profesjonelle fotballspilleren i italiensk liga. Foto: NTB

Bredesens barnebarn Morten Bredesen Føske opplyser til NTB at den tidligere storspilleren sovnet stille inn på morgenen mandag.

– Han var et enestående menneske og forbilde både på og utenfor banen, skriver Føske i en melding på Facebook.

Bredesen startet karrieren i Ørn-Horten på slutten av 1940-tallet og ble omtalt som et av de største talentene i Norge.

Han markerte seg særlig i Italia, hvor han først spilte tre sesonger i Lazio. Senere gikk turen til Serie A-klubbene Udinese, Milan, Bari og Messina.

I 1957 ble han seriemester i Italia med Milan, som første og hittil eneste nordmann.

Som en konsekvens av overgangen til Italia fikk Bredesen bare 18 landskamper for Norge. Da fantes fortsatt regelen som sa at profesjonelle fotballspillere ble utestengt fra landslaget. Regelen ble opphevet i 1969.

OSLO 19520427 Fotballspilleren Per Bredesen med blomster etter å ha spilt sin siste kamp som amatør. Bredesen ble senere Norges første profesjonelle spiller i Italia. 
Foto: Valldal, NTB / NTB
Per Bredesen, fotballspiller. Spilte på det norske landslaget. Han var den første profesjonelle fotballspilleren i Italiensk liga. Lazio - Bolognese
Foto: NTB
Per Bredesen, fotballspiller. Spilte på det norske landslaget. Han var den første profesjonelle fotballspilleren i Italiensk liga.
Foto: NTB
LEGENDE: Bilder fra Per Bredesens karriere. Foto: NTB

I alt spilte Bredesen 221 kamper og scoret 50 mål i tiden i Italia. Karrieren ble avsluttet i Ørn-Horten.

Barnebarn Morten Bredesen Føske skriver følgende i Facebook-innlegget:

– På vegne av familien: I dag morges sovnet min kjære mann og vår kjære pappa, svigerfar, morfar, farfar og ånnefar rolig inn. Dette er en trist dag, men vi minnes han med stor glede og stolthet. Han var et enestående menneske og forbilde både på og utenfor banen. Han var alltid hjelpsom, ufattelig snill, og hadde glimt i øyet helt til det siste. Tusen takk for alt du betyr for oss, Per Bredesen.

«Il Varechina»

Flere år tok Bredesen med seg kona til Italia-turer. I sitt fotballmessige hjemland ble han husket til det siste. «Signor Bredesen» ble vartet opp av hotellsjefer, restauranteiere og bankmenn på sine turer sørover.

Der han her hjemme nærmest ble helt ignorert av fotballfamilien, blant annet ved utelatelse ved flere av fotballforbundets jubileer, nøt Per Bredesen enorm respekt i Italia. Familiealbumene er fulle av bilder med italienske legender, blant annet den tidligere Milan-spilleren Cesare Maldini, faren til Paolo Maldini – også han stor stjerne.

«Il Varechina» (den blendahvite) ble Bredesen gjerne kalt i Italia. Det skyldes den lyse, karismatiske manken. Milan var den av de italienske klubbene Horten-mannen følte seg mest tilknyttet. Så ble han da også seriemester med de røde og svarte i 1957. Seks ganger scoret Bredesen den sesongen, fem av kampene vant Milan. Ingen har klart å kopiere Bredesen, selv om John Arne Riise var nær å bli mester med Roma i 2010.

– Endelig. Dette har jeg ønsket i alle årene siden (jeg selv ble det), sa Bredesen til NTB om at Riise kunne gå i hans fotspor. Men til Bredesens skuffelse klarte ikke Riise å bli Serie A-mester.

Semifinale mot United

I 1958 spilte Per Bredesen i semifinalen i serievinnercupen da Milan slo ut Manchester United med 5-2 sammenlagt. En skade holdt nordmannen utenfor i finaletapet mot Real Madrid.

Milans fall fra toppen i nyere tid gikk hardt innpå Bredesen. Han var sterkt kritisk da laget lot den aldrende stjernen Andrea Pirlo gå til Juventus. Samtidig var han voldsomt imponert over det vennene Fabio Paratici (sportssjef) og Giuseppe Marrotta (generaldirektør) utrettet da de gjenreiste den falne storheten Juventus.

Bredesen kjente duoen godt. De startet samarbeidet i Venezia, klubben som via sin norske kontakt, hentet Runar Berg til støvellandet.

Det er relativt få nordmenn som har spilt i Italia. Mange flere kunne fått sjansen via Bredesens nettverk, men mange norske klubber var avvisende til å sende folk på prøvespill.

Fakta om Per Bredesen

Dette var den norske fotballprofilen Per Bredesen:

* Født 22. desember 1930

* Død: 3. oktober 2022

* Eneste norske seriemester i italiensk fotball.

* Serie A-mester med Milan i 1956/57.

* Klubber: Ørn-Horten, Lazio, Udinese, Milan, Bari og Messina.

* Spilte 18 A-landskamper og scoret sju mål for Norge.

* Ble utestengt fra landslaget da han ble proff (pga. amatørbestemmelsene).

* Ga ut boken «Fotballen er rund» i 1962 (Aschehoug).

* Kallenavn i Italia: «Il Varechina» (den blendahvite).

(©NTB)