NY INFO: VM-sjef Hassan Al-Thawadi kommer med et nytt tall på døde migrantarbeidere. Foto: Darko Bandic
NY INFO: VM-sjef Hassan Al-Thawadi kommer med et nytt tall på døde migrantarbeidere. Foto: Darko Bandic

VM-sjefen innrømmer hundrevis av dødsfall

Hassan Al-Thawadi øker tallet på døde migrantarbeidere i et intervju med Piers Morgan.

VM-sjef Hassan Al-Thawadi gir i et intervju med Piers Morgan ny informasjon på hvor mange migrantarbeidere som har mistet livet, etter å ha jobbet med oppbyggingen av VM i Qatar.

– Beregningene er på mellom 400 og 500 døde. Det eksakte nummeret er noe som blir diskutert. Ett dødsfall, er ett for mye. Så enkelt er det, sier Al-Thawadi.

I etterkant skal Qatar Supreme Committe, ha trukket uttalelsen til VM-sjefen, overfor danske DR.

I et skriftlig svar til DR skriver de at Hassan Al-Thawadi svarer på hvor mange arbeidsrelaterte dødsfall det har vært i hele Qatar i perioden mellom 2014 og 2020.

Komitéen skal også ha kommet med uttalelse ifølge Skys Rob Harris:

– Tallene refererer til nasjonal statistikk som dekker perioden 2014-2020 for alle arbeidsrelaterte dødsulykker (414) landsdekkende i Qatar, som dekker alle sektorer og nasjonaliteter, skriver Harris.

Mandag fortalte TV 2 historien om Tej Narayan, som falt ned fra ti etasjers høyde, mens han jobbet med å gjøre stadion klart til VM.

Dødsfallet til Tej er bare en av tre ulykker som VM-komiteen har innrømmet at har skjedd i tilknytning til arbeid på stadioner.

Offisiell Qatari-statistikk viser at 15 021 ikke-Qatarier døde i landet mellom 2010 og 2019, ifølge Minky Worden i Human Rights Watchs.

Sju av ti dødsfall blant migrantarbeidere i Qatar mangler en troverdig forklaring, har Amnesty skrevet i en rapport, som også meldte om at tallet på dødsfall trolig er langt høyere.

VM-sjefen mener arbeidsforholdene på arenaene har blitt bedre den dag i dag.

– Sikkerheten på stadioner har blitt forbedret. Det har kommet flere fagforeninger. Forbedringer måtte skje. Dette var noe som var kjent før vi søkte om VM, sier Al-Thawadi og fortsetter:

– Forbedringene er ikke på grunn av VM, men noe vi visste at vi måtte gjøre på grunn av våre verdier. VM ble en katalysator som fremskyndet prosessen. De største kritikerne ser på oss som en referanse i regionen.

Al-Thawadi blir i en annen del av intervjuet også spurt om han har et problem med «One Love»-kampanjen, som flere europeiske lag har ønsket å fronte.

– Hvis det var gjort spesielt rettet mot Qatar, da har jeg et problem med det. Hvis ikke, er det selvfølgelig deres valg.

– Er det trygt for homofile mennesker å være i Qatar? spør Morgan.

– Det er trygt for alle å være i Qatar, svarer Al-Thawadi.