Southgate refses: – Dette er England på sitt verste

Et tannløst England-lag spilte målløst mot USA. Nå øker presset på landslagssjef Gareth Southgate.

England - USA 0-0

Se sammendrag i videovinduet øverst!

England klarte bare 0-0 mot USA i den andre VM-kampen fredag.

– Det var ikke vår beste prestasjon. Vi spilte oss frem til noen gode situasjoner, men vi manglet det siste, sier England-spiss Harry Kane.

I store deler av kampen var amerikanerne det førende laget, og det var Christian Pulisic som skapte oppgjørets største mulighet da han traff tverrliggeren i første omgang.

– Det er frustrerende ikke å score, men vi møtte et bra lag, sier Pulisic.

Nå øker presset på landslagssjef Gareth Southgate, som allerede har fått massiv kritikk etter at England ble sist i Nations League-gruppen.

– Dette er England på sitt verste, utbrøt TV 2-kommentator Øyvind Alsaker da engelskmennene slet med å spille seg ut bakfra.

NÆRMEST: USA-stjernen Christian Pulisic (nærmest), her i duell med England-stopper John Stones, var nærmest da han traff tverrliggeren i første omgang. Foto: PAUL ELLIS / AFP
NÆRMEST: USA-stjernen Christian Pulisic (nærmest), her i duell med England-stopper John Stones, var nærmest da han traff tverrliggeren i første omgang. Foto: PAUL ELLIS / AFP

– Jeg har sett en del av England i mesterskap. Det går veldig tregt, og de spiller med liten risiko. Jeg kan forstå at kritikken kommer på at han ikke slipper spillerne mer løs når du ser hvem de har offensivt, kommenterte TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen.

Southgate er ikke overrasket over kampbildet.

– Det var akkurat denne type kamp jeg trodde det skulle bli. Det var veldig tøft mot en god og atletisk motstander, sier landslagssjefen.

Tror Southgate lever farlig

TV 2s fotballekspert Erik Thorstvedt tror Southgate er ferdig dersom han ikke bringer VM-gullet hjem til England.

Thorstvedt har fått nok: – Flere må se seg selv i speilet

– Jeg tror hans tid er slutt. Trenere går ut på dato etter noen år. Jeg tror han har tatt det engelske laget så langt han kan ta det. Pilene peker nedover, sier Thorstvedt i TV 2s VM-studio.

Tidligere West Ham- og Manchester City-spiss Trevor Morley tar imidlertid Southgate i forsvar.

– Vi må ikke glemme hvor vi var da han tok over. Hvis han skal sparkes, hvem skal inn? Southgate kjenner systemet, alle spillerne og rutinene. Han er perfekt for England. Han er en kjernekar med verdighet i tillegg. Han har vokst inn i den jobben. Det vil være galt å kvitte seg med ham, sier engelske Morley i TV 2-studio.

England topper gruppen med fire poeng på to kamper før møtet med Wales.

– Det var en tøff kamp. Det var en typisk VM-kamp mot et tøft lag. Vi kontrollerer egen skjebne med tanke på avansement, sier England-målvakt Jordan Pickford til TV 2.

USA, som har to poeng, møter Iran i siste gruppespillkamp. Iranerne ligger på andreplass med tre poeng etter seieren mot Wales.

– Vi har alt i egne hender. Vi må vinne og kvalifisere oss til neste runde, sier Pulisic om den viktige kampen mot Iran.

Kritikk av byttene

Southgate får kritikk for måten han disponerer laget på.

KRITIKK FOR LAGUTTAKET: Landslagssjef Gareth Southgate (midten) valgte å satte inn Jordan Henderson (t.v.) og Jack Grealish først i andre omgang. Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS
KRITIKK FOR LAGUTTAKET: Landslagssjef Gareth Southgate (midten) valgte å satte inn Jordan Henderson (t.v.) og Jack Grealish først i andre omgang. Foto: JOHN SIBLEY / REUTERS

– Det er enormt synd at Phil Foden ikke er i startelleveren, for han er kjempetalentfull. Han er vår beste spiller og vårt største talent med god margin. Han burde spille på dette laget, uttalte tidligere Manchester United-spiller Gary Neville i ITVs VM-studio.

Southgate valgte imidlertid å gjøre Jordan Henderson klar først. Liverpool-kapteinen kom inn sammen med Jack Grealish.

– Det byttet forteller noe. Vi snakker om at det trengs kreative spillere som kan skape sjanser, men nei. Her skal heller erfaring byttes inn, sa tidligere England-målvakt Robert Green om Henderson på BBC.

Foden ble for øvrig aldri byttet inn mot USA. Marcus Rashord var den eneste som slapp til etter dobbeltbyttet med Henderson og Grealish.

– Vi følte at Grealish kunne holde bra på ballen og hjelpe oss med å vinne terreng, mens farten til Rashford kunne være en trussel i siste tredel av banen, sier Englands landslagssjef Gareth Southgate.