Refser Fifa-sjefen: – Ikke en god start på VM

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) mener fotball-VM fikk en svært dårlig start etter de oppsiktsvekkende meningene fra Fifa-presidenten.

REAGERER: Statsminister Jonas Gahr Støre reagerer på uttalelsene til Fifa-president Gianni Infantino. Foto: Morten Leander Kristoffersen / TV 2
REAGERER: Statsminister Jonas Gahr Støre reagerer på uttalelsene til Fifa-president Gianni Infantino. Foto: Morten Leander Kristoffersen / TV 2

Se «Kvelden før VM-avspark» på TV 2, Play og tv2.no fra klokken 21.40!

Gianni Infantino (52) vakte oppsikt da han fra podiet gikk til angrep på europeiske kritikere, før han hyllet Qatar for arbeidet med migrantarbeidere.

400 journalister var på plass i salen, men Infantino brukte en time på en monolog, før han åpnet for noen få spørsmål.

Blant annet anklaget han europeiske kritikere, blant annet pressen, for å være «rasister» og «hyklerske» i kritikken av Qatar og FIFA.

Norges statsminister Jonas Gahr Støre reagerer på ordene Infantino valgte å bruke.

– Jeg tenker at dette ikke setter stemningen for en idrettsfest. Det viser hvor mye dette er satt på spissen, og hvor mye han føler han har å forsvare, sier Gahr Støre og fortsetter:

– Det å få en fotballpresident som inviterer til fest med å skjelle ut store deler av verden, det er ikke en god start på et idrettsarrangement.

TV 2 har intervjuet flere som har reagert kraftig på Fifa-presidents tale, blant dem landslagssjef Ståle Solbakken og president i NFF, Lise Klaveness.

Lise Klaveness og Jonas Gahr Støre under YS-konferansen i Oslo, hvor Klaveness mottok likestillingsprisen. Foto: Terje Pedersen
Lise Klaveness og Jonas Gahr Støre under YS-konferansen i Oslo, hvor Klaveness mottok likestillingsprisen. Foto: Terje Pedersen

– Jeg tenker på kontrasten til tidligere VM, hvor man går og gleder seg lenge. Det er satt veldig til side nå. Jeg synes det han gjorde i dag, markerte dette, sier statsministeren.

Gahr Støre er selv svært fotballinteressert, men denne utgaven av VM, synes han som mange andre kommer med en bismak.

– Jeg har ikke noe engasjement for dette VM føler jeg, som jeg har hatt med andre VM. Fotball-VM har alltid vært stort for meg og jeg husker veldig mange av dem. Med dette er det så mye som har heftet, så jeg har ikke den pulsen som slår, sier Gahr Støre.

Han ser ikke bort ifra at han kommer til å se noen kamper under mesterskapet, men han kommer ikke til å følge det som han har gjort med andre mesterskap.

– Jeg vil ikke utelukke at jeg kommer til å se en eller annen kamp, men jeg har liksom ikke satt meg inn i kampoppsettet. Det er et litt annet engasjement, sier statsministeren til TV 2.

Flere reagerer kraftig

TV 2 har etter seansen intervjuet flere personer som reagerer sterkt på det Fifa-presidenten liret av seg.

President i Norges Fotballforbund, Lise Klaveness, mener talen var bekymringsverdig. Hun sa også at hun ble urolig av alt han sa.

Landslagssjef Ståle Solbakken reagerte også på monologen.

- Føler meg som en migrantarbeider

Generalsekretær i Amnesty International i Norge, John Peder Egenæs, mener det er smått utrolig og direkte smakløst at han identifiserer seg med homofile og migrantarbeidere i Qatar.

Sitatene Egenæs viser til er disse:

– Jeg har veldig sterke følelser. Jeg føler meg som en qatarer. Jeg føler meg arabisk. Jeg føler meg afrikansk. Jeg føler meg homofil. Jeg føler meg handikappet. Jeg føler meg som en migrantarbeider, sier Infantino.

Ordene ga ikke mening, men etter hvert kom han til poenget han ønsket å få frem.

– Jeg er ikke qatarer. jeg er ikke araber. Jeg er ikke afrikaner. Jeg er ikke homofil. Jeg er ikke handikappet. Jeg er ikke migrantarbeider. Men jeg føler meg som det fordi jeg vet hvordan det føles å bli diskriminert og mobbet som utlending, Jeg ble mobbet fordi jeg hadde rødt hår og fregner på skolen, sa Infantino.

STERKE REAKSJONER: Gianni Infantino har fått en svært dårlig start på mesterskapet. Foto: Nick Potts
STERKE REAKSJONER: Gianni Infantino har fått en svært dårlig start på mesterskapet. Foto: Nick Potts

Statsminister Jonas Gahr Støre roser engasjementet Lise Klaveness har vist opp mot mesterskapet.

– Jeg mener tildelingen i seg selv er så spesiell at vi må kunne si at det ikke skulle skjedd. Derfra er historien vond, egentlig. Man har blant annet fått søkelyset på arbeidsrettigheter, der har norsk fotball sagt veldig tydelig ifra.

– Jeg har stor respekt for hvordan Lise Klaveness har vært en stemme inn i det. Og spillerne som har tatt engasjement rundt det. Det synes jeg er viktig, sier Gahr Støre.

Les mer om Infantinos intervju her: – Det er hykleri!

– Reagerte med sjokk og vantro